AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Bojujeme proti podzimní únavě

podzimni-lavicka

Podzim pomalu klepe na dveře a vy výrazně pociťujete úbytek slunce, vitality a dobré nálady. Stále častěji na vás spadá splín a mnoho lidí má i sklony k depresím. Potřebujete nakopnout, dobít energii a vrátit úsměv na tvář? Tak pozorně čtěte následující řádky, které vám pomohou se vypořádat se sychravou psychickou nepohodou.

Prevence je základ

Jistě víte, že pokud chcete předejít negativním stavům, tak je důležitá prevence. Jsme po létě zvyklí na slunce, teplo a vitamín D. Toho všeho se nám ale nyní nedostává. S příchodem podzimu navíc začíná naše tělo reagovat na prodlužování noci a automaticky se zvyšuje tvorba hormonu zvaného melatonin, který úzce souvisí s navozováním spánkového cyklu. Laicky řečeno, čím dříve se stmívá, tak nám melatonin říká, že už máme být unavení a měli bychom se ukládat ke spánku. A to je ten důvod velké únavy, která nás může postihnout. Jste srdcem i duší bojovník, který se nechce jen tak vzdát, tak přesně pro vás tu máme 4 nejdůležitější tipy na obnovu duševní harmonie. 

Pořádné prokrvení

Kromě fyzického pohybu vám k prokrvení těla může pomoci skvělá masáž. Doma si můžete udělat hřejivou a útulnou atmosféru, pustit si oblíbenou hudbu, zapálit svíčky a provonět byt příjemnou vůní. Skvělým pomocníkem v prokrvení, ale i v rychlém boji proti náhlé únavě je dokonalá masáž, o kterou můžete poprosit třeba partnera. Využít můžete nejrůznější masážní válečky, masážní strojek, nebo i ruční dřevěný masážní strojek. Pokud chcete, aby byl výsledek dokonalý a hmatatelný, tak vsaďte na dřevěné přírodní produkty bez chemie. Únava se nejčastěji projevuje v práci. I zde však máme báječné řešení. Masážní váleček a masážní váleček na nohy. Ty vám skvěle pomůžou při vnitřním napětí i při pocitu těžkých nohou.

Něco pro potěchu oka

Ze všech sil se snažíte bojovat proti únavě, ale přesto na vás občas dopadne splín a tak potřebujete zvednout náladu. Nic vás tolik nepotěší jako příjemné domácí prostředí, které bude hýřit teplem rodinného krbu, láskou a sladěným interiérem. Udělejte si doma koutek jen sami pro sebe, který vám pomůže dostat se do té správné nálady. Podzimní dekorace ze dřeva by tento dojem mohla ještě více umocnit. Proutěné křeslo,naturální aranžmá, svícen, či taburet z vrbového proutí  – taky se vám už teď rozlévá po těle příjemné teplo? Dejte si do vázy květiny, využijte přírodní dekorace a vsaďte na měkké polštáře – celkový dojem bude dokonalý. S dobrou kávou, nebo knihou v ruce se bude proti nepohodě bojovat daleko snadněji. 

podzimni-dekorace-truhlik   halloween-dekorace

Strava

Nepřekvapí vás, že základem správného fungování těla, je jeho správná výživa. Pokud chcete být fit po fyzické i psychické stránce, tak zvyšte příjem vitamínu C. Zelenina a ovoce vám v tomto ohledu prokáží báječnou službu. Podobně jako proces kvašení, který je doslova zásobárnou vitamínů a minerálů. Pokud chcete svému tělu dodat potřebné látky a zároveň se odreagovat, tak si kupte krouhač na zelí a tlouk a zapracujte na zásobách na zimu. Vřele doporučujeme vsadit na sezónní potraviny, jako jsou momentálně jablka, hrušky, švestky, dýně, cukety nebo brambory. K vaření určitě přidávejte tzv. termogenní koření. Mezi ně patří například zázvor, chilli, kari, fenykl, skořice a mnohé další. Uvařte si skvělou dýňovou polévku se zázvorem a kari a uvidíte, jak vám příjemně zahřeje organismus. Maso je výborné kořenit například jalovcem a rozmarýnem, který účinně podporuje činnost jater a bojuje proti únavě. Vyhýbat byste se měli tučným jídlům, prázdným kaloriím a smaženým pokrmům. Abyste doplnili vitamín D, tak hojně připravujte jídla z mořských ryb, máku, či kvalitního tvrdého sýra. 

jablka-a-orechy   houbarsky-kosik

Pohyb na čerstvém vzduchu

Fyzická aktivita vám rovněž  lehce pomůže nastartovat organismus. Nemusíte se ale bát, pokud nejste zrovna sportovně naladění jedinci. Vyjděte si třeba na krátkou procházku do lesa, vezměte si proutěný košík na houby a spojte příjemné s užitečným. Na drobné pochůzky vytáhněte místo auta kolo, či koloběžku, nebo se protáhněte pomocí několika jógových pozic. Jakýkoliv pohyb je totiž lepší než žádný pohyb.