AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

8 rad, kterých se držet při zařizování fantastického dětského pokoje

plysove-hracky

Zařízení dětského pokoje tak, aby byl útulný, účelný a zároveň se líbil vašim nejmenším, není jen tak. Pokoj pro větší děti zařiďte s ohledem na jejich přání, u pokoje pro miminka se nenechte pobláznit kýčem a roztomilostí. Nezapomeňte, že děti budou v pokojíčku vyrůstat hodně dlouho.

1. Rozdělte pokojíček do funkčních zón

Než se vrhnete na výběr barev, nábytku, dekorací a dalších nezbytností, dobře si pokoj změřte. Nezapomeňte, že celé dětské království se musí vejít do jedné místnosti. Proto si namalujte půdorys a pokojíček rozdělte do jednotlivých zón. O jakých zónách je řeč?

  • Zóna odpočinku (spaní),
  • pracovní zóna,
  • hrací zóna,
  • úložná zóna.

2. Nábytek jedině z přírodního materiálu

Děti jsou na rozdíl od dospělých více náchylné na různé nemoci a alergické reakce. Ty nejmenší svět objevují nejen zrakem a hmatem, ale mnohdy také ochutnáváním. Pro novorozence, ale i starší děti je proto nejlepší volbou nábytek a vybavení z přírodních materiálů, například ze dřeva. Povrchová úprava a látky pro ošetření by měly nést označení, které deklaruje, že jsou šetrné k lidskému zdraví.

Z masivu by měla být postýlka pro miminko se šprlením, ale také větší dětská postýlka. Ostatně i pro větší a dospívající děti je ideální bytelná dřevěná postel. Z masivu jsou k dostání i přebalovací pulty, které se instalují na komodu. Po ruce tak budete mít veškeré potřeby, které pro péči o miminko potřebujete.

prouteny-nabytek

3. Nepodceňujte zdravý spánek

Kvalita dětského spánku je velice důležitá nejen pro odpočinek, ale také pro vývoj. Proto svému prckovi dopřejte kvalitní matraci. Na neklidném spánku u miminka se může podepsat nevhodný materiál matrace. Rozhodně se vyhněte matraci z paměťové pěny, která je zcela nevhodná. Klidný a hluboký spánek novorozence podpoříte matrací ze studené pěny, která má skvělé ortopedické vlastnosti. Matrace by měla mít pratelný potah a rozhodně by měla být bez profilace. Zapomeňte tedy na zónování, které znáte z matrací pro dospělé.

4. Dostatek úložného prostoru

Malé děti mají spoustu hraček, větší zase hodně učení a výtvarné potřeby. Všechny tyto věci je potřeba někam uložit. Proto sáhněte po úložných bednách a boxech. Oceníte i praktické regály, do kterých si děti budou ukládat hračky, a až povyrostou, tak se z nich stane tolik potřebná kniha. Proměnit se však mohou i v šatnu. Z hlediska kvality i designu jsou nejlepší volbou úložné boxy ze dřeva, které mohou vypadat jako bedýnky nebo truhly. Aby nepořádek nebyl vidět, sáhněte po boxech s víkem.

Malé děti si po sobě uklízet neumí, ale postupem času jistě oceníte, když si věci začnou uklízet na své místo. Proto dejte úložné boxy do takové výšky, aby na ně děti bez problémů dosáhly.

drevo-v-detskem-pokoji

5. Barevné kombinace

Vzhledem k tomu, že děti budou v pokoji růst, nevyplatí se malovat nebo nábytek vybírat ve výrazných barvách, jakými jsou například modrá nebo růžová. Raději vsaďte na neutrální barvy. Zdi i nábytek můžete rozveselit samolepkami, do postele zvolit barevné povlečení a na podlahu položit vzorovaný koberec. Nezapomeňte, že i hračky jsou dost barevné samy o sobě. Barevné změny dekorací jsou mnohem jednodušší než výmalba celého pokoje nebo nákup nového nábytku.

6. Zapomeňte na celoplošný koberec

Aby se pokojíček co nejsnadněji uklízel, je nejlepší zvolit tvrdou podlahu. Krásně vypadá rustikální plovoucí či dřevěná podlaha nebo podlaha z vinylu. Tu stačí jen vysát a setřít. Do hrací zóny můžete dát větší koberec. Celoplošný koberec však není dobrá volba. Vysávání je totiž náročné a fleky od jídla nebo mytí někdy nemusí být snadné zcela odstranit.

7. Dostatek světla

S jedním centrálním osvětlením si v dětském pokoji nevystačíte. Děti musí dobře vidět při hraní, kreativním tvoření i učení. Proto je důležitý dostatek přirozeného světla, pokud je to možné, nedávejte na okno záclony (na noc můžete zatáhnout venkovní žaluzie). Dále bude potřeba světlo centrální, ale také doplňkové. Na psacím stole by měla stát lampička s polohovacím krkem a u postele by měla být lampička na nočním stolku, případně na stěně.

8. Nechte děti, ať se vyjádří

Zařizujete pokojíček pro starší dítko, které chodí do školky nebo do školy? Zeptejte se ho na jeho názor. Jaké barvy chce v pokoji mít a bez jakých doplňků se neobejde? Splňte mu jeho přání a věřte, že na takový pokojíček bude vzpomínat celý život.