AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Jak vyrobit vlastní stolní hru?

nahledova-stolni-hra

Přemýšlíte, co s dětmi během letních prázdnin vymyslet a jak je zabavit? V dnešním článku přinášíme tipy na zábavnou aktivitu, která vaše ratolesti potěší už při samotné výrobě, ale především po ní. Pojďte si s námi vyrobit jednoduchou dřevěnou stolní hru!

Vyrábíme piškvorky

Co budeme na výrobu potřebovat:

  • kulaté výřezy z překližky (5 + 5 kusů)
  • herní deska z překližky
  • barvičky nebo fixy a štětec

Postup

  1. Nejprve si vybereme výrobky z překližky – budeme dohromady potřebovat 5 + 5 kusů hracích “kamenů” a 1 desku. Pro desku jsme zvolili kulatý výřez z překližky a k němu pak ladící menší kolečka. Můžete ale samozřejmě vybrat i různé tvary dle vlastního vkusu, pěkně by vypadalo třeba i 5 hvězdiček a 5 srdíček.
  2. Na desku si tužkou jemně načrtneme mřížku ve tvaru dvojitého kříže, abychom tak získali 9 hracích políček
  3. Mřížku obtáhneme nějakou neutrální akrylovou barvou, ideálně černou.
  4. 10 koleček si rozdělíme na dvě části. Na každou polovinu namalujeme jiný vzor. Můžete zvolit klasická kolečka a křížky nebo zvolit veselé vzory. My vybrali jednoduché kulaté motivy: berušku a kytičku.
  5. Po použití nechejte akrylové barvy chvilku zaschnout a můžete se rovnou pustit do hry!

preklizka-kulata   stolni-hra-diy

Výhody dřevěných stolních her

Dřevěné hry jsou nesmrtelnou klasikou, bez které si ani neumíme dětský pokoj představit. Určitě si i vy z dětství vybavíte minimálně jednu hračku, která byla dřevěná – třeba takové dřevěné kostky měl a má doma snad každý, že? Nebo autíčko, které bylo ručně domalované a ke kterému se samosebou musela vyrobit i garáž? A co domeček pro panenky s vlastnoručně kreslenými okny a miniaturním nábytkem? K takové hračce se pak pojí silná citová vazba, na kterou se jen tak nezapomíná…

Dřevěné hračky a společenské hry bývají poměrně přímočaré a jejich krása tkví právě v jejich jednoduchosti. Navíc jsou vyrobeny z materiálu, který nezatěžuje životní prostředí a vydrží několik generací. Jsou zdravotně nezávadné, bezpečné a hlavně podporují fantazii, paměť, kreativitu a motoriku.

drevene-auto_2   malovani-na-drevene-auto

Jaké dřevěné stolní hry si můžete ještě vyrobit svépomocí

  • Mikádo – začneme tím nejjednodušším. Bude vám stačit jen sada špejlí. Tu rozdělíte na dvě poloviny a každou půlku označíte jinou barvičkou. A je to! Tohle super-rychlé DIY vám zabere pár minut, ale zajistí hodiny zábavy!
  • Domino – stačí vám sada stejných obdélníků, například ze staré stavebnice nebo z dětských dřevěných kostek. Kostky pak pouze natřete černou barvou a doplníte o puntíky. Jednoduchá nesmrtelná klasika.
  • Pexeso – tady využijete překližkové výřezy ve tvaru dřevěného kruhu nebo čtverce. Jednu stranu necháte čistou a na druhou vytvoříte dvojici stejných obrázků. Ty můžete buď namalovat, nebo využít dětmi velmi oblíbené nálepky.
  • Přiřazování – podobně jako u pexesa, i tady budeme na dřevěné výřezy malovat dvojice obrázků, ale s jedním rozdílem – nebudeme tvořit autentické, nýbrž tematické dvojice. Například myš-sýr, hvězda-měsíc, list-strom, vidlička-nůž, cokoliv vás napadne. 
  • Člověče, nezlob se – stálici mezi všemi dřevěnými deskovými hrami můžete vytvořit i svépomocí. Bude vám stačit přírodní dřevěná kostka (kterou použijete na výrobu klasické číselné hrací kostky), k tomu pak dřevěná figurka (16 kusů) a hrací deska (doporučujeme recyklovat starší dětský nábytek a vytvořit herní plochu přímo na desce dětského stolečku). Hrací plochu pak můžete vytvořit akrylovými barvami nebo použít nálepky, které vám dost usnadní práci. Stejně můžete vytvořit i klasickou dámu nebo šachy.

Proč si vyrobit dřevěnou hru svépomocí

Výroba výše zmíněných dřevěných her je jednoduchá, nezabere příliš času a můžete do ní zapojit i děti. V tom vidíme i hlavní výhodu vlastnoručně vyrobených her – strávíte čas společně s dětmi, a to nejen vymýšlením a realizací vlastního kreativního projektu, ale i samotným hraním!

Další nespornou výhodou je pak recyklace staršího dřevěného nábytku, můžete totiž při výrobě využít to, co už máte doma. Máte odrostlé děti a zbyl vám po nich menší nábytek? Přetvořte ho společně v něco nového a lepšího! Vaše děti už nebaví hrát si s dětskými kostkami? Upgradujte je a vytvořte třeba interaktivní didaktickou dřevěnou kostku, kterou si zamilují!

drevene-kostky   drevene-kostky-diy   drevene-kostky-montessori

Až budete hledat další inspiraci na výrobu vlastní stolní hry, doporučujeme navštívit (nejen) náš Pinterest. Přidáváme tam hromady nápadů a návodů na výrobu jednoduchých kousků a dekorací ze dřeva.