AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Co netradičního dát dětem k Mikuláši

Nahledovy-obrazek-clanku-4_1

Už vám leze nepřeberné množství sladkostí, které děti dostávají na Mikuláše, doslova krkem? Nechoďte s proudem a pořiďte pro své miláčky něco nevšedního s notnou dávkou kreativity. Vaše ratolesti cukrovinky jistě oželí a naopak budete překvapeni, jak ocení něco nového a nezvyklého. Přesně o to by totiž dal v tom nejtradičnějším smyslu i Mikuláš.

Zdravé mlsání pro malé objevitele

Ne každé dobroty jsou nezdravé. Naučte děti mlsat zodpovědně a jako bonus, budete mít dobrý pocit z toho, že svým ratolestem dáváte něco dobrého.

  • Skvělým tipem jsou ořechy, klidně sáhněte i po těch obalených v jogurtu, nebo čokoládě.
  • Sušené ovoce zase obsahuje spoustu vlákniny a dětem rychle doplní chybějící energii.
  • Podle nás nesmí ořechy a ovoce v Mikulášském balíčku chybět. Nudí vás ale dnes snadno dostupné mandarinky a pomeranče? Dopřejte svým miláčkům exotiku. Kokosový ořech, dračí ovoce, ananas nebo mango rozhodně sklidí úspěch.
  • Raw tyčinky či vymazlené cereálie zase budou oblíbenou snídaní pro vaše drobečky i starší dítka.

 

sus-ovoce   zdrave-mlsani   ovoce

Kreativní zábava má zelenou

Taky vaše děti zbožňují tvoření? Posuňte Mikuláše zase o level výše a darujte svým ratolestem dřevěnou bedýnku plnou zábavy. Doporučujeme naši krásnou krabičku, kde děti najdou skvělé dřevěné výřezy k domalování. Děti budou nadšené z dřevěné bedny s víkem, která je navíc nádherně barevně potištěná. Uvnitř najdou nejen výřezy z překližky ve tvaru lesních zvířátek, ale taky barvičky se štětci a barevné pastelky. Výřezy mohou domalovat a dotvořit, ale také mohou použít původní šablonu pro obkreslování.

mikulas-krabicka   mikulasska-krabicka   mikulas-nadilka

Dřevěná krabička plná překvapení

Víte co děti bezkonkurenčně milují? Moment překvapení. Dopřejte jim ho právě na Mikuláše. Už bylo dost mandarinek a levných čokolád. Pokud si chcete vytvořit krabičku podle vlastních představ, zde je několik oblíbených variací a tipů.

  • Do bedýnky dejte třeba vitamíny. Děti budou mít radost ze sladkých bonbonů všemožných tvarů a vy zase dobrý pocit z toho, že jste pořídili něco, co podpoří jejich imunitu.
  • Překližkové výřezy všech možných tvarů rozvíjí kognitivní funkce a podporují představivost.
  • Puzzle s oblíbenou pohádkovou postavičkou.
  • Hravé drobnosti jako je JOJO, káča, Domino, Mikádo nebo Pexeso.
  • Blok a psací potřeby ocení zase starší děti, které své nápady rády zaznamenávají na papír.

Samotná dřevěná krabice následně poslouží jako ideální úložný box na hračky, nebo na jiné poklady, které si děti budou s radostí schraňovat.

drevene-jojo   puzzle   domino

…a víte že?

Tradice kolem osoby Mikuláše je obecně velice výrazná a slaví se hned v několika zemích světa (Německo, Nizozemí, Belgie, Holandsko, Polsko, Rakousko)? Z postavy Mikuláše navíc s několika obměnami vychází i Santa Claus. Kde ale vznikla samotná legenda a tradice obdarovávání dětí vousatého muže v červeném? Kolébkou Mikulášova uctívání bylo Porýní, silně podporováno císařovnou Theofanou, která byla manželkou německého císaře Oty II., zároveň ji její řecký původ výrazně odkazoval na její křesťanskou víru. 

A proč právě Mikuláš? Postava skutečného Mikuláše působila jako biskup ve 4. století na území dnešního Turecka. Již za svého života byl mezi lidmi extrémně oblíbený a vynikal svou každodenní dobrotou a laskavostí. 

V Čechách nalezneme první zmínky o Mikulášském obdarovávání už ve 14. století.

snih-kroj   kun-zima   drevo-zima