AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Dřevěné hlavolamy – klasika, která nikdy nezestárne

hlavolam-dreveny

Hlavolam nepřináší jenom skvělou zábavu, ale ve všech směrech umí potrápit, ale následně i procvičit naši mysl. Nemluvě o přílivu adrenalinu, který vás zachvátí po úspěšném vyřešení hádanky. Edukativní ráz těch nejrůznějších rébusů navíc ocení zejména rodiče děti všech věkových kategorií.

Oblíbený dárek pro chytrou hlavičku

Mechanický předmět, k jehož správnému rozložení, složení, upravení, nebo jakémukoliv řešení musíte přijít na správný postup, je i skvělým a originálním dárkem. Proč? Obdarovaný možná bude ze začátku zaskočený vaším výběrem, nakonec ale s radostí podlehne výzvě i nekončící zábavě, která je pro hlavolam typická.

hlavolam-dreveny-pro-dite

Proč sáhnout právě po hlavolamu?

  • Cvičí logické a analytické myšlení
  • Trénují šedé buňky mozkové
  • Rozvíjí motoriku
  • Obecně posilují kognitivní funkce
  • Dokáží výrazně zlepšovat soustředění a paměť

Dřevěné hlavolamy. Řešení je na dosah!

Víte, co je na hlavolamu úplně nejlepší? Radost z toho, že jste se dopracovali ke správnému východisku. Také nezapomínejte, že prozrazený hlavolam přestává být hlavolamem a zábava ani cvičení šedých buněk mozkových se rozhodně konat nebude. Pokud vybíráte hlavolam, jenž by měl být určen pro menší děti, tak dejte přednost nezávadnému dřevěnému materiálu, se kterým se navíc dětem dobře manipuluje.

hlavolam-dreveny-ruka

Proč je kupovat dětem všech věkových kategorií?

Kromě zmíněných edukativních vlastností jistě oceníte i trpělivost, se kterou děti k hlavolamům musí přistupovat. Je to skoro až k nevíře, ale hlavolamy dokáží snadno zabavit i děti s poruchou pozornosti, nebo například znuděné adolescenty. Náročnost dřevěných hlavolamů se navíc různí, takže můžete s přehledem vybrat rébus pro mladší i starší ratolest. 

  • Děti 3 roky – Ty nejmenší děti ocení jednoduché skládačky a labyrinty ze dřeva. Rozvíjet si budou zejména motorické a prostorové dovednosti. 
  • Děti 4 roky – Děti rády zkoumají a poznávají nové věci, logické skládačky je dokážou zabavit na hodně dlouhou dobu.
  • Děti 6 let – Předškoláci si mohou vyzkoušet už i těžší hlavolamy. Líbit se jim bude klasika, jako je například rubikova kostka nebo ježek v kleci, pozornost ale můžete věnovat i moderním hlavolamům s důmyslným řešením. 
  • Starší děti až adolescenti – Mnohé rébusy jsou dnes dokonce populární. Mezi staršími dětmi vedou například japonské hlavolamy – tzv. kumiky.

hlavolam-dreveny-velky

Typy hlavolamů

  • Slovní hlavolamy – Jazykolamy, ale i logické hádanky oceníte zejména na cestách, v autě, nebo kdekoliv, kde si budete muset vystačit i s málem a zabavit znuděné děti.
  • Mechanické hlavolamy  Mechanické hlavolamy jsou obecně zřejmě nejrozšířenější a dodnes neustále modernizovanou verzí rébusů. Řadí se k nim například rozkládací, skládací, posouvací, či rozplétací verze těchto hádanek. Velmi starobylým rébusem je například dodnes populární tangram.
  • Logické hlavolamy – Ve své podstatě jsou všechny hádanky logické, neboť sami o sobě nevyžadují znalost jakéhokoliv oboru. Jejich vyřešení tedy záleží pouze na chytrém logickém úsudku hádající osoby. 
  • Matematické hlavolamy – Ty nejrůznější algebrogramy, matematické řady, hrátky s čísly i měření pravděpodobnosti potěší všechny, kdo mají rádi čísla. Složitější hádanky jsou vhodné spíše pro starší děti. Existuje však spousta matematických hlavolamů, které hravě zvládnou i předškolní děti. Pokud vaše dítko rádo počítá, nebo jej prostě chcete s čísly seznámit hravým způsobem, tak zapojte do svého hracího repertoáru i matematické hádanky. 
  • Vizuální hlavolamy – Pomocí obrázků dochází k hádance. Podobné rébusy jsou v mnohých ohledech vhodné pro děti. Při podobných logických úkonech se cvičí zejména paměť a levá mozková hemisféra. Populární jsou například vizuální hrátky s dominem, nebo můžete použít široce variabilní sirkolamy. Pro malé děti jistě znáte oblíbené hledání rozdílů v na první pohled stejných obrázcích. K vizuálním hlavolamům můžeme zařadit i puzzle

ucitelka   hlavolam-pismenka   dite-puzzle

Mystické rébusy mají tisíciletou historii

Různé hry, hříčky, slovní hádanky jsou součásti lidstva od nepaměti. Vzpomeňte si například na bájnou Sfingu, nebo plnění úkolů v pohádkách. Za kolébku rébusu považujeme zejména dálný východ (území dnešní Číny a Japonska), ale i mnohé další staré civilizace (Egypt a Mezopotámie). Moderní hlavolamy se stali masivně populárními až na přelomu 19. a 20. století, kdy mnozí myslitelé a vědci vymýšleli stále dokonalejší verze nových i přetrvávajících forem těch nejrůznějších hádanek. S mnohými hříčkami se pojí i mnoho legend a jsou nedílnou součástí literárního fondu. Vznik tangramu má například hned několik legendistických verzí.

hlavolam-dreveny-slozity