AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Žhavá novinka: olivové dřevo

olivove-drevo

Bohatá a nápaditá textura olivového dřeva dokáže pozvednout i obyčejné dřevěné prkénko v umělecký skvost. Přidáte-li k tomu naprosto neopakovatelné a ojedinělé vlastnosti olivovníku, tak před sebou máte svatý grál mezi interiérovými doplňky. Extrémně tvrdé dřevo, k jakému se to olivové bezesporu řadí, vás zejména v kuchyni nenechá na holičkách.

Co tu pro vás máme

Naskladnili jsme pro vás nově řadu výjimečně krásných výrobků z olivového dřeva, jako jsou kuchyňská prkénka na servírování i krájení, nejrůznější vařečky, obracečky a příbory. Pokud si potrpíte na eleganci a vkusné servírování, tak vás okouzlí misky z olivového dřeva i praktické hmoždíře.

miska-z-olivoveho-dreva   olivove-drevo-servirovani   olivove-drevo-podtacky

Odkud vítr vane?

Olivové dřevo se těží hned ze dvou druhů olivovníku (Olea europaea a Olea capensis). Ty nalezneme zejména v zemích jižního a východního středomoří v Evropě (nejčastěji ho vyváží Řecko, Tunisko, Itálie a Španělsko), ale olivovníku se daří také ve východní Africe. Oliva obecně roste velmi zvláštním způsobem a krom vyjímečné barvy strom lehce poznáte podle jeho neobvyklých pokroucených větví, což výrazně znesnadňuje těžbu velkého a rovného dříví. Olivovníky se do obchodu se dřevem dostávají až poté, co přestanou plodit ovoce, průměrně tedy až po 150 letech od vysazení. Drtivá většina řeziva se používá k drobnějším výrobkům vhodným do interiéru, především do kuchyně.

olivovnik   recko

Proč jsme naskladnili právě olivové dřevo?

Vizuálně vás olivové dřevo zaujme nádherným prokresleným povrchem. Tento nápadně bohatý a barevný vzhled dává výrobkům z olivovníku až luxusní nádech. Oceníte zejména kontrastní podobu, kdy se střídají tmavě hnědé pásy se žlutými pruhy bělu (vnější část dřeva přiléhající ke kambriu). Kromě flagrantního vzezření však chceme zákazníkům nabídnout vysokou a nenahraditelnou kvalitu.

olivove-drevo-deska   olivove-drevo-a-olivy   olivova-drevo-servirovaci-miska

Zázračný materiál? Olivovník

Bible popisuje olivovník jako nejvýznamnější strom a tradičně je spojován s mírem. Tato velice pomalu rostoucí stálezelená dřevina se nemůže chlubit příliš honosnou výškou, přesto vás strom překvapí svou houževnatostí a dlouhověkostí.

Výhody olivového dřeva

  • Vyznačuje se barevnou a atraktivní kresbou – každý kus je originál
  • Pyšní se opravdu vysokou tvrdostí (1520 kg/cm², pro srovnání dub má cca 600-800 kg/cm²)
  • Nepropouští vodu, je vysoce odolný vůči oděru a poškození
  • Vyniká svou hustotou (97% hustoty mramoru)
  • Nejvíce mu sluší ruční výroba 
  • Lze jej krásně leštit – výsledkem je nádherně hladký a na dotek příjemný povrch
  • Oceňujeme i šetrnost k životnímu prostředí (používá se kořenové dřevo ze znehodnocených stromů)
  • Na výrobcích nenajdete ani stopu po chemických úpravách / laku (jen olivový olej)
  • Má osobitou a nikoliv vlezlou vůni, která přetrvává i několik let

Originální ručně vyřezávané výrobky z olivového dřeva se vyznačují prvotřídní jakostí a nevšedním vzezřením. Krásné a funkční tvary navíc vznikají z několika set let starého dřeva, což jejich ojedinělost jenom podpoří. Kvalita a elegance se snoubí v jeden bezchybný produkt, který navíc můžete pomocí gravírování proměnit v dokonale osobitý dárek. (Možnost vypalování najdete v detailu jednotlivých produktů.) 

miska-z-olivoveho-dreva-salat

Na konec článku si troufneme dát menší radu – jako jiné dřevěné výrobky do kuchyně, doporučujeme i u olivového dřeva čas od času produkty důkladně ošetřit. Ideální volbou je pak kvalitní panenský olivový olej, který odpuzuje hmyz a hnilobu a zároveň vám na povrchu opět vytáhne krásnou kresbu dřeva.

olivovy-olej