AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Propadněte kouzlu netradičního štědrovečerního stolování v udržitelném stylu

udrzitelne-stolovani-na-vanoce

Slavnostně prostřený stůl nesmí na Štědrý den chybět. Pro inspiraci letos nemusíte chodit daleko. Stačí vám procházka po lese a tipy z našeho článku. Dejte vale kýčovitým ozdobám a umělému třpytu, daleko lépe vám poslouží přírodniny a nekřiklavé barvy v umírněném duchu minimalistické udržitelnosti. 

Jak přichystat dokonalou štědrou večeři?

Na nejslavnostnější chvíli v roce byste se měli důkladně připravit. Celkový dojem neudělá jen dobré jídlo, či vánoční dekorace – jde zejména o výjimečnou atmosféru. Tradice dokáží skvěle podpořit ten správný okamžik. Držte se tří nejzákladnějších pravidel a večeři zvládnete na jedničku!

  • Vhodné vánoční dekorace
  • Slavnostně prostřený stůl
  • Tradice spojená s chutnými pokrmy

udrzitelne-stolovani-svatecni   udrzitelne-stolovani-pro-dva

Vánoční výzdoba v tradičním duchu

Vyměňte letos kýčovitost plastových ozdob a lesku balicího papíru za něco méně honosného, zato daleko stylovějšího. Londýnský festival Spirit of Christmas Fair, který určuje trendy v oblasti Vánoc, letos mluví jasně. Naprostým hitem jsou dřevěné doplňky, sušené ovoce, přírodniny, bílá barva a spousta zeleně. Rovněž se nemusíte bát vytáhnout staré porcelánové nádobí po babičce a vyměnit jej za své luxusní moderní nádobí. Nostalgické tradice našich babiček letos hrají prim. V kombinaci s neutrálními barvami navíc osobité nádobí skvěle vynikne.

udrzitelne-stolovani-romantika   jablka-a-orechy

Co by nemělo na vánočním stole chybět?

udrzitelne-stolovani-skromne   udrzitelne-stolovani-svicen

Dřevěné kuchyňské potřeby v harmonii s přírodou

Máte rádi něco nového, ale zároveň se o Vánocích nechcete vzdát tradiční atmosféry? Kuchyňské potřeby ze dřeva jsou neotřelým nápadem, ale zároveň tím podpoříte starobylý zvyk. Dříve na kuchyňském stole nesmělo dřevo chybět. Lidé si vážili jeho životodárné moci a dřevěné misky, či dřevěný podnos nebyly ničím výjimečným. Rustikální stolování, skvěle ladící například k modernímu stylu inspirovanému severem, podpoříte například dřevěným tácem vyřezaným z kmene stromu

udrzitelne-kuchynske-potreby

Nepodceňte slavnostní servírování

Důležitým prvkem je krom výzdoby i jistá etiketa. Ta dodá stolu punc jedinečného okamžiku. Kdy jindy než na Vánoce udělat ze stolování doslova umělecký skvost? Při výběru dekorací dbáme na to, aby nebyly nijak robustní a nevadily nám při výhledu na ostatní účastníky večeře. Vánoční aranžmá podpoříte udržitelnými přírodninami v zemitém duchu. S barvami to rovněž nijak nepřehánějte. Letos si bohatě vystačíte s bílou barvou a dřevěným podkladem. Pokud nepodléháte módním trendům a máte rádi Vánoce více barevnější, tak barvu stačí dodat pouze prvkově (například červenými svícemi ve vánočním věnci, nebo barevnou čerstvou květinou). 

slavnostni-stolovani

Čím ještě více podpořit obřadní ráz?

  • Pokrmy podáváme zprava
  • Dodržujeme správné rozložení jídla na talíři
  • Volíme přiměřené barvy, aby stůl nepůsobil chaoticky
  • Nedopustíme, aby na stole chyběla voda
  • Uspořádáme příbory dle etikety
  • Nezapomínáme na ubrousky

Zajímavosti ze světa

Podobně jako v našich zemích se i v celém světě prolínají pohanské prvky (oslava zimního slunovratu) s těmi křesťanskými (narození Ježíše Krista). Každá země má však své vlastní tradice, které nejsou zas až tak známé. Pojďme se na některé z nich podívat.

udrzitelne-rustikalni-stolovani

  • V Bulharsku posouvají tradiční minimalistické stolování úplně na jinou úroveň. Není neobvyklé, že rodiny stolují na zemi na slámě, na které je položen ubrus – tím si připomínají narození Ježíše Krista.
  • V Austrálii si na honosné stolování a večeři o několika chodech nepotrpí. Výzdobu však mají poměrně originální. Svůj dům si zdobí pohlednicemi k Vánocům od přátel a rodiny.
  • Na Ukrajině najdete na vánočním stromečku pavučiny, nebo dokonce i pavouka. Trochu strašidelné, že? Ukrajinci ale věří, že pokud ráno najdou na stromečku pavučinu, přinese jim to štěstí.
  • Litevské Vánoce probíhají v duchu průvodu v maskách. Na slavnostní večeři si Litevci moc nepotrpí, dávají totiž přednost zabijačce.
  • V Lotyšsku zase po večeři chodí přestrojení koledníci, kteří za sebou nechávají vléci kládu. Ta údajně z každého stavení odnese starosti a trápení. Na konci večera se kláda rituálně spálí.
  • V Itálii lidi nezasednou ke stolu jako u nás, ale ve velkém osvětleném průvodu se chystají na půlnoční mši. Stoly se ale pod dobrým jídlem prohýbají počas celých vánočních svátků – říkají tomu bílý týden a většinu času jej prožijí na zasněžených horách. Zřejmě vás nepřekvapí, že na stole mimo jiné nechybí špagety s dary moře.
  • Argentincům nesmí na slavnostním stole chybět pečínka z páva. Jeho peří pak tvoří základní prvek vánoční výzdoby.

slavnostni-stolovani-detail   slavnostni-stolovani-sklenice

Ať se nakonec Vánoce rozhodnete strávit jakkoliv, myslete zejména na pohodu a rodinu. To je na těchto svátcích nejdůležitější!