AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Vyrobte si ptačí budku

nahledova-ptaci-budka

Ptačí budku jistě ocení všichni ptáčci, kteří mají problém si v zimních měsících obstarat dostatek potravy. Navíc skvěle doplní vaši zahradu a když se pustíte do její výroby, budete mít o zábavu i odpočinek postaráno. S dětmi pak přes zimu můžete sledovat, jací ptáci vás navštěvují.

Návod na dřevěnou ptačí budku

Výroba dřevěné ptačí budky vyžaduje jen pár součástek a trochu zručnosti. Budete potřebovat:

  • dřevěná prkna široká minimálně 12 cm,
  • šroubky nebo hřebíky a
  • šroubovák nebo kladívko.

Stejně široká prkna seřízněte tak, abyste měli:

  • prkno dlouhé 30 cm,
  • prkno dlouhé 25 cm,
  • 2x zkosené prkno s délkou stran 25 a 30 cm,
  • čtvercové prkno na dno,
  • obdélníkové prkno na střechu.

Rozměry jsou pouze orientační a odvíjí se i od velikosti dna, respektive druhu ptáčka. Do kratšího prkna vyřízněte otvor, kudy mohou ptáci vletět do krmítka. Teď už stačí prkna pospojovat, jak vidíte na obrázku.

ptaci-budka-navod

Návod na ptačí krmítko ze dřeva

Jednodušší verze je pak dřevěné krmítko. Není třeba tolik vyměřovat a na základní krmítko budete potřebovat jen 4 prkna, která stlučete nebo sešroubujete dohromady. Krmítko není vhodné pro každého ptáka, ale například kos nebo drozd, kteří staví hnízda ve stromech, si s ním vystačí.

O trochu složitější varianta bude se stříškou z 5 prken. Místo dvou plných stran můžete použít 4 podstavce, krmítko pak bude přístupné ze všech úhlů.

Další ptačí budky

Nechcete se pouštět do práce se dřevem? Jako krmítko dočasně poslouží i nejrůznější věci, které najdete doma. Starý květináč, hrneček, i různé obaly od potravin. Na našem e-shopu si pak můžete vybrat budky i krmítka ze dřeva a v zimě je jen udržovat.

sykorka-v-ptaci-budce

Rozměry ptačí budky

Jak velká by ptačí budka měla být? Záleží na druhu ptáčka, pro kterého budku stavíte. Ty nejmenší potřebují budku se dnem o velikosti 12×12 cm, pro větší ptáčky bude potřeba i budka se základnou 30×30 cm.

Dalším důležitým rozměrem je pak velikost vletového otvoru. Opět záleží na druhu ptáka a čím větší budka, tím větší je i otvor. Nejmenší začínají na cca 3 centimetrech. Na webu České ornitologické společnosti najdete nejběžnější rozměry budek, včetně vletových otvorů.