AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Jak vytvořit domácí oázu klidu

Nahledovy-interier

Domov je v mnoha ohledech nejdůležitějším místem odpočinku pro každého z nás. Právě doma bychom měli nabírat sílu, relaxovat a získat tak dobrý podklad pro své fyzické i duševní zdraví. Přesně takové je bydlení v ZEN stylu. Ukážeme vám pár triků, jak bydlení ze kterého sálá pozitivní energie snadno dosáhnout.

V čem spočívá ZEN?

ZEN bydlení spočívá v dokonalé harmonii, která výrazně pomáhá v lepším soustředění na činnosti, které vykonáváte. Bydlení inspirované ZEN vírou patří zároveň k nejstarší úpravě bydlení vůbec. A jak dosáhnout dokonalého výsledku?

  • Barvy vody a země, nebo zemité odstíny v jemných krémových variantách
  • Harmonie a čistota
  • Přírodní materiály, například proutí
  • Orientace na dřevěný nábytek
  • Dostatek zeleně – příroda totiž u vás doma nesmí chybět. V květináčích můžete pěstovat nenáročné zelené rostliny – například bonsaje, bambusy, či jiné stálozelené nekvetoucí rostliny.
  • Spousta aktivního světla – snadno jej dosáhnete velkými okny a rozestřenými závěsy.
  • Příjemné posezení s hřejivou dekou po ruce.
  • Mějte malý kousek místa jen pro sebe

zen

Úklid by měl být krok číslo jedna

Bez kvalitního úklidu bohužel doma nelze vytvořit správné místo k relaxaci a odpočinku. Stačí si ale práci dobře zorganizovat a uvidíte, že vás uklízení nakonec bude i bavit. Pokud například bojujete s prostorem, tak si stačí pořídit dřevěné bedny, nebo boxy, které snadno vytvoří organizovanou domácnost a hlavně budete mít vše na svém místě a v takovém případě se pořádek daleko lépe udržuje.

Cvičení pozdvihuje tělo i mysl

Již staří zenoví mistři dbali na to, aby v interiéru měli prostor na důležité cvičení, které posiluje nejen tělo, ale zejména mysl a velkou měrou se pozitivně podepisuje na vaší celkové náladě. Ať se vám to momentálně asi nezdá pravděpodobné, tak domácímu cvičení, nebo stále populárnější józe, nemusíte věnovat doma velký prostor. Stačit vám bude místo, kde pohodlně položíte podložku na cvičení, a pak budete potřebovat úložné prostory, kde budou mít své místo všechny potřeby na cvičení. K tomu vám skvěle poslouží dřevěné bedny a boxy, které vám interiér “uklidí”, ale zároveň jsou i stylovou dřevěnou dekorací.

joga

Relaxační koutek jen pro sebe můžete mít kdekoliv

Relaxační koutek, kde si můžete v klidu číst, poslouchat hudbu, nebo dát prostor vašemu kreativnímu cítění u vás doma, nesmí chybět. Zde byste se měli cítit zejména příjemně a obklopit se nejen příjemnou harmonií, ale i věcmi, které máte rádi a jež vás charakterizují. Kombinace toho všeho vytvoří harmonickou souhru, která dokonale zrelaxuje vaši mysl. Navíc je extrémně důležité, aby měl člověk místo, kde bude mít čas jen pro sebe, jak doporučuje většina psychologů. A na co se při vytváření místa jen pro sebe měli zaměřit?

  • Barvy, které uklidňují – kromě již zmíněných zemitých a krémových barev si zvolte další uklidňující barvu přírody (například zelená, modrá, tyrkysová). Nemusíte se ale toho držet přesně, každému jedinci totiž vyhovuje něco jiného. Pokud tedy máte nějakou svou oblíbenou barvu, která na vás působí pozitivně, tak směle do toho.
  • Vhodné dekorace – v tomto případě rovněž neplatí, že byste se museli orientovat na čistý a sjednocený styl. Mějte kolem sebe věci, které máte rádi a dělají vám radost.
  • Obklopte se příjemnou vůní, tlumeným světlem, solnými lampami či aromalampami.
  • Nezapomínejte na příjemné posezení. Nemusíte se orientovat jen na pohodlnou pohovku, k interiéru v ZEN stylu se hodí i houpací sítě, závěsná či houpací křesla nebo sedací vaky.

zavesne-kreslo

Vhodný nábytek a dřevěné dekorace

Při výběru materiálu v harmonickém duchu dbáme zejména na kvalitu. Nábytek by měl být z přírodních materiálů (ideální je dřevo, ratan, proutí), které vám do interiéru vdechnou kousek přírody a příjemné atmosféry. Navíc má dřevěný nábytek prokazatelně pozitivní vliv na naši psychiku i zdraví. Pomocí proutěných výrobků zase vytvoříte kouzelnou boho atmosféru, která k zenovému bydlení ladí. Co se týče dekorací, tak těmi byste rozhodně neměli byt nijak zahltit. Velkou službu vám v tomto ohledu udělají například dřevěné dekorace, květiny, nebo DIY vlastnoručně vyrobené dekorace v přírodním duchu. 

Je vlastně úplně jedno, jestli dodržíte vešekeré zásady zenového bydlení. Podstatou je totiž něco úplně jiného – vaše pohodlí, spokojenost a pozitivní mysl. V našem článku se samozřejmě můžete inspirovat, ale finální verze bude čistě vaším produktem.