AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Jak vyčistit dřevo

nahledovy-drevo

Hřejivý přírodní materiál, jakým dřevo bezesporu je, si zaslouží i náležitou péči. Každý druh dřeva vyžaduje jiný dohled a někdy je to opravdu alchymie. V následujícím článku se však dozvíte vše potřebné, ať se můžete bez obav starat o své dřevěné výrobky, které se vám za to odvděčí dlouhou životností.

Jak odstranit lak ze dřeva

Co budu potřebovat: horkovzdušnou pistoli, špachtli, chemický odstraňovač barvy, smirkový papír, truhlářská škrabka, vibrační bruska

Nejčastějším problémem, se kterým se můžete při starosti o dřevo setkat, je odstranění starého nátěru ze dřeva. Rádi byste dřevu dodali nový lesk, nebo třeba kvůli změně interiéru potřebujete dřevo natřít úplně novým odstínem? Existuje hned několik tipů, jak odstranit starou barvu ze dřeva. Nejlépe vám v tomto ohledu poslouží teplo. K tomu vám bude skvěle nápomocna horkovzdušná pistole. Tou velmi snadno narušíte strukturu a zkrabatělý lak a barvu pak jednoduše seškrábnete špachtlí. Odstranění starého laku ze dřeva snadno dosáhnete i chemickým odstraňovačem. Jeho velkou výhodou je, že se dostane i do těžko přístupných míst a spár. Bohužel však zřejmě budete muset své snažení ještě několikrát opakovat. Odstranit barvu ze dřeva lze i mechanicky. Je to fyzicky náročnější, ale odměnou vám budou téměř nulové náklady. Smirkovým papírem lehce dosáhnete skvělého výsledku. Pro hrubší opracování použijte papír se zrnitostí 40 až 60 a pro pečlivější dobroušení a hladší opracování zvolte smirkové papíry o zrnitosti 100 a více.

brouseni

Jak odstranit vosk ze dřeva

Co budeme potřebovat: fén, žehličku, savý papír, hadr, mýdlovou vodu nebo ocet, líh, technický benzín

Máte rádi hřejivou atmosféru, která k příjemnému dřevu neodmyslitelně patří. Pak jste zřejmě nejednou sáhli po svíčkách, které vám váš byt nádherně rozsvítily a provoněly. Bohužel se může stát, že vosk často ukápne kde nemá a váš krásný nábytek zdobí nevzhledná skvrna. Vosk lze velice snadno z povrchu odstranit teplem. Můžete použít žehličku, či fén, kterým povrch nahřejete a poté setřete. Pod žehličku ale vždy vložte savý papír, nebo klidně i starou látkovou utěrku, která vosk vsákne. Vosk samotný však není tím největším problémem. Pod voskem najdete ještě skvrnu, která jde v lepším případě setřít mýdlovou vodou nebo octem, v tom horším případě budete muset sáhnout po lihu, či dokonce technickém benzínu, který by si s parafínovými uhlovodíky obsažených ve svíčce měl hravě poradit. Bohužel poslední zmíněná technika není příliš vhodná na lakovaný nábytek, protože jej může nenávratně poškodit.

Jak odstranit lepidlo ze dřeva

Co budete potřebovat: chemický odstraňovač lepidla, hadřík, pomerančová kůra, majonéza, bílý ocet, aceton, fén, smirkový papír

Pokud se dřevem pracujete, můžete se setkat i s tím, že dřevo ušpiníte nějakým lepidlem. Rovněž i kreativita vašich dětí i vaše může na vašem dřevěném stole zanechat své nesmazatelné stopy. Občas si děti dokonce chtějí vyzdobit své dřevěné hračky. V této chvíli si můžete pomoct hned několika způsoby. Pokud chcete zvolit přírodnější a běžně dostupnou alternativu, tak použijte například majonézu, kterou nechte na lepidle chvíli působit. Podobným způsobem vám může pomoci i pomerančová kůra, či bílý ocet. Obojí nechte působit na znečištěném místě a poté setřete vlhkým měkkým hadříkem. Odstranění lepidla ze dřeva můžete dosáhnout i komerčními výrobky, které zakoupíte v běžných hobby marketech. Použít se dá samozřejmě i aceton. Pokud máte problémy s většími a zaschlými skvrnami od lepidla, tak opět použijte fén, který lepidlo změkčí, nebo smirkový papír o zrnitosti 600, jenž odstraní větší nános zaschlého lepidla.

pomerancova-kura

Jak odstranit smůlu ze dřeva

Co budete potřebovat: Nůž, technický benzín, benzínový čistič, lak na opravu

Odstranění smůly ze dřeva je oříškem, který trápí nejednoho domácího kutila, nebo někoho, kdo si třeba koupil nové masivní dveře a pryskyřice se začala na produktu objevovat. Smůlu je nejlepší odstranit mechanicky pomocí ostrého nožíku, či škrabky. Při dočišťování se spolehněte například na benzínový čistič, nebo technický benzín. Odstraňování pryskyřice je bohužel problematické a málokdy se podaří nezničit povrchový lak. Pravděpodobně budete poté muset provést ještě jisté korekce dřeva, či samotného výrobku.

smula

Jak odstranit plíseň ze dřeva

Co budete potřebovat: smirkový papír, na prevenci lak a impregnaci, chemické prostředky proti plísni

Kvalitu dřeva může výrazně snížit právě plíseň. Nejlepší je dřevo chránit tak, aby k plesnivění a vlhnutí vůbec nedocházelo. Proti natáhnutí vlhkosti účinně bojuje dobře zvolená impregnace a lak. Pokud se vám přesto plíseň objeví, tak na  odstranění plísně ze dřeva použijte chemické přípravky k tomu určené. Předtím je dobré pokusit se v rámci možností plíseň odstranit mechanicky pomocí škrabky, či nože. Poté použijte chemický odstraňovač plísně a následně dřevo ošetřete impregnací a lakem. Podobně postupujte i při odstranění mechu ze dřeva. Bohužel musíte počítat s tím, že tmavé stopy po plísni už ze dřeva jen tak nedostanete. Můžete pouze zabránit dalšímu šíření plísně.

mech-na-drevu

Pravidelné čištění a údržba

Správné ošetření je základ. Samozřejmě se nesmí zapomínat ani na běžné čištění dřevěných povrchů. Dřevo otírejte nejlépe mírně navlhčeným hadříkem a používejte čistící prostředky určené přímo na dřevo. Například na nábytek existuje spousta prostředků, které odpuzují prach, nebo dokáží výrazně podpořit lesk, či barvu dřeva. Nezapomínejte, že dřevu příliš mnoho vody škodí. Proto dbejte například na řádně vyždímaný mop, či hadr. Dřevo se totiž, nejen že může zkroutit, ale často se do něj dostane právě plíseň.