AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Starobylé vánoční tradice a zvyky

krajeni-jablka

Vánoce bezpochyby patří k největším křesťanským a občanským svátkům. Slaví se již od 7. století a jejich kouzlo je mnohdy opředeno magií, rodinnými tradicemi i starobylými zvyky. Pojďme si některé z nich připomenout, protože ač si hodně lidí myslí opak, tak o skutečném původu Vánoc toho víme opravdu málo. 

Proč nesmí o Adventu chybět vánoční dekorace?

Ač se mohou Vánoce vysvětlovat jakkoliv, tak jejich dominantním úkolem bylo zahnat špatnou náladu plížící se pomalu do lidských domovů s příchodem zimy, tmavých večerů i nedostatku jídla. Křesťanské obyčeje plynule navazovaly na pohanské slavení slunovratu a tedy prastaré kouzelné rituály plodnosti a hojnosti. Přírodní materiály, tlumené světlo svíček a dekorace navozují pozitivní emoce, které byly v nelehkých dobách velmi důležité. Pokud navíc zvolíte ty s nostalgickým nábojem, tak si můžete být jisti, že vaše tělo bude vyplavovat mnohem více hormonu štěstí, jenž doslova zaplní celý prostor.

venec-jehlici   siska-v-zime   vanocni-stromek-v-kyblu

Jaké dekorace nesměly v domácnostech chybět?

Moderní vánoční dekorace se opět navrací k tradicím a zvyklostem našich babiček. Ostatně tradice a rodinné hodnoty byly letos hlavním námětem největšího vánočního veletrhu Spirit of Christmas Fair v Londýně. Zásadním designovým prvkem festivalu bylo dřevo a tradiční aranžmá. Chcete tento trend aplikovat na české prostředí? Nikdy nešlápnete vedle, pokud zvolíte slaměné ozdoby, ořechy (ponechte ale jejich přirozený vzhled a ničím je nebarvěte), sušené plátky citrusů, dřevěnou vánoční výzdobu, nebo stále oblíbenější rustikální dřevěné vánoční svícny.

vanocni-truhlik-s-ozdobami

Adventní věnec s magickou symbolikou

Kruhovitý tvar věnce má výraznou mytologii. Kruh značí nekonečno, konec, ale i nový začátek. Svíčky, zelené větve i kruh používaly staré národy ještě v době předkřesťanské. Jejich pohanské slavnosti však v mnohém zapříčinily vznik křesťanských svátků. Na jednu stranu se křesťanské svátky inspirovaly a navázaly na pohanské oslavy úrody a slunovratu. Na druhé straně bylo třeba keltské a germánské zvyky v jistém smyslu vymýtit. Dnes se zelených větviček nemusíte zas až tolik striktně držet, ale od přírodních materiálů se doporučujeme neodklonit. Proutěné adventní věnce vnesou do domova osobitý ráz, adventní věnec ze dřeva si zase skvěle notuje s moderním stylem letošního udržitelného trendu.

venec-jehlici-priprava   venec-jehlici-tvoreni

Slavnostní stolování v duchu starodávných zvyklostí

Dokonalé moderní servírování vytvoříte snadno pomocí minimalistického skandinávského stylu, který je inspirován severskou mytologií. Pokud se chcete držet českých tradic, tak doporučujeme na stůl dát vánoční dekorace z proutí, ořechy, jablka a sušené ovoce. Svíčky se tradičně používaly fialové, můžete se však držet letošního trendu a použít svíčky bílé. Není neobvyklé, že naši předci používali svíce z včelího vosku. Stolování na Štědrý den bylo dříve doslova posvátné a dodržovalo se hned několik pravidel. 

  • Počet chodů – tradičně jich bývalo 12 jako Apoštolů, někdy se ale uvádí i číslo 9
  • Nesmělo se vstávat od stolu – hospodyně měla mít vše připravené a všechny chody by měly být na stole.
  • Prostíralo se pro jednoho člověka navíc – domácnosti to mělo přinést štěstí
  • Sekyra pod stolem – pokud byste na ni zlehka došlápli, tak vyřešíte případné zdravotní problémy s nohami

vanocni-stolovani-skromne   vanocni-stolovani-s-rodinou

Tradice a zvyky staré stovky let

Dnes spoustu tradic zdomácnělo a bereme je spíše jako příjemné oživení večera. Naši předkové ale Vánocům připisovali magickou moc a vánoční čarování, předvídání budoucnosti i přivolávání mrtvých pro ně mělo nedozírný význam.

vanocka-z-bile-mouky

Jaké tradice byly nejpoužívanější?

