AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Vánoce v Česku: Zvyky a tradice

nahledova-vanoce

Tradiční vánoční trhy si letos asi budeme muset odpustit, ale i tak si můžeme adventní čas užít naplno. Pusťte si koledy, zobněte si prvního letošního cukroví a dejte se do čtení o vánočních zvycích v Česku. Které tradice dodržujete i vy?

KOUSEK PŘÍRODY DO DOMÁCNOSTI

  • ADVENTNÍ VĚNEC

    Adventem se rozumí čtyřnedělí před Vánoci a představuje čekání na příchod Spasitele. První adventní neděle, železná, letos připadá na 29. listopadu, kdy začíná křesťanský rok. Bronzová bude šestého, stříbrná třináctého a zlatá vychází na 20. prosinec. Věnec bývá nejčastěji dozdoben jehličnatými větvičkami, které představují nový život. Svíčky na věnci se tedy zapalují postupně za každou adventní neděli, kterou symbolizují. 

  • JMELÍ

    Jmelí patří neodmyslitelně k tradiční vánoční výzdobě. Prý bylo původně stromem, ze kterého byla vyrobena Ježíškova kolébka a následně i kříž. Podle legendy se pak jmelí rozpadlo na větvičky studem, a aby odčinilo svou vinu, nosí lidem štěstí. Větvičku zavěste do výšky, abyste pod ní mohli nejen pohodlně projít, ale především políbit svého partnera/partnerku. Polibek pod jmelím vám přinese lásku do následujícího roku. A nebo můžete jmelí někomu věnovat – darujete tak dle křesťanského zvyku i štěstí a ochranu před nemocemi.

  • DŘEVĚNÝ BETLÉM

    Betlém patří mezi další klasické vánoční dekorace. Uprostřed vyobrazení scény narození Spasitele leží jesličky, ve kterých leží Ježíšek, kolem něj je Marie s Josefem, osel, vůl, pastýři se stádem ovcí a tři králové. Betlémy můžete potkat v různých podobách, během adventu bývají v okolí náměstí dokonce i živé betlémy. Do domácnosti si ale raději pořiďte betlém dřevěný. ????

  • VÁNOČNÍ STROMEČEK

    Vůně jehličí a krásné dekorace nesmí chybět v žádné české domácnosti. Pod vánočním stromečkem se sejde celá rodina, většinou ho společně i zdobíme. Nejoblíbenějším typem jsou jedlička, smrk a borovice. Už jste nechali Ježíškovi dopis za oknem, aby vám pod stromeček naježil ty nejkrásnější dárky?

betlem-ze-dreva

VÁNOČNÍ KUCHYNĚ

Slavnostní večeři mívá každá domácnost trochu rozdílnou. Kdo nemá rád kapra, dá si k bramborovému salátu řízek, a komu nevoní rybí polévka, upřednostní hrachovku. Nezapomeňte prostřít jedno místo navíc, pro nečekaného hosta a od stolu během jídla nevstávejte, dokud všichni nedojí.

  • KAPŘÍ ŠUPINY

    Až budete čistit kapra, schovejte si šupiny, které pak při prostírání večeře nezapomeňte šoupnout pod talíř. A pokud kapr není součástí vaší štědrovečerní hostiny, dejte pod ubrus peníze. Přináší bohatství a hojnost pro následující rok, ale jen když pak šupinu/minci nosíte po celý rok v peněžence!

  • CUKROVÍ

    Mezi jednu z nejrozšířenějších adventních činností patří pečení cukroví. Dle pohanské tradice se jedná o ochranný pokrm, pomocí kterého se během zimního slunovratu chránil dům, rodina a hospodářství před temnými silami. Nejchutnější a nejoblíbenější druhy u nás jsou zdobené perníčky, linecká kolečka s marmeládou a vanilkové rohlíčky. Jaké máte nejraději vy? A máte doma vše potřebné na pečení?

  • VÁNOČKA

    Tradičním pokrmem českých Vánoc je (už podle názvu) vánočka. Taky jste si všimli, že tvarem připomíná miminko v zavinovačce? Dobrý postřeh, symbolizuje totiž Ježíška v povijanu. Dle starých zvyků chrání stolovníky před zlými silami.

val-a-valecek_1

U ŠTĚDROVEČERNÍHO STOLU

Po sváteční večeři přicházejí na řadu různé tradice. Hází se botou, lije se olovo (volovo:-)), zpívají se koledy, foukají se svíčky nebo se zpívají koledy. Mezi nejrozšířenější tradice ale paradoxně patří ty, které vás po pořádné večeři donutí povolit opasek a ještě něco malého sezobnout.

  • KRÁJENÍ JABLKA

    Vezme se nůž a jablko se na prkénku opatrně napříč rozkrojí. Křížek (a případně červík) neznačí nic dobrého, ale naštěstí bývá uvnitř málokdy. Nejčastěji vás čeká hvězdička, která znamená zdraví a štěstí.

  • LOUSKÁNÍ OŘECHŮ A POUŠTĚNÍ LODIČEK

    Věštění budoucnosti je oblíbenou vánoční činností. Vedle krájení jablíček si můžete rozlousknout i vlašský ořech a doufat ve zdravý vnitřek (radost a štěstí). Když budete s louskáčkem opatrní a podaří se vám skořápky rozpůlit, nevyhazujte je! Vložte do nich zapálenou svíčku, pusťte je na vodu a sledujte, čí lodička vydrží nejdéle – tomu se bude štěstí lepit na paty.

  • ODPUSTKY

    Že jste o této tradici nikdy neslyšeli? Tak to letos napravte! Stačí vám k tomu jen sklenice s medem, medová naběračka a vánoční oplatky. Každý člen rodiny si vezme jeden oplatek, nabere na něj trochu medu a od nejstaršího po nejmladšího počastuje celou rodinu se slovy: “Odpusťme si, co jsme si!”, načež se odpovídá: “Budiž ti odpuštěno!”. Nový rok pak celá rodina začíná s čistým štítem.

louskacek

PŮLNOČNÍ MŠE

Koledy si můžete zazpívat doma, ale není nic krásnějšího, než si udělat půlnoční procházku a jít si je poslechnout na vánoční mši. Jedná o historický zvyk vycházející z evangelií, podle kterých se Ježíš narodil o půlnoci.

Které tradice a zvyky dodržujete vy? Napište nám do komentářů!