Máte dotaz? +420 605 337 238 (Po-Pá 7:30 - 15:30)

Jak upéct domácí kváskový chléb?

  • 07. 10. 2020
  • Návody

Je tady podzim. Protivirová opatření se pořád zpřísňují, ale je to i sychravé počasí, co nás teď zachumlané v dece a s čajem v ruce nutí sedět doma. Upečme si k tomu něco dobrého! Pečení krásně provoní celou domácnost a zahřeje. A jako bonus si pak smlsneme – co třeba na domácím pečivu?

Proto jsme poprosili naše zákazníky, aby s námi sdíleli zaručený recept na domácí chleba.

Děkujeme za inspiraci, milé dámy! 🤤

Pšeničný kváskový chléb s černým pivem podle Štěpánky

Ingredience

  • 200g žitného rozkvasu
  • 100g tmavého piva
  • 350 – 400g vlažné vody
  • lžíce kmínu
  • hrstka semínek (slunečnice, dýně, len)
  • 100g celozrnné pšeničné mouky
  • 400g hladké pšeničné mouky
  • 2 lžičky soli
*TIP: Mouku přidejte až po zamíchání ostatních ingrediencí a nechejte těsto pracovat. Až po dvou hodinách přidejte sůl.

Postup

Promíchané ingredience nechejte ideálně zpracovat kuchyňským robotem. Chce to cca 10 minut intenzivního hnětení, dokud těsto není hladké a nelepí se na stěny misky. Potom nechejte těsto 3 hodiny kynout, a to buď na vlhké desce nebo v keramické míse. Během kynutí těsto podeberte a několikrát přeložte. Pak si vystelte ošatku lněnou utěrkou, vysypejte pohankovou moukou a na půl hodinky nechejte těsto v pokojové teplotě. Pak ošatku přesuňte do lednice, kde bude kynout 8 hodin (tedy ideálně přes noc).

Pečení

Troubu rozehřejte na 250°C, těsto shora nařízněte a dejte péct na 10 – 15 minut. Pak zkontrolujte, zda kůrka příliš netmavne, a pokud ano, přikryjte chleba shora alobalem. Snižte teplotu na 180ᵒC a pečte dalších 15 – 20 minut.

*TIP: Pokud máte kámen na pečení pizzy, použijte ho. Kůrka bude nepřekonatelná!
Domácