AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Rozhovor s La Petite Anne

nahledovy-lapetiteanne

Interiérový design, kreativní DIY tvoření, bydlení a jídlo, to vše najdete na blogu La Petite Anne. Autorkou blogu je Anna, která se řídí heslem „Všechno bude“. Pokud hledáte inspiraci na zajímavé DIY projekty a máte kreativního ducha, Anniny originální nápady si zamilujete. I s Annou jsme měli tu čest si popovídat a vyklubal se z toho parádní rozhovor!

Před kolika roky jste svůj blog založila a co vás k němu vedlo?

Blog jsem oficiálně spustila 1.1.2013 (i když jsem jako zelenáč něco pokazila a první příspěvek má propsané ještě prosincové datum 2012), ale spuštění předcházely asi tři měsíce mentálních i praktických příprav. Založit blog o interiérech a DIY mě napadlo na studijním pobytu ve Švýcarsku, kde jsem bydlela úplně sama v krásném bytečku u lesa. Sice jsem díky tomu nežila žádný divoký studentský život, ale napřemýšlela jsem se tam až až. Bojovala jsem tenkrát s psaním diplomky a s tím, co chci po škole vlastně dělat. K interiérům mě to už od malička hrozně táhlo, ale paradoxně proto mě nikdy nenapadlo, že bych se něčím takovým mohla v budoucnu živit. Když si vzpomenu, kolik času jsem strávila stavěním domečků pro barbíny a lego panenky (aniž bych si pak hrála s panenkami), kolik hodin jsem věnovala navrhování pokojů na chalupě, když mi bylo asi deset… Úplně nechápu, jak je možné, že mi to došlo až v nějakých čtyřiadvaceti na švýcarském vzduchu. Ale asi to tak mělo být. Blog jsem začala psát s tím, že to bude taková moje vlastní interiérová “škola”. A je fakt, že jsem se za ty roky díky blogu opravdu hodně posunula a získala skvělou práci v oboru.

Co děláte, když zrovna netvoříte příspěvky na blog?

Momentálně jsem už nějaký ten pátek doma s malinkou dcerkou. Na dálku se stále trochu věnuji práci, ale uvidíme, jak to půjde dál. Tenhle rok je pro nás totiž rokem velkých změn a máme v procesu obří projekty, které jsou zatím tajné. Ale už se těším, až bude všechno hotové a já se budu moct na blogu podělit! Když mám chvilku volno, snažím se nějak kreativně odpočívat – malovat, šít, snít, číst si… Neustále mám potřebu něco vymýšlet a tvořit, i když ne vždy se mi záměr podaří a ne vše si najde cestu i na blog.

lapetiteanne

Jaká témata máte nejraději? 

Ta, která jsou pro mě aktuální. Když jsem plánovala svatbu, byla jsem do toho tématu úplně ponořená a stal se ze mě expert na květinové dekorace, svatební stylingy a všechno okolo. Když se mi měla narodit dcerka, několik měsíců v kuse jsem zas jen vyráběla věci pro ni – hnízdečka, povlečení, kolotoč nad postýlku, hrací deku, noční světlo… Vloni to byla pro změnu proměna naší rodinné chatičky, to jsem neřešila skoro nic jiného. Obecně ale nejraději sdílím svá DIY. Sice dají nejvíc práce, ale mám pak největší radost z výsledků, obzvlášť když se mi občas podaří i pěkné fotky.

Vedle psaní zároveň hodně fotíte. Plánujete do budoucna nějaké novinky v konceptu blogu? (např. tvorba na sociální sítě, videa, apod.)

Vůbec netušíte, jak moc jsou vaše otázky trefné a pro mě trochu záludné na odpověď! Jsem si naprosto jasně vědoma toho, že s klasickým konceptem blogu, ještě na prehistorické šabloně a bez vlastní domény, jsem v dnešní době trochu exot. V posledních letech hodně blogů, které jsem sledovala od začátku, úplně skončilo a nebo se vyvinuly dál. A já si pořád tvrdohlavě jedu to svoje ???? Dělat videa na YouTube byl ovšem můj sen úplně od počátku blogu, myslím, že jsem to v článcích i několikrát zmiňovala. Dokonce proběhly i nějaké nikdy nepublikované pokusy o to videa točit. Upřímně řečeno, blog má stejné jméno jako můj starý kanál, který vznikl několik let před blogem. Bohužel jsem ale zjistila, že to zkrátka nezvládnu. Já dokážu video vyprodukovat – komplet všechno vymyslet, zařídit, nastylovat, udělat scénář, zrežírovat… Tomu se koneckonců věnuju i v práci. Co ale neumím, je video kvalitně natočit a už vůbec ne sestříhat. Jsem dostatečně sebevědomá na to, abych si dokázala přiznat, že nezvládnu všechno. Proto byla videa roky u ledu, i když mě to hrozně mrzelo. Jenomže vloni jsem zjistila, že mi v rodině vyrostla neuvěřitelně šikovná mladá videoeditorka! Proto doufám, že se nám letos podaří alespoň pár videí vyrobit a vypustit do světa, držte palce!

Jaký styl interiérového designu je váš nejoblíbenější?

Mně se toho líbí hrozně moc, ale nejdůležitější je pro mě vždy kontext. Úplně jiný interiér bych si vysnila do moderní vily, secesního bytu s kachlovými kamny, venkovského stavení a nebo domku z osmdesátých let. Obecně ale platí, že mám ráda barvy, přírodní materiály a vtipné kombinace. Doma máme eklektický mix věcí z bazarů a moderních kousků, baví mě juxtapozice stylů a prvků, samozřejmě když se to nepřežene. Nemám ráda, když někdo o něčem prohlásí, že je to “hnusné”, když chce vlastně jenom říct, že se to jemu osobně nelíbí a nebo by v tom sám nikdy nebydlel. Mně se líbí spousta věcí a stylů, ve kterých bych sama nikdy nebydlela… V poslední době mě to asi nejvíc táhne ke stylu midcentury modern a paradoxně i k minimalismu, i když v barvách. Tam jsem si třeba myslela, že nikdy nedojdu.

Jak vnímáte vkus českých domácností? Jsme na tom dobře?

Když jsem blog před lety začínala psát, vnímala jsem české domácnosti dost katastroficky a napsala na to téma i pár jedovatých příspěvků. V posledních letech ale myslím došlo k obrovitánskému posunu k lepšímu, určitě i vlivem sociálních sítí. Dneska na Instagramu běžně áchám nad překrásnými českými interiéry, které inspirují hromadu dalších lidí. Já vyrostla v době, kdy téměř všechny domácnosti mých spolužáků byly plné šílené dřevotřísky s dekorem a polstrovaných židlí a postelí s psycho vzory, což vydrželo o dost déle, než mělo. Před zhruba pěti lety pak hrozně frčelo striktně černobílé pojetí skandinávského stylu, které na mě vyskakovalo i z konzerv a neskutečně mi pilo krev. A dneska mám velmi optimistický pocit, že domácnosti začínají být skutečně rozmanité a hlavně osobité. Trend teď není nějaký styl, ale mít to opravdu podle sebe a svých potřeb. A to je dobře.

lapetite-anne

Kdybyste si měla vybrat cokoliv, v čem budete bydlet, co by to bylo?

Aha! Vynikající otázka. Doma v Brně bych si prosila prvorepublikovou vilu s moderně-retro vybavením a velkou zahradou, kde bude platan s houpačkou pro dceru. Pak by to ale chtělo krásný pasivní dům u lesa někde na Vysočině, který bude mít interiéry v přírodních tónech se spoustou dřeva. A ideálně venkovní vířivku s výhledem do kopců. No ale pak bych potřebovala ještě kamenný domeček v Itálii nebo Řecku v olivovém háji, kde bude vínem obrostlá pergola, fenomenální výhled na moře, všude barevné cementové kachličky, bílé povlečení a k tomu skvělá hospoda za rohem. Inu, obávám se, že na tohle téma bych si toho dokázala vysnít ještě o dost víc! Ještěže je snění zadarmo.

Kde čerpáte online i offline inspiraci?

Kde to jen jde! Na Instagramu zbožňuju barevné účty jako @svantjeundfrieda, @hotpinkpineapples, @lumikello_, @littlebigbell, z českých třeba @whiteblueworld nebo @janskacelikart. Naprosto zbožňuju YouTube a aktuálně nejvíc ujíždím na kanálech Hermiony Chantal, Alexandry Gater a The Sorry Girls. A možná se budete smát, ale doma mě teď nejvíc inspirují kresby květin od Zdeňka Milera. Pořád doma s dcerou čteme jeho knížky nebo zíráme na Krtka v televizi a já zjišťuju, že si do jeho leporel při kreslení běhám “pro radu”. Jinak v normální době sbírám inspiraci nejraději na cestách a v přírodě, ale to už si teď vybavuju pouze matně…

Děkujeme Anne za Váš čas a ať se Vám daří!

Markéta z ČistéDřevo.cz