AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

3 originální dárky pro učitele s osobní hodnotou

bylinkova-sul-darek

Chcete učitelkám vyjádřit uznání za jejich celoroční práci s vašimi dětmi, rádi byste ale dárku vdechli individualitu? Domácí výroba, která ve vhodném provedení i krásně vypadá, dá vyučujícímu najevo, že jste si opravdu záležet.

Bylinková sůl ve stylové kořence

Taky stále přemýšlíte, jaké koření použít? Bylinková sůl vám v mnohém usnadní rozhodování. S pěkným věnováním je samozřejmě i ideální drobností pro oblíbeného kantora.

bylinkova-sul-vyroba   bylinkova-sul-priprava

Co budeme potřebovat

  • Kořenka s dřevěným víčkem
  • Hrubozrnnou sůl
  • Čerstvé koření (zde záleží na vašich preferencích)
  • Hmoždíř nebo nůž
  • Plech vyložený pečícím papírem na následné sušení
  • Jmenovky na kořenky, cedulky nebo permanentní fix na popsání výsledku

Postup

  1. Hrubozrnnou sůl společně s bylinkami nasekáme. Obecně lze říci, že je doporučen poměr 4:1. Vybíráme koření, které k sobě ladí. Například petržel, česnek a pažitka, nebo rozmarýn s levandulí a šalvějí. Oblíbená je i pikantní varianta s chilli papričkami.
  2. Někteří dokonce využívají hmoždíř na koření, aby se jim vůně dokonale promísily. Pokud se rozhodnete pro hmoždíř, netrapte koření příliš dlouho, ať není výsledek zbytečně “kašovitý”.
  3. Připravte si pečicí papír na čistý plech a vsypte na něj voňavou směs. 
  4. Takhle rozložená bylinková sůl by se měla na plechu v pokojové teplotě sušit minimálně dva dny.
  5. Po usušení vložíme sůl do kořenek a nezapomeneme na případné věnování, popisek, nebo stylovou cedulku na koření, která celému výtvoru dodá šmrnc.

bylinkova-sul

Ochucený olivový olej

Ochucený olivový olej lze použít do salátů, k vaření, nebo si do něj můžete jen namáčet čerstvé pečivo. Výslednou chutí budete totiž ohromeni.

Co budeme potřebovat

Postup

  1. Bazalku nakrájíme nadrobno, česnek rovněž nakrájíme na plátky, nebo alespoň plochou nože rozdrtíme. Někdo nechává česnek vcelku (i my jsme pár stroužků vcelku nechali), aby to v lahvi dobře vypadalo.
  2. Vložíme do čisté lahve. Pokud recyklujeme lahev například od alkoholu, tak ji napřed vyvaříme a necháme řádně oschnout.
  3. Zalijeme olivovým olejem.
  4. Lahev pořádně uzavřeme a necháme na stinném místě alespoň tři dny odpočinout.
  5. Výrobek případně označíme cedulkou, nebo popíšeme pro lepší efekt.

ochuceny-olivovy-olej

Svíčka s dřevěným knotem

Sladkosti dostává paní učitelka každý rok. Objevte kouzlo svíček s dřevěným knotem, jejichž praskání domov rázem zútulní. Nezapomeňte si jich pár vyrobit do zásoby. Jen se po nich zapráší.

Co budeme potřebovat

  • Dřevěné knoty
  • Kokosové misky
  • Vosk (můžete klidně použít starý vosk ze svíček) – na výběr je hned několik možností, například parafínový, kokosový, sojový, přírodní vosk, … 
  • Hrnec, kde se bude vosk rozehřívat
  • Éterický olej a případně barvivo (nemusí být)

kokosova-svicka-bila   kokos-svicka

Postup

  1. Ve vhodné nádobě začneme rozpouštět vosk (skvěle se hodí například džezva). My jsme použili zbytky starých svíček. V tom případě doporučujeme použít barvivo, obzvláště ve chvíli, kdy mícháte různé barvy svíček.
  2. Vosk vždy opatrně rozpouštíme ve vodní lázni a nikdy ho nenecháme vřít.
  3. Ve chvíli, kdy je vosk rozpuštěný, tak k němu přimícháme barvivo, nebo dokonce éterický olej. Velice oblíbené jsou i sušené byliny. Vyzkoušet můžeme například uklidňující levanduli, povzbuzující měsíček, či voňavý lístek růže.
  4. Připravíme si dřevěný knot a skořápky z kokosu (skořápku lze poměrně jednoduše rozpůlit) nebo kokosovou misku
  5. Do připravené misky z kokosu vložíme knot svíčky, který ale musíme zastřihnout, aby příliš nepřevyšoval samotnou nádobu. Ten dřevěný je velice stabilní a nemusíte ho tedy ničím uchycovat.
  6. Do připravené nádoby s knotem pomalu vlijeme připravenou rozpuštěnou směs.
  7. Necháme ztuhnout.

svicka-mala

Malá rada na závěr – svíčkám s dřevěným knotem občas déle trvá, než se rozhoří. Rovněž se nevyplatí zapálit svíčku jen na chvíli. Doporučujeme je tedy zejména na příjemné hygge chvilky u oblíbené knížky, kde si budete užívat plápolající světlo, ale i efektní praskání dřeva.