AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Když má zábava výchovný charakter

nahledova-domino

Každý z nás to zná. Venku je sychravo, prší a pak je běžné, že své volné chvíle většinou trávíme v teple domova. My dospělí si sice rádi odpočineme s šálkem dobrého horkého nápoje, ale děti v uzavřeném bytě nevydrží chvilku na místě. Pokud hledáte způsoby, jak nejen ratolesti efektivně zabavit, tak čtěte dál a dozvíte se i spoustu zajímavých informací o dřevěných deskových hrách, o kterých jste možná neměli ani to nejmenší tušení.

Kdo byl prvním hráčem?

To, že společenské hry hrála i vaše prababička tušíte, ale věděli jste že deskové hry provázejí člověka mnohem déle? První deskovku si zahráli v Egyptě již v roce 3500 před naším letopočtem. Díky středověkým křížovým výpravám do Svaté země se pak dřevěné hry ve větší míře dostaly k nám do Evropy. Obecně by se dalo říct, že zpočátku bylo hraní her výsadou králů a šlechty a v jejich komnatách by se našly skutečně krásné, umělecky vyřezávané a zdobené skvosty. Postupem času se ale tato nevšední novodobá stolní zábava dostala i do měšťanských domů a na venkov. 

hra-zedreva   stolni-hry-set   clovece-nezlob

Vysokou míru pozornosti získala i vzdělávací schopnost her. Začaly vznikat nejrůznější pojednání a knihy o vzdělání. Velmi populární byl v období baroka a raném novověku například výklad světa pomocí šachových figurek. Vznikaly tak mnohé alegorické filozofické pojednání, které kritizovaly soudobou společnost (například Knížky o šašiech od Tomáše Štítného). Nejznámějším zastáncem hry a jejího výchovného charakteru byl světově uznávaný Jan Amos Komenský, jenž zastával proslulou a dodnes používanou metodu “Škola hrou”, která ve vzdělávacím systému zastává významné místo.

vrhcaby   sachy-ve-skladu

Proč hrát hry?

Důvodů pro hraní dřevěných společenských her nalezneme hned několik. 

  • Deskové hry výrazně posilují myšlení a komunikační dovednosti. 
  • Hry ze dřeva dokáží pěstovat důležité postoje pro budoucí psychický rozvoj. 
  • Ratolesti se učí pracovat v týmu, hrou také rozvíjí zdravé sebevědomí.
  • Při hraní dřevěných stolních her se plně projeví vnitřní diferenciace i správná míra individuality
  • Hráči reagují na úspěch a neúspěch. I ti nejmenší se učí vyhrávat a prohrávat. Dřevěné puzzle skvěle cvičí paměť nejen předškolákům, ale i těm nejmladším.
  • Adolescenti pomocí logických dřevěných her a hlavolamů zase výrazně posilují svůj racionální a logický úsudek.
  • Krom metodických a vzdělávacích vlastností je neocenitelná i jejich zábavná složka. 
  • Dřevěné společenské hry budete pro jejich tradičnost i nerozbitnost dědit z generace na generaci.

deti-a-stolni-hry   stolni-hra   clovece-nezlob-se

Šachy

Již několik staletí se šachy hrají napříč všemi kontinenty a stává se z nich promyšlená a doslova vědecká disciplína. Pro děti má hraní šachů didaktický charakter a dnes se dokonce šachy učí už ve školkách. Kompoziční šach rozvíjí schopnost myšlení, logického úsudku a rovněž podporuje příznivé charakterové vlastnosti. Dřevěné šachy mohou být i originálním dárkem pro člověka, který rád formuje sebe a své dovednosti. Máte malé děti a podobně jako Jan Amos Komenský vidíte v hraní šachů významnou učební pomůcku? Koupit v dnešní době lze i šachy pro děti.

sachy

Hra vás úspěšně zavede do vašeho osobního světa plného zábavy. Popusťte uzdu své fantazii a vstupte do imaginárního světa, kde realita nemá šanci.  Hraní her je sice doménou špatného počasí a vnitřních prostor, ale vaše hravé já se nemusí v tomto ohledu vůbec omezovat. Hrajte hry za každého počasí a nechte se vtáhnout zpět do dětských let.

deti