  • Zlaté prasátko – Pokud se celý den budete postit, tak se údajně s první hvězdou na nebi objeví i zlaté prasátko, které vám přinese štěstí po celý rok.
  • Tajemné adventní věštění budoucnosti – Se Štědrým dnem se pojí mnoho magických obřadů a čarování. Návaznost na pohanské oslavy a slunovrat jistě není náhodná. Postupně se z čarování týkajícího se úrody začali zajímat i o budoucnost vztahovou. Neprovdané dívky o štědrovečerní půlnoci chodily na hladinu vodní plochy sledovat svou budoucnost. Ta se věštila i při lití olova. V mnohých domácnostech se věřilo, že na Štědrý den je hranice mezi světem živých a mrtvých daleko tenčí a mihotavé světlo svíček udržovalo brány otevřené.
  • Koleda – Největší rozmach chození po domácnostech a zpívání tematických vánočních písní zaznamenaly české země zejména v období baroka. 
  • Obdarovávání – Ač naši předkové jistě nezažili takové hromadné nakupování dárků, tak přesto na Štědrý den někoho s láskou museli obdarovat, aby byla příští rok bohatá úroda.
  • Pohoštění – Slavnostně prostřená tabule nesměla chybět a u stolu se scházela široká rodina.
  • Krájení jablka – Oblíbený zvyk, který se dodržuje dodnes. Pokud po rozkrojení spatříte pěknou hvězdičku, tak budete celý rok zdraví.
  • Strašidelné perchty – Štědrý den byl sice plný hojnosti, ale Advent i Vánoce obecně by měly probíhat v duchu střídmosti. Na půst, který měl člověk držet čtyři týdny před Vánoci, dříve dohlížely strašidelné perchty párající břicha těm, co postní dobu porušovali.
  • Zpěv a setkávání sousedů – Častým adventním zvykem bylo setkávání sousedů. Starší ženy předly a vařily, mladší ženy s chlapci zase zpívaly.
  • Adventní čas si zasloužil svébytné zdobení – Tajemné světlo svící nejen že umělo předvídat budoucnost, ale otevíralo brány mrtvým příbuzným. Nejrůznější magické předměty domov ochraňovaly (anděl, jmelí), nebo měly důležitou symbolickou funkci (zelené větve, kruh, jablka), či se jednalo o dekorace v sakrálním duchu (betlém, vánoční hvězda, kometa, či fialová barva).

liti-olova   jablicka-v-osatce   pernicky-zdobene

Kde se vzal vánoční stromeček?

Původ vánočního stromečku je dodnes opředen tajemstvím. Zelené větvičky symbolizující zejména hojnost můžeme v nevlídných časech středoevropské zimy považovat za jisté povzbuzení. Zpočátku se používaly na již zmíněné věnce. Kdo se ale nespokojil s větvemi a vzal rovnou celý strom? To se zřejmě nikdy nedozvíme. V Německu se dřevěný vánoční stromek většinou vyřezával z desky nebo kartonu. Tato obdoba však nebyla příliš oblíbená a tak se v českých zemích uchytil živý stromeček. Zdobení vánočního stromku se rozvinulo zejména v 19. století v domech bohatých měšťanů. Později se tato zvyklost rozšířila i dále. Aby stromek nezabíral místo, často visel ze stropu, někdy dokonce špičkou dolů. A co kromě dřevěných vánočních ozdob na stromeček nesmělo na větvích chybět?

stromecek-ze-dreva

  • Proutěné vánoční ozdoby
  • Jablíčka
  • Sušené ovoce
  • Ořechy
  • Zdobené cukroví
  • Svíčky
  • Vánoční kometa

Dnes lidé na tradice moc nemyslí a Vánoce se tráví v konzumním duchu. Poslední dobou ale zaznamenáváme příjemný obrat a prim hraje zejména udržitelnost, přírodniny, jemné barvy přírodních tónů a vánoční dekorace ze dřeva. Hitem letošních Vánoc jsou dřevěné, proutěné či slaměné dekorace v kombinaci s bílou a sytě zelenou barvou. Výzdobu stromečku tedy ponechte ve velmi jednoduchém designu – bohatě budou stačit finančně nenáročné vánoční ozdoby z překližky, úsporná LED světýlka a bílou polevou bohatě zdobené perníčky. Uvidíte, jak vás takový stromeček okouzlí svým jedinečným duchem.

vanocni-stromek-bilo-dreveny   vanocni-stromek-zdobeni

Předvánoční trhy umí rozehnat jakékoliv chmury

S Adventem úzce souvisí i tolik oblíbené vánoční trhy. Dříve se na nich prodávaly zejména potřeby pro domácnost, případně nějaké atraktivní a neobvyklé pokrmy, či postavičky Mikuláše z rohlíkového těsta. Dnes se trhy snaží držet tradic a zvyků a krom ukázek českého řemesla a vánočních dřevěných betlémů tam najdete i nepřeberné množství rukodělných výrobků a stylových dekorací. Pokud chcete ladit letošní vánoční výzdobu v duchu českých zvyků a tradic, tak vás jistě oslní nabídka proutěných vánočních dekorací nebo dekorace ze slámy, či dřeva.

Pohádkové Vánoce vytvoříte doma snadno a jen s minimem. Stačí letos zvolnit, více chodit do lesa a setkávat se s přáteli. Vykouzlíte tak podmanivou atmosféru, která bude vonět po starých časech!