AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Rozhovor s Alešem z AF Umění dřeva

nahledovy-af-umeni-dreva

Aleš Fodor (AF Umění dřevavyrábí originální dřevěné výrobky denní potřeby (zejména misky, lžíce, další kuchyňské náčiní, ale i originální šperky) a pořádá workshopy pro dospělé i pro děti. Miluje stromy a dřevo, stejně jako my. Proto jsme ho poprosili o jeho čas a zodpovězení několika otázek.

Aleši, jak jste se k výrobě dřevěných výrobků dostal?

Vyřezávání mě vždycky bavilo. První lžíci jsem vyřezal před mnoha lety… Mezitím jsem se dál věnoval práci u počítače, vyzkoušel jsem tesařinu a truhlařinu, až jsem si před necelými dvěma lety řekl, že vyřezávat se mi chce pořád, jen na to nemám čas. Zrovna jsem skončil s prací, peníze jsem měl… Tak jsem si domů přinesl pár klacků a zkusil vyrobit svých 5 prvních lžic k prodeji. Trvalo to strašně dlouho – na každé jsem strávil nejméně 12 hodin. Nicméně se povedly a prodaly. Pak už se to začalo samo rozjíždět – do 2 měsíců od prvních lžic už jsem pořádal první workshop ????

Práce se dřevem a kusová výroba – to zní nejen jako umění, ale také jako velmi osobní zážitek. Představuje pro Vás řezbářství i terapeutický proces? 

Samozřejmě. Myslím, že je jedno, jestli malujete, děláte keramiku, zahradničíte nebo řezbaříte. Práce s hmotou, její přetváření v něco nového, je pro mě úžasně uspokojující. Už mnohokrát mě miska či lžíce vytáhla ze špatné nálady. Během tvorby se o sobě také můžete hodně naučit. Na svých kurzech nejvíc na klientech vidím, jakou mají trpělivost a vztah k detailu. Někdo se snaží mít rychle hotovo a na detailech moc času netráví. Jejich výrobky pak postrádají jistou jemnost a grácii. Naopak jsou tací, kteří na detailech tráví téměř všechen čas a od samého začátku vlastně řeší hlavně detaily. Tito lidé pak zase třeba ani za dvoudenní workshop lžíci nestihnou.

Jaké faktory hrají roli při výběru dřeva pro Vaše výrobky? Kladete důraz především na vlastnosti (tvrdost a ohebnost dřeva) nebo třeba i medicínské účinky a energii dřeva?

První a nejdůležitější je, aby dřevo bylo čerstvé. Občas pracuji i se suchým, ale je to o hodně víc práce. A především u tvrdých ovocných dřev jsou suché kousky už rukama jen velice obtížně zpracovatelné. Je to zbytečná námaha. Jinak beru dřevo v podstatě jakékoli, krom měkkých jehličnanů jako je borovice či smrk. Nikdy také nekácím strom či mu neřežu živé větve. Moje dřevo vždy pochází ze stromů, které musely být skáceny, zlomila je vichřice atp. Říkám tomu nenásilné získávání dřeva. Když vyrábím na míru, pak kladu na energie jednotlivých stromů velký důraz. Pracuji s keltským stromovým kalendářem a dalšími zdroji, abych stromům lépe porozuměl.

Vyrábíte především dřevěné misky a lžíce, což jsou produkty, o které je potřeba pečovat. Jakým způsobem ošetřujete dřevo, aby bylo snadno omyvatelné vodou?

Nejraději používám různé oleje a jejich směsi. Zatím jsem ve fázi testování různých směsí. Nyní mám nejlepší výsledky se směsí konopného, světlicového a pomerančového (ten slouží jako ředidlo) oleje. Dělá krásný pevný film a dlouho vydrží, než se vymyje.

drevene-lzice-af


Péče o výrobky je důležitá, pokud je často myjete (což u lžíce a misky na jídlo většinou děláte). Doporučuji nepoužívat žádné saponáty a mýt jen vodou. Mastnota z jídla, ač není ideální pro přímé ošetřování dřeva, pomáhá udržet výrobek v perfektní kondici. Dobře promaštěné dřevo nenasakuje ani barvy ani vůně z jídla. Po umytí dále doporučuji dřevěné předměty hned utřít do sucha, protože zasychající voda jim nedělá dobře. Pak už stačí sledovat, jestli není výrobek příliš suchý (jde to poznat poměrně snadno) a pokud ano, znovu ho ošetřit olejem, nejlépe vysychavým (lněný, konopný, vlašský, světlicový, tungový).

Nabízíte workshopy, kde si zájemci mohou vyrobit dřevěnou lžíci nebo silový předmět. Kdo na tyto workshopy více chodí? 

Většinu účastníků tvoří lidé, kteří si chtějí občas vzít do rukou kus dřeva (často už to i dělají) a něco si vyřezat. Chtějí se naučit základy nebo si chtějí vyřezat lžíci podle osvědčeného postupu. Relax a zklidnění je jistě také motivace. Myslím ale, že to hlavní je tvůrčí proces, který je pro tyto lidi naprosto nezbytnou součástí života.

Naši zákazníci často sami dotvářejí výrobky, které si koupili – například doma vyrábějí z bedýnek vlastní nábytek. Co byste doporučil na ošetření takového přírodního dřevěného nábytku, aby bylo co nejsnazší ze dřevěného povrchu utřít skvrny a prach? 

V tomto směru nejsem odborník. Já osobně mám nejraději, když dřevo je barvou co nejblíže „přírodní variantě“. Takže já osobně většinu výrobků jen napouštím přírodním olejem a to v několika vrstvách, velmi zřídka používám čistý včelí vosk. Ovšem třeba na kuchyňskou linku nebo podlahu bych volil nějaký olej s tvrdovoskem – třeba osmo nebo kreidezeit. 

Jaký vliv a účinky má přítomnost dřeva v interiéru? Jak to vypadá u Vás doma, obklopujete se přírodními materiály?

Je krásné! Pokud je správně ošetřené tak také filtruje pachy a škodliviny ze vzduchu. Je teplé na pohled i dotek. A ano, všechno nové co si domů pořizuji, je již z čistého masivního dřeva. Tedy, když je to možné. Nicméně jsem nyní ve fázi rekonstrukce domu, takže o vybavení interiéru se zatím nedá moc mluvit. I když… během asi měsíce budu v kuchyni pokládat masivní jasanovou podlahu. Na to se opravdu těším.

Chystáte se na nějaké další (a třeba větší) projekty ze dřeva?

Chystám. Těším se, že si vyrobím šlapací soustruh. Mám připraveno opravdu hodně dřeva na dřevěná umyvadla, různé konferenční stolky. Chystám se na lampy a bubny. Je toho opravdu hodně. Ale času málo. Právě teď se od řezbařiny trochu odkláním – začínáme totiž stavět malé low-costové dřevostavby určené pro bydlení bez hypotéky.

Děkujeme Aleši za Váš čas a ať se Vám daří!

Markéta a Míša z ČistéDřevo.cz


 

Pokud se Vám Alešova práce líbí, mrkněte na workshopy, které pořádá: https://www.af-umenidreva.cz/workshopy.