AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Jak vyrobit dřevěný regál

knihovna-z-drevenych-bedynek

Dřevěný regál z masivního dřeva není v dnešní době levnou záležitostí. V následujícím článku vám ale dáme návod, jak vyrobit poměrně levné regály s vůní dřeva, jež vám domov zorganizují, stanou se praktickým pomocníkem a zároveň i dokonalou dřevěnou dekorací. Další velkou výhodou je i to, že si takto můžete vyrobit dřevěné regály na míru přesně podle vašich představ a osobního vkusu. Potřebovat k tomu budete jen pár dřevěných bedýnek.

Výroba dřevěných regálů

Při výrobě můžete dokonce recyklovat i nějaké starší dřevěné bedýnky a zrenovovat je, nebo si stačí koupit pár našich bedýnek z masivu.

dreveny-regal-v-kuchyni

Co budeme potřebovat

Postup

  1. V případě, že si chceme vyladit dřevěný regál k obrazu svému, tak jej natřeme požadovanou barvou. Dobře vám jistě poradí v jakémkoliv menším i větším hobbymarketu. Primárně záleží na tom, zda dřevěné regály do domácnosti využijeme v interiéru nebo například na zahradě – podle toho následně budeme kupovat potřebnou barvu. Trh se dnes skutečně pyšní širokou škálou barev na dřevo, stačí si jen vybrat tu svou. Můžeme klidně popustit uzdu své fantazii a nebát se barev i míchání stylů. 
  2. Pakliže se rozhodneme ponechat regálům jejich přírodní barvu, tak je natřeme bezbarvým akrylovým lakem, využít můžeme i lak ve spreji, který se pyšní snadnou aplikací na povrch.
  3. Nyní na sebe naskládáme požadovaný počet bedýnek a podíváme se, jak se nám do prostoru nejvíce hodí. Můžeme samozřejmě improvizovat, či se na poslední chvíli rozmyslet, máme v tomto bodě ještě čas. Bedýnky postavíme na sebe, případně dáme i pár kusů po stranách.
  4. V tomto bodě již není čas na změny. Pomocí tužky si vyznačíme místo, kde k sobě budeme dřevěné bedýnky přivrtávat.
  5. Boxy k sobě za pomocí vrtačky dobře připevníme.
  6. Následně už hotový regál za pomocí vrutů důkladně upevníme ke zdi.

TAJNÝ TIP: Dnes je na trhu nepřeberné množství kvalitních lepidel vhodných na dřevo, pokud se tedy chcete vyhnout vrtání, můžete využít i lepidlo. Poraďte se však s nějakým odborníkem. Pozor si v tomto případě musíte dát zejména na disperzi. Základní rozdělení lepidel a jednotlivých disperzí najdete v našem článku.

regal-z-bedynek-stavba   regal-z-bedynek-uchyceni   regal-z-bedynek-kuchyn

Proč si pořídit regál z bedýnek?

Nespornou výhodu spatřujeme samozřejmě v tom, že nábytek z bedýnek včetně nejrůznějších regálů do kuchyně, dřevěných regálů na ovoce, nebo například na knihy, můžete mít skoro zadarmo. Recyklovat totiž můžete nejrůznější starší bedýnky, které stačí zbrousit a natřít. Následná údržba se rovněž jeví jako velice snadná, mrkněte například na náš článek na blogu, kde najdete vše potřebné ohledně péče o dřevo. 

Máte rádi moderní typ bydlení ve skandinávském, rustikálním, nebo urban jungle duchu? Pak vám doma nesmí chybět praktický policový regál. Dřevěný povrch má na naše tělo i mysl pozitivní účinek a oceníte i jeho moderní vzdušnost. Zahltit si bydlení masivním nábytkem už vůbec není in. A v neposlední řadě oceníte jeho variablitu. Pokud doma bojujete s atypickým prostorem (například půdní vestavby), tak jistě oceníte, že si dřevěný regál můžete seskládat přesně podle požadovaného místa. Jako majitelka půdní vestavby tuto levnější variantu vřele doporučuji, ušetříte spoustu práce, nervů a zejména peněz, které vestavěný nábytek na míru má.

Na co vše se dřevěné regály hodí?

  • Díky dřevěným regálům do spíže budete mít spíž vždy dokonale uklizenou.
  • Regál na pečivo ocení zejména perfekcionisté, ale i chalupáři.
  • S dřevěným regálem na víno budou vaše výstavní lahve vždy v bezpečí.
  • Úložný regál na hračky pomůže dětem v uklízení dětského pokoje.
  • Dřevěný regál na knihy má velký potenciál zejména ve studentských pokojích a bytech.
  • Dřevěné regály do sklepa se hodí zejména na zimní uskladnění brambor a jiné zeleniny.
  • Regál na stěnu vytvoří hezkou dekoraci.
  • Na zahradě využijete například regál na dřevo.
  • Stále větší popularitě se těší i dřevěný regál do koupelny, jenž této místnosti vdechne hřejivou atmosféru.

police-z-bedynek   knihovna-z-drevenych-bedynek-detail

Zaujala vás výroba dřevěných regálů z bedýnek? Pokud vás to nadchlo natolik, že hledáte další inspiraci na nábytek z bedýnek, tak navštivte náš Pinterest, kde najdete spoustu skvělých nápadů na dřevěné doplňky a mnohé další DIY postupy na práci se dřevem. Pinujte s námi!