AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Jak renovovat dřevěný stůl

Nahledovy-stul

U stolu z masivního dřeva platí tři důležité pravidla. Nenatírá se krycí barvou, nezakrývá se ubrusem a zejména se nevyhazuje. Má-li váš stůl již nejlepší léta za sebou, není nic snazšího, než jej zrenovovat. Na ubrus ale rovnou zapomeňte, raději ponechte stolu rustikální ráz a doplňte dekorace na jídelní stůl v přírodním duchu.

Renovace dřevěného stolu

Máte doma dřevěný konferenční stůl, který by nutně potřeboval zrenovovat, nebo jste našli u babičky na půdě starý zahradní stůl? Dřevěný nábytek si rozhodně zaslouží druhou šanci. Dejte mu nový kabát a stůl z masivu se vám odvděčí dlouhověkostí, ale i velmi originálním designem.

Co budeme potřebovat

  • bruska, smirkový papír, případně horkovzdušná pistole
  • tmel na opravu rýh
  • štětec
  • lak/mořidlo
  • přípravek na odmaštění (nikoliv jar)

Postup

  1. Nejprve musíme z dřevěného stolu odstranit starý lak. K tomu použijeme brusku, případně i horkovzdušnou pistoli, která lak dokonale odstraní.
  2. Pokud si všimneme prasklin, děr, či jiných nedokonalostí, tak použijeme tmel, který necháme zaschnout.
  3. Nyní dřevěný stůl zbrousíme dohladka a oprášíme od nečistot.
  4. V této fázi již zvolíme lak, mořidlo, či olej, který nám poslouží jako nový nátěr.
  5. Barvu či lak nanášíme štětcem po slabých vrstvách a postupujeme vždy jedním směrem.
  6. Nyní necháme stůl ze dřeva důkladně zaschnout, řídíme se pokyny výrobce námi zvoleného nátěru.

renovace_1

Jakým způsobem lze renovovat dřevěný stůl

Pokud je vám lak, či mořidlo málo, tak existuje nespočet velice kreativních technik, které váš dřevěný stůl oživí.

  • Mozaika – hodí se zejména ve chvíli, kdy je povrchová deska např. kulatého dřevěného kuchyňského stolu výrazně poškozena. Doporučujeme mozaiku dávat právě na kulatý tvar kvůli designu (tvoření mozaiky do kulata je snazší a vypadá to i lépe).
  • Patina – vytvoří vintage efekt, který se hodí do romanticky laděného exteriéru.
  • Malování na dřevo – s nábytkem si můžete krásně vyhrát a vytvořit tak například folklorní náměty.
  • Vypalování do dřeva – nepatří mezi ty nejjednodušší techniky, ale má své kouzlo.
  • Krakelování – ocení milovníci starožitného nábytku.

Na co při renovaci nezapomenout a na co si dát pozor

  • Než se pustíme do dalších úprav, či zasazení nábytku do prostoru, je potřeba zkontrolovat kvalitu nátěru. Na skrytém místě ostrým nožem vyškrábeme do dřevěného výrobku dvojitý křížek a přilepíme lepící pásku, kterou následně strhneme. Je-li povrch čistý, tak je nátěr dobrý, pokud ale sloupneme část barvy, je třeba celý proces opakovat.
  • Malovaný dřevěný nábytek ošetřujeme včelím voskem a nikoliv chemickými leštěnkami.
  • Starožitný nábytek nechte raději odborným restaurátorům – na lepení se používaly jiné směsi než dnes, podobně jako například k lakování. Tento postup je následně třeba dodržet i při renovaci, proto se do toho sami nepouštějte. 
  • Nezapomínáme na zpevnění povrchu a jeho kontrolu nepodceňujeme. Ke zpevnění nám poslouží penetrace klihovým roztokem, či již zmíněný tmel na dřevo.
  • Myslíme na to, zda nám výrobek poslouží v interiéru, či exteriéru. Psací stůl má jiné podmínky pro lakování, než například venkovní dřevěný stůl.

Výsledek renovace jako umělecké dílo

Popusťte uzdu své fantazii

Víte, co je na renovaci nábytku nejhezčí? Že můžete vytvořit z obyčejného kusu dřevěného nábytku umělecký skvost. Kromě výše zmíněných zajímavých metod na zatraktivnění dřevěného výrobku můžete konferenční stůl ze dřeva, komodu nebo například dřevěný stůl a lavici vyzdobit svými kresbami. Stačí si motiv předkreslit tužkou. Skvěle se malování na dřevo hodí například na dětský stůl a židličky, kde děti ocení motivy svých oblíbených pohádkových hrdinů.

Co všechno se dá renovovat?

Dalo by se říct, že se k renovaci hodí veškerý dřevěný nábytek, včetně dřevěného kuchyňského stolu, komod i dřevěných postelí, ale i menší výrobky jako je například dřevěná šperkovnice, různé truhly, dřevěné bedýnky, ale i dřevěné fotorámečky.

decoupage_1   malovana-stolicka_1

Ať už se rozhodnete dát nový kabát dřevěnému jídelnímu stolu nebo dřevěnému dětskému stolu a židli, tak výsledek bude vždy stát za to. Do budoucna se k tomuto tématu určitě ještě vrátíme a připravíme pro vás na blogu návod, jak přetvořit židli a stůl na zábavné a kreativní “Člověče nezlob se” pro děti, které můžete hrát pokaždé, když společně zasednete ke stolu.