AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Rozhovor s Radimem z drevene-sochy.cz

nahledovy-rozhovor-drevenesochy

Radim Sibera (www.drevene-sochy.cz) vyrábí originální dřevěné sochy na míru, které jsou vhodné jak do interiéru, tak na zahradu. Miluje práci se dřevem, stejně jako my. Proto jsme ho poprosili o jeho čas a zodpovězení několika otázek.

Radime, jak jste se k práci se dřevem a  výrobě dřevěných soch dostal?

K práci se dřevem jsem se nedostával nijak obtížně. Můj děda, co si pamatuji, byl už v důchodu a stále něco tvořil ve své dílničce. Povětšinou suvenýry pro turisty, ale i pro děti z tábora poblíž. Spousty malých zvířátek mi daroval, ale děti chtějí vždy víc a jiné než mají. Tak mě to raději naučil, ať si je dělám sám.
Shodou okolností jsem se v pozdějším věku stal profesionálním hasičem u armády, kdy bylo díky směnování spoustu volného času, a tak jsem se přihlásil znovu do školy a vyučil se truhlářem. Vzhledem k tomu, že jsou v blízkém okolí dvě truhlářské školy, je zde práce truhlářů placena asi jako práce pokladní v marketu. To už je jen kousek k přemýšlení, co dělat jinak či jiného, aby se člověk prací uživil a mohl přispět bance na hypotéku:-)).

Jak složité bylo osvojit si manuální zručnost do stavu, kdy jste začal tvořit celé sochy – co taková cesta obnáší?

Nevím jak složité by to mohlo být pro jiné, ale mně to připadalo přirozené, když už mám nářadí, které nějak ovládám, tak ho použít i na něco jiného (a často jinak než si výrobce představoval).

drevene-boty

Jaké dřeviny pro výrobu vybíráte a podle čeho?

Z 90% vyrábím sochy pouze z dubu. Má pěknou kresbu a dlouhou životnost. Když praská, tak většinou na mnoho malých prasklinek, které pak sochu dokončí za mne a je krásně poznat, že se jedná o dřevo a ne o plast či beton. Někteří to nazývají rustikálním vzhledem. Ale stává se, že si zákazník přeje vyrobit sochu z vlastního dřeva. A tak jsem kupříkladu loni vyráběl Floriána z obecního Pajasanu o průměru 140 cm, nebo pro zákazníka z kmene třešně po jeho pradědovi.

Jak dlouho vám průměrně jedna socha trvá vyrobit? 

To je obtížné průměrovat. Pokud vyrábím půlmetrovou želvu a pak dvoutunového Floriána, dostanu se s průměrem zcela mimo realitu v obou případech. Ale chcete-li, tak podle počtu kusů za loňský rok mi vychází zhruba týden.

Jakým způsobem ošetřujete povrch soch? Je nutné pak průběžně sochy ošetřovat?

To je rozdílné podle dohody se zákazníkem. Někdy chce zákazník i bez nátěru, aby si ji dokončil stejným odstínem, v jakém má svou pergolu. Ale na většinu používám tenkovrstvé lazury Milesi. U kupříkladu pohádkových postav natírám i barvami pro venkovní použití. Ano, bez údržby to venku rozhodně nejde.

dreveny-mimon

Vyrábíte výhradně na zakázku nebo i na sklad?

Pouze na zakázku. Je tolik soch-chtivých zákazníků, že každý rok přijdu o třetinu zakázek, které bych nestihl v termínu pro pozdní objednání zákazníkem. Ke ztvárnění mých nápadů tak pravděpodobně v tomto životě nedojde.

Když vyrábíte na zakázku, dostáváte detailní zadání od zákazníka nebo spíše jen základní představu a máte volnou ruku?

Většina lidí zprvu ani neví, co chce vyrobit. Stane se, že zákazník poptá malou sovu a nakonec vyrábím trojnásobně velikou Moai. Ale stalo se, že si zákazník nakreslil technický výkres, kde je socha i v řezu a vše je kótováno na milimetry. Také se mi stalo, že zákaznice poslala jedinou fotografii pejska, a to jen zepředu, který umřel a já si pak vlastně zbytek musím vymyslet. Zrovna tento pes se tak povedl, že mi paní pak psala, že byl natolik věrný předloze, že si po rozbalení pobrečela.

dreveny-lev

Jak velká byla největší socha, kterou jste kdy vyrobil a kde se nachází? A můžeme si někde vaši práci prohlédnout na vlastní oči?

Největší mojí sochou byl již zmiňovaný Florián a je umístěn na návsi obce Vanovice před hasičárnou. Výška 3,5 metrů, váha kolem 2 tun. Na druhém místě by byl pravěký nosorožec umístěný v muzeu pravěku v Bojnicích. Ten byl v podživotní velikosti a vážil jen 750 kg. Jen menší část mých výrobků je přístupná veřejnosti. Ale pro příklad: v Praze 15 u bosostezky jsou umístěny dvě moje kecky (2 x 250kg) jako lavičky na přezouvání. Ve městě Stochov jsou veřejnosti přístupné liška, lavička ve tvaru hada, krokodýl, ježek a na hrázi rybníka ještě vodník. Pokud tam zajedete v adventním čase, tak na náměstí bude můj betlém.

Děkujeme Radime za Váš čas a ať se Vám daří!

Markéta z ČistéDřevo.cz


Pokud se Vám Radimova práce líbí, mrkněte na jeho web, kde můžete zadat poptávku: https://www.drevene-sochy.cz/