AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Recyklace a upcyklace dřevěných výrobků

Nahledovy-renovace-upcyklace

Nikdy jsme nebyli fanoušky plýtvání. Dřevo je pro nás krásně vonícím, odolným a nadčasovým materiálem, které si zaslouží druhou šanci v každém věku, protože umí stárnout s opravdovou grácií. I několik desítek let používané dřevo si vždy najde své uplatnění. Pojďte se společně s námi podívat na ty nejzajímavější výrobky, které byste z půdy rozhodně neměli vyhazovat.

Co je to upcyklace

Ve své podstatě se jedná o přetváření věcí, které byste například vyhodili, v předměty úplně nové užitné hodnoty. Na rozdíl od přístupu re-use, který se týká zejména znovupoužití a tedy i případné renovace nábytku ze dřeva a jiných výrobků, mají například dřevěné výrobky v případě upcyklace naprosto nový účel i využití. Díky upcyklaci se rovněž výrazně zvyšuje kvalita dřevěného výrobku, což ji zásadně odlišuje od recyklace, jak upozorňuje první teoretická stať na toto téma z roku 1994.

Vdechněte starým věcem nový život

Nemusíte se hned stát vášnivými sběrateli veteše, ale pokud jste vlastníky staršího nábytku, nejrůznějších dřevěných komod, dveří i oken, které zbyly po rekonstrukci, tak stačí trochu zručné ruce, chuť tvořit a výsledkem budou skutečně originální dřevěné dekorace na zahradu. Ta je pro finální upcycling dřevěných výrobků totiž ideálním prostorem, který snese doslova smršť kreativních nápadů.

II-jakost

9 tipů na dřevěné snadno upcyklovatelné výrobky

  • Dřevěné kolo

Má v zahradě jako dekorace velké uplatnění, můžete z něj udělat minizahrádku s netřesky, rustikální lustr, originální zrcadlo, květinový věnec, nebo DIY hmyzí domeček. 

  • Dřevěný nábytek

Uvažovali jste, že vyhodíte staré dveře, příborník, či dřevěnou komodu? Zahradě budou s trochou úprav výjimečně slušet. Vytvořit můžete dekorace, dřevěnou lavičku na zahradu, nebo květináče a stojany na květiny.

  • Dřevěný trakař

Dřevěné trakaře byly dříve nedílnou součástí každé domácnosti. Třeba jeden takový máte i někde na půdě. Samozřejmě lze dnes zakoupit i dřevěný trakař na květiny, který byl konkrétně k tomuto účelu vyroben. V obou případech je výsledek fenomenální.

  • Dřevěné vědro

Vědro ze dřeva má vysokou odolnost a jistě by ještě několik let sloužilo na vodu. Pokud ale dáváte přednost lehčím konvím, tak dřevěné vědro poslouží jako květináč v boho stylu. Nezapomeňte ale zespodu vyvrtat díru na odtok vody. Výhodou je, že se do něj hodí jakákoliv květina. 

  • Dřevěná židle

Podrobnější návod na zahradní květináč najdete na konci článku!

  • Dřevěné pískoviště 

V případě, že vaše ratolesti odrostou a už o tuto zábavu nejeví zájem, tak se nemusíte pískoviště hned zbavovat. Dřevěné pískoviště pro děti se totiž snadno může stát vyvýšeným záhonem nebo dokonce motýlí loukou, která oživí každý zahradní kout. 

  • Dřevěný kompostér 

Lze jej snadno recyklovat, protože kvalitní hnojivo i hlína se na zahradě hodí vždy. Pokud jste se přece rozhodli pro jeho zrušení, tak ohrádku stačí ponechat a poslouží jako dřevěná dekorace. Stačí pověsit LED světýlka, v okolí zasadit květiny a na plůtek zavěsit barevné hrníčky – to jistě upoutá každého návštěvníka. Pokud jste chovateli nějaké drůbeže, tak stačí ohrádku oplotit a hned máte bezpečný výběh pro mláďátka.

  • Dřevěné prkénko

Můžete jej jakkoliv dozdobit a vytvořit tak krásnou dřevěnou dekoraci v rustikálním stylu. Už jste třeba slyšeli o vypalování do dřeva?

  • Dřevěná bedýnka

Z bedýnek můžete snadno vytvořit dřevěné zahradní posezení, které se pyšní nenáročnou výrobou, ale i následnou údržbou. Ostatně na výrobu dřevěného stolu se můžete podívat v jednom z předešlých článků.

stolek-z-bedynek

Díky upcyklaci mohou vzniknout zajímavé dekorace na zahradu ze dřeva

Jak už bylo v článku zmíněno, tak většina nábytku, dřevěných výrobků a věcí denní potřeby lze snadno upcyklovat zejména na dřevěné doplňky na zahradu, kterým nevšednost výjimečně sluší.

Dřevěné zahradní květináče ze starších židlí

Co budeme potřebovat

  • starou dřevěnou židli
  • rašelinu, nebo vybraný substrát (vždy záleží na výběru květin)
  • vybrané kultivary rostlin vhodné do exteriéru
  • brusný papír, ocelový kartáč nebo elektrickou brusku
  • ruční pilku
  • květináč, který velikostně sedí do sedáku dřevěné židle

Postup

  1. Ruční pilkou vyřízneme z židle podsedák.
  2. Celou židli brusným kartáčem očistíme a následně smirkovým papírem vybrousíme do hladka.
  3. Nyní už na řadu přichází vaše fantazie, židli můžete nechat v přírodním provedení, namořit, natřít požadovaným lakem, krakelovat, nebo na ni použít metodu patinování. Záleží jen na vašich preferencích.
  4. Do otvoru v podsedáku umístíme vhodný květináč.
  5. Do květináče nasypeme hlínu a zasadíme vybrané květiny.
  6. Nyní již stačí tomuto mimořádnému květináči najít místo na zahradě, kde se bude vyjímat.

upcyklace   upcyklace-drevene-zidle   upcyklace-zidle_1

Pokud máte náladu na tvoření, tak rozhodně navštivte náš Pinterest, kde se to hemží dřevěnými dekoracemi, vychytávkami do domácnosti, ale i nápady na ruční tvorbu a v neposlední řadě na vás zde čeká spousta tipů na upcyklaci.