AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Proč vybrat dítěti dřevěnou hračku?

stan-pro-dite

Dospělý člověk, zvlášť ve chvíli, kdy nakupuje, touží po multifunkčním řešení svých potřeb. A protože jsou to právě dospělí, kteří vybírají a kupují hračky pro miminko, často se stává, že sáhnou po něčem, co dělá pohyby, bliká a vydává zvuky. Vše dělají v dobré víře v domnění, že za jednu cenu získali víc. Opak je ale pravdou. Děti totiž fungují jinak než my dospělí – nedokáží se soustředit všemi smysly na tolik podnětů najednou. 

Na tento princip se proto zaměřují výrobci didaktických hraček a Montessori pomůcek, které si dnes představíme. A abychom si to udělali veselejší, nakoukneme spolu do dětského pokoje naší markeťačky Markéty, která nás pozvala na návštěvu a ukázala nám, jak vypadají takové doplňky v pokojíčku jejího ročního chlapečka Honzíka. 

montessori-pomucky-pro-dite   montessori-hra   montessori-hra-pro-dite

Proč je dřevo ideálním materiálem?

Dřevo je živá hmota. Na dotek je příjemně teplé, voní a sálá z něj přirozeně pozitivní energie. Podstatnou roli hraje i váha – dřevo je ve srovnání s jinými materiály, ze kterých se hračky vyrábí, mnohem bytelnější. Dítě tak má jistotu, že hračku drží pevně.

U malého Honzíka vše přirozeně směřovalo k lásce ke dřevu. Mezi prvními hračkami, které dostal, byla klasická plastová chrastítka, silikonová kousátka, dudlíky a plyšáci, Honzík měl ale o výběru jasnou představu už tenkrát.

“Vlastně hned první hračka, kterou si Honzík sám vybral a kterou dokázal uchopit do ručičky už jako úplné miminko, byla dřevěná naběračka na med. Z té se postupně vyklubalo perfektní kousátko.”

miminko   miminko-male

“Baví mě, jak kreativní dokáže být roční dítě. Dneska Honzík našel v šuplíku krejčovský metr, chodil s ním po bytě a syčel. Když si přestal hrát na krotitele hadů, zalezl si do teepee s dřevěnými kostkami, samozřejmě je nejdřív ochutnal a když jsem za ním přišla, nabídl mi taky a předstíral, že sám zrovna kouše sousto. Pro mě samotnou je taková hra náročná, protože už přemýšlím nad smyslem daného předmětu, takže krejčovským metrem měřím maximálně tak délku své budoucí diety a z kostek automaticky stavím komíny a hrady. Pro Honzíka ale může být dřevěná kostka v podstatě čímkoliv.”

Dětská mysl funguje jinak, nezná ještě hranice a mantinely. Představivost jede na plné obrátky, dítě se teprve učí pracovat s barvami, tvary, různými velikostmi apod. Proto bychom se měli snažit dětem nabízet podněty, které rozvíjí imaginaci a podporují kreativitu. Záleží totiž jen na nás rodičích, čím své dítě obklopíme, jaké možnosti mu nabídneme, jak je naučíme předměty používat. A přesně o tom je učení dle principů Montessori.

fotak-dreveny   hracky-drevene

V čem tkví hlavní výhody Montessori?

  • Plně rozvíjí potenciál dětí a připravuje je na celý život.
  • Všechny pomůcky a hračky jsou vytvořeny tak, aby uspokojily vývojové potřeby dítěte (jak psychologické, tak neurologické).
  • Dávají přirozeně smysl a řád – v uspořádaném světě se pak dítě cítí bezpečně a může se plně soustředit na učení.
  • Dítěti nabízíme škálu možností, ze kterých si samo vybere. Svoboda volby je základním předpokladem pro vnitřní motivaci.
  • Jen pozorováním snadno poznáme, co dítě zajímá a baví, a tak můžeme tyto činnosti nejen podpořit, ale třeba i objevit nadání a budoucí koníčky.

“Během dne má Honzík v pokojíčku spoustu možností doslova na dosah ruky. Může si sám vybrat třeba knížku z knihovny, pracovat u stolečku, využít hry pro rozvoj motoriky nebo řádit po vlastní ose. Protože roční dítě neudrží pozornost příliš dlouho, typicky se stává, že tyto činnosti během dne stihne prostřídat hned několikrát.”

kostky-pro-dite   svacina-pro-dite

Hrami pro rozvoj motoriky myslíme vše od různých nasazovaček, zatloukaček a vkládaček, přes kuličkové dráhy, provlékačky, balanční hry, až například po sadu hudebních nástrojů, krájecí ovoce/zeleninu nebo klasickou stavebnici z dřevěných kostek. To vše se dnes ze dřeva dá běžně sehnat ve specializovaných e-shopech, ale i v klasických hračkářstvích. Ale právě tady přichází i prostor pro kreativitu rodičů. 

Zkusíte vymyslet vlastní Montessori hračku?

Hra 1: Kalíšek na vejce a dřevěné vajíčko

  • Ukažte dítěti, jak vkládáte vejce do kalíšku. Prosté, že? Zvládne to i půlroční dítě a vydrží u toho dlouhé minuty.

Hra 2: Krabička na kapesníky a víčka z přesnídávek

  • Ukažte dítěti, jak do otvoru v krabičce vložit víčko (nebo cokoliv jiného) a jak jej pak z krabičky vysypat.

Hra 3: Naběračka na koření se dvěma miskami

  • Připravte dvě misky, jednu naplňte třeba čočkou, druhou nechte prázdnou a ukažte dítěti, jak naběračkou přesunout obsah z jedné misky do druhé. V rámci této aktivity pak můžete děti naučit i to, jak pracovat se smetáčkem a lopatkou ????

Hra 4: Tác nebo podnos a tři kořenky

  • Tři kořenky s víčkem naplňte každou jiným obsahem (například lístek máty, stroužek česneku a celá skořice). Na podnos pak položte tři odpovídající obrázky. Nechte dítě přiřadit kořenku k obrázku, ať už podle barvy, chuti nebo vůně.

Hra 5: Louskáček na ořechy ve tvaru houby

  • Ukažte dítěti, jak točíte hlavičkou houby a šroubujete dovnitř a ven. (Ořech ani nebude potřeba.)

montessori-drobnosti   montessori-vybava   montessori-louskacek

Dřevěná hračka představuje ideální volbu pro starší dítě, batole, ale klidně už i pro kojence, hodí se jak pro holky, tak pro kluky. Významně se podílí na rozvoji jemné motoriky, koordinace ruky a oka a taky koncentrace pozornosti. Děti nepotřebují spoustu hraček, naopak, největší kouzlo tkví v jednoduchosti.

“Čím méně hraček má Honzík k dispozici, tím dokáže být kreativnější. Mnohdy se pak stává, že spoustu aktivit využívá úplně jiným způsobem, než jak jsme je pro něj původně zamýšleli, a právě v tom se naplno projevuje jeho kreativita a představivost.”

Všechny výše zmíněné dřevěné Montessori pomůcky najdete na našem e-shopu ČistéDřevo.cz. Kterou byste vybrali vy? Máte už nějakou takovou dětskou hračku doma nebo svým dětem tvoříte vlastní? Podělte se s námi o své nápady na e-mailu marketing@cistedrevo.cz, rádi je budeme sdílet s dalšími dřevonadšenci!