AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Jak zútulnit interiér za pomoci přírodních materiálů

Nahledovy-kos-na-drevo

Pokud si zařizujete nové bydlení, anebo rekonstruujete to stávající, můžete celý interiér zútulnit za pomoci rozličných přírodních materiálů. Produkty z nich nemusí být drahé, za to dokážou velmi netradičně ozvláštnit veškeré vnitřní prostory.

Vsaďte na dřevo

Dřevo provází člověka odedávna, neboť pomáhalo přežít už paleolitickým lovcům. Na jeho oblibě se navíc nezměnilo nic ani v 21. století. Nejenže je totiž vizuálně zajímavé, ale také ekologické a ekonomické. Některé (zejména masivní) materiály jsou totiž vysoce odolné, takže mohou vydržet po celé generace a zároveň se dají recyklovat. Navíc se jedná o přírodní materiál vhodný i pro alergiky a dle všeho má dřevo i pozitivní vliv na lidskou psychiku.

Pokud chcete do vzezření interiéru zasáhnout hlouběji a stále cítit propojení s přírodou, pořídit si můžete dřevěný nábytek, a to včetně originálních kousků. Doporučit vám kupříkladu můžeme nábytek z dřevěných bedýnek, který není drahý, stačí koupit pár dřevěných bedýnek, přesto vypadá vizuálně opravdu zajímavě a může sloužit jako kuchyňský regál nebo knihovna.

Ze dřeva si navíc můžete pořídit i rozmanité bytové doplňky, mezi které patří bedny a boxy, kuchyňské potřeby anebo dekorace jako nástěnné hodiny, svícny či šperkovnice. Nádherné ovšem mohou být rovněž proutěné výrobky, jež vypadají opravdu překrásně. Pokud se v každém případě rozhodnete právě pro tento materiál, měli byste vědět, jak se starat o dřevěné produkty.

podlaha-drevena

Dřevo v interiéru: udělej si sám

Dřevo má tu výhodu, že si s ním vyhrají domácí kutilové bez ohledu na pohlaví. Hodí se totiž pro výrobu různých dekorací vlastníma rukama. Navíc je téměř zdarma, protože nám v podstatě leží přímo pod nohama. Stačí vyrazit do přírody. Dřevo je navíc jedinečný materiál, takže nenajdete dvě naprosto identické větve. Zapojte tedy fantazii a kreativitu a vyrobte si atypické vybavení. Jaké?

  • menší nábytek, a to např. s dřevěnými kostkami různých průměrů
  • dekorace na zeď v kontrastních odstínech
  • šikovnější kutilové si mohou vyrobit vizuálně zajímavou kuchyňskou zástěnu
  • do dětského pokoje lze vyrobit závěsné dekorace ve tvaru zvířátek
  • máte-li po ruce pružné proutí, můžete z něj vytvořit netradiční lustr

Nezapomeňte na vhodné nasvícení

Ať už si dřevěné dekorace pořídíte, anebo sami vyrobíte, důležité může být rovněž vhodné nasvícení. Aktuálně už začíná být přežitkem pouze jedno centrální osvětlení, ačkoli takové dřevěné závěsné světlo bývá esteticky opravdu zajímavé. Doporučit vám ovšem můžeme také světla pro osvětlení obrazů, což jsou nástropní či nástěnná svítidla s LED žárovkami, které lze využít pro nasvícení různých dekorací. Osvětlení nemusí být vůbec drané a při jeho nákupu lze ušetřit. Vhodně zvolené osvětlení může celkový vzhled a pocit z interiéru zcela proměnit.

osvetleni

Pratelný papír

Vedle dřeva můžete při zútulnění interiéru vsadit i na další přírodní materiály. Mnohé z nich jsou nejen vizuálně zajímavé, ale mají i další vynikající vlastnosti. Při vybavování interiéru lze navíc volit z mnoha rozdílných přírodních materiálů. Může se jednat např. o kámen, jutu, bambus, korek, přírodní kůži, textilie, sklo či keramiku. Existuje ovšem ještě jeden materiál, který navíc úzce souvisí se dřevem – tzv. pratelný papír, o kterém jste možná ještě nikdy neslyšeli.

Jedná se o velmi lehký papír, který se vyrábí z udržitelných a recyklovatelných materiálů, a to konkrétně z papírových vláken a přírodního latexu. Má přitom zajímavé vlastnosti – na omak je hladký, zároveň je pevný a velmi lehký. Pratelný papír, kterému se říká rovněž veganská kůže, může posloužit k výrobě různých bytových dekorací. Navíc, jak už jeho název napovídá, ho lze prát, a to buď v ruce, nebo v pračce na šetrný program (30 °C).

Kámen

Kamenné předměty (např. sošky) jsou skvělým doplňkem interiéru. Pokud máte trochu větší rozpočet, můžete si při rozsáhlejší rekonstrukci zvolit i kamennou podlahu.

Kámen je vhodný doplněk dalších přírodních materiálů (obzvláště dobře působí v kombinaci se dřevem či zelenými rostlinami) a v menší míře jím můžete interiér vybavit sami. Můžete například…

  • Využít menší kamínky kontrastní barvy k vyskládání květináčů pokojových rostlin
  • Vytvořit minimalistickou a vkusnou expozici zajímavých oblázků
  • Zaměřit se na kamenné dekorace (solná lampa, kamenný svícen, soška)
  • Jako odkladiště klíčů či jiných drobností si pořídit kamennou mísu

kamen

Korek

Korek je zajímavý materiál, který lze bez problémů uplatnit i v interiéru. Hojně se využívá třeba na výrobu různých podtácků, podnosů či podložek. Jeho výhodou je to, že není (ani navlhčený) kluzký. Korek působí často jako poměrně obyčejný materiál, ale zdání může klamat. Při správném využití může dodat interiéru tu správnou jiskru. Kromě tradičních výrobků z korku můžete popřemýšlet třeba i o korkové podlaze nebo o dekoracích vyrobených z korkových zátek od vína (třeba korková zeď či obraz).

Mech

Ačkoliv se to může zdát pro někoho již přehnané, mechové obrazy jsou trendem poslední doby a dokáží krásně zútulnit celý prostor. Kromě vynesení více zelené plochy do místnosti působí také uklidňujícím dojmem a navíc dokáží poměrně efektivně pohlcovat zvuk. Mechový obraz si můžete zakoupit buď již hotový, nebo si jej můžete zkusit vyrobit. Výroba mechového obrazu doma vyjde podstatně levněji a materiál k tomu potebný není problém nakoupit přes internet (budete potřebovat především tzv. stabilizovaný mech).

mech

Mechovým obrazům nebo stěnám nemusíte věnovat příliš péče, jelikož jsou zhotoveny ze stabilizovaného mechu, tak tento materiál nepotřebuje světlo a ani žádnou vodu.