AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Jak dostat do interiéru element ohně?

nahledova-krb

Oheň je od pradávna důležitým pomocníkem člověka. V současné době se s ním už nesetkáváme tak často, minimálně ne v jeho ryzí formě, na druhou stranu lze tento element jednoduše dostat do interiéru.

Element ohně

Je to již nějaký pátek, co člověk ovládl oheň. Vždyť nejstarší plánovaně založené ohniště známé z Vértesszölös (Maďarsko) je staré 500 až 600 tisíc let. Ovládnutí ohně se přitom dodnes považuje za rozhodující krok v dějinách lidstva. Tento element člověka chránil před šelmami, ohniště bylo středem života tlupy, sloužil k vaření potravy a také k rozšíření lidstva do chladnějších oblastí. V současné době je přitom oheň stejně nepostradatelný jako v dalekém paleolitu. Má přitom nejen praktickou, ale také estetikou funkci, protože člověka odedávna také fascinuje. Element ohně v interiéru může navodit příjemnou atmosféru, mentální klid a pocit “hřejivého domova”.

Ve spojitosti s elementem ohně v domácnosti se nutně nemusí jednat jen o prvky, které oheň přímo obsahují (krby, svíčky), ale je možné jej do interiéru dostat i díky správně zvoleným barvám, specifickým tvarům, dekoracím nebo díky vhodně vybraným rostlinám.

Krby a kamna 

Spojení „teplo domova“ vystihuje samotnou podstatu elementu ohně. Nejenže totiž hřeje, ale zároveň přináší pocit pohody a bezpečí. Ostatně, co může být příjemnějšího, než si po náročném dni v průběhu zimních měsíců přiložit do ohně z koše na dřevo, sednout do křesla či lehnout na gauč, pozorovat oheň a naslouchat praskání hořícího dřeva. V tomto ohledu jsou nejlepší možností krby. Dnes už se krby tolik nepoužívají na vaření (jako v dřívějších dobách), ale stále jsou zdrojem tepla a navíc do interiéru přináší výrazný estetický prvek.

Stavba krbu či kamen však vyžaduje výrazné stavební úpravy, pokud se jim chcete vyhnout, můžete sáhnout po méně náročné variantě v podobě biokrbu. Biokrb nevytváří spaliny, nemusíte si lámat hlavu s úklidem popela především nejsou třeba žádné stavební úpravy.

krb-v-interieru

Barvy, materiály a tvary v interiéru

Podle čínského učení Feng-šuej je pro element ohně typický trojúhelníkový, respektive jehlanový tvar (v prostoru). Trojúhelník či jehlan prezentuje samotný tvar plamenu ohně a rovněž působí jako ne zcela tradiční designový prvek. Barvy reprezentující element ohně jsou zase syté, teplé a rychle se střídající bez plynulého přechodu.

TIP: Zkuste teplé barvy použít i v místnostech kde spíte, v ložnici nebo dětském pokoji a uvidíte, jak se vám může zlepšit usínání a kvalita spánku.

Typickým zástupcem barev, které mohou s sebou přinést i pocit tepla je červená, oranžová, růžová či fialová. Materiál, které v nás často evokuje oheň je také dřevo a to nejen proto, že dřevo máme spojené s hořením, ale i díky své teplé a příjemné přírodní barvě.

Pokud tedy chcete do svého interiéru více zakomponovat ohnivý element, je dobré sáhnout po vhodných bytových dekoracích, které splňují tyto výše popsané aspekty. Například můžete koupit do části místnosti koberec skládající se z pestrých barev a ostrých barevných přechodů. Další možností jsou dekorace ve tvaru jehlanu, jako třeba svíčky, jehlanové lampičky nebo využití jehlanu  jako hlavní nohy u stoliček či u konferenčního stolu. Dřevěný materiál těchto dekorací působení elementu ohně dále ještě více podtrhne.

Svíčky

Svícny a designové svíčky jsou levnou a přesto často opomíjenou možností interiérového designu, se kterou lze doslova kouzlit. Vhodně zvolené a rozmístěné svíčky mohou i z malého či chladného místa udělat krásný a útulný domov. Svíčky s sebou přinášejí také element ohně, který už jen jejich samotná přítomnost v prostoru evokuje (svíčky nemusí být ani zapálené).

Vhodné je zvolit nějaké dekorativní svíčky z barevného parafínu nebo v atypických tvarech (třeba jehlan), které interiér ještě více ozvláštní.

svicky

Osvětlení

Osvětlení tvoří velkou část toho, jak se v interiéru cítíme. Teplé, ne příliš ostré a trochu tlumené světlo může vhodně doplnit element ohně v domácnosti. Takovéto tlumené a teplé světlo se skvěle hodí třeba jako lustr do kuchyně nad jídelní stůl nebo jako podkresové světlo té části pokoje, kterou chcete mít měně osvětlenou. Zajímavou volbou mohou být také led pásky s možností červeného, oranžového či fialového světla. Tyto led pásky můžete umístit, jako obrysové světlo do podhledu, za televizi nebo třeba nad kuchyňskou linku.

prirodni-svetlo

Rostliny

Rostliny se sytými květy nebo celoročně sytými barvami opět přináší nádech elementu ohně do interiéru. Navíc téměř každá místnost vypadá s trochou zeleně lépe. Typickými rostlinami, které mohou být celoročně v interiéru v květináči a zároveň jsou dostatečně barevné je třeba levandule, různé druhy orchidejí (s teplými barvami, nikoliv bílé orchideje) nebo některé tropické rostliny, jako třeba mandarinkovník.