AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Rytí do dřeva

ryti-do-dreva

Technika rytí je tu s námi již od dob pravěku. Primitivní rytí bylo po čase nahrazeno uměleckým zdobením například zbraní, či šperků, nebo k vytváření pečetí. Dnes se technika hlubotisku uplatňuje zejména na uměleckém poli. Pro mnohé kutily se však například dřevoryt (dlabání, nebo rytí do dřeva) stal i zajímavým a velice relaxačním koníčkem.

Co je to gravírování?

Jedná se o technologii, jejíž princip spočívá v odebírání hmoty vhodným náčiním a zanechává tak na výrobku nesmazatelnou stopu. Tvoření jakýchkoliv prohlubní do tělesa různorodého materiálu bylo využíváno zejména v uměleckém odvětví. V dnešní době lze mechanické rytí jednoduše nahradit snadnějším a méně náročným laserovým gravírováním, které pracuje na principu zahřívání povrchu daného materiálu. Pojďme si nyní ujasnit pojmy, které s gravírováním souvisí.

gravirovani-rucni   gravirovani-ozdoby

  • Pyrografie – jedná se o uměleckou techniku, díky níž se dá horkým předmětem psát, či kreslit do nenáročných materiálů (dřevo a kůže). Podkladem je nejčastěji lípa a javor. Pyrografie, jak se někdy rytí do dřeva ohněm říká, je dnes velice populární technikou pro všechny, kdo rádi tvoří. Do dřeva se speciální ruční pájkou dají vytvářet nejrůznější nápisy, vzkazy, ozdobné ornamenty, nebo loga. 
  • Rytí – narušení materiálu tělesa, konkrétně mluvíme o odstraňování materiálu z jeho povrchu vhodným pracovním nástrojem. Ideální pomůcka pomocí vrypů, dýh, rytí vytváří na materiálu prohloubeniny.
  • Gravírování – Gravírovací stroj (pantograf, gravírovací plotter, nebo laserová gravírka) nahrazuje metodu ručního rytí. Tyto stroje jsou buď řízené počítačem, nebo se jedná o mechanickou záležitost.
  • Vypalování – Jedná se vlastně o pyrografii, ale i laserové gravírování. Pomocí tepla se do zvoleného materiálu píše, nebo kreslí. Využít můžeme ruční pájky, nebo mechanického, či počítačem řízeného většího stroje.
  • Vyřezávání do dřeva laserem – V řezací mezeře vzniká díky laseru tak vysoká teplota, že dřevo vlastně sublimuje (odpařuje se pomocí kouře, který rychle uniká a rovněž odvádí vysokou teplotu potřebnou k vyřezávání požadovaných objektů). Tedy žádný odpad, žádné piliny.

gravirovani-detail

Laserové gravírování, vypalování i řezání na zakázku

Speciální a profesionální gravírovací stroje, které náš tým ČistéDřevo.cz využívá v dílně, dokáží vytvořit nejrůznější ornamenty, vypálit nápis nebo věnování a v neposlední řadě lze dokonce laserem vyřezat drobné tvary například z překližky. Využít profesionálního gravírování doporučujeme ve chvíli, kdy potřebujete do dřeva vyrýt složitější ornamenty, či texty nebo potřebujete větší množství stejných kusů. Gravírovací stroj vaše požadavky zvládne na jedničku.

gravirovani-laser   gravirovani-vanocni-prani   gravirovani-laserem

Metoda ručního rytí do dřeva má své kouzlo

Kromě dlabání, které můžete využít pro výrobu například misek, nebo dřevěných lžic, můžete využít i schopností ruční vypalovačky do dřeva, nebo gravírovacího pera (seženete ve speciálních e-shopech a hobby obchodech). Výsledek má výraznou osobní hodnotu, zároveň vás potěší i relaxační účinek, jež v sobě tato umělecká pyrografie skýtá.

ryti-do-dreva-rucne

Návod na dlabání dřeva pro úplné začátečníky

  • V první řadě dbáme na výběr vhodného nářadí. Nejlépe vám poslouží set dlát, které snadno zakoupíte ve specializovaných e-shopech na internetu. Rukojeť by měla být dostatečně pohodlná a pevná. Čepele dlát by se měly pyšnit tvrzenou ocelí. Nikdy neryjeme s tupým dlátem, nebo s dlátem, jenž jeví známky poničení.
  • Nyní bychom se již měli zaměřit na výběr správného druhu dřeva. Začátečníci by měli volit spíše měkká dřeva (nejvhodněji se jeví lipové – je cenově dostupné a velice dobře poddajné).
  • Při dlabání se dřevo odebírá od středu směrem k okrajům. Vždy dláto držíme za rukojeť.
  • Do dřeva ryjeme vždy proti vláknům, nikoliv po vláknech.
  • Následný výrobek bychom měli následně nějak ošetřit. Brusným papírem vyrovnáme nerovnosti a celkově dřevo zahladíme. Nezapomínejme, že do dřeva se mohou pustit nejen škůdci, ale i okolní podmínky a vlhkost. Pro dokonalou péči o výrobek proto využijeme schopností mořidla nebo včelího vosku.

ryti-do-dreva-pomucky   ryti-do-dreva-postup

Fascinující dárky i dekorace

Dárky, či dekorace, které si sami vyrobíme, pro nás vždy mají daleko větší hodnotu. Navíc si tak vytvoříte výrobek přesně ladící s interiérem, nebo zajímavý prvek, jenž není snadno dohledatelný na trhu. Co dalšího si můžete vyrobit dlátem, nebo gravírovací pájkou/perem?

  • Jmenovky na dárky, nebo například na slavnostní/svatební stůl
  • Přáníčka s dojemným vzkazem, nebo originální básničkou
  • Krásné gravírované obrazy ve skandinávském stylu
  • Dřevěné vánoční ozdoby
  • Svícny
  • Misky, tácy i korýtka na stylové servírování jídla

balonek-se-jmenem   vajecny-liker-darek   geometricky-obraz-cerny

Historie rytectví

Rytectví patří k velice starobylému a váženému řemeslu. Zdobení různých materiálu provází lidstvo již od jeho vzniku. Rytím se zdobily již kostěné pazourky, či nejrůznější předměty z kamene. K nejstaršímu ryteckému umění bezesporu patří gravírování do kovu. Zdobily se nejen šperky, ale i zbraně, knoflíky, ale i obrazové rámy. 

Mnoho historických řemesel jsou dnes k vidění již jen v dobových muzeích, to však není případ rytectví. To, i přes svůj velice starobylý původ, je dodnes hojně užívanou technikou. Dodnes se například ruční rytí používá na bankovky, známky a jiné ceniny. Jedině tak se dá následně poznat padělek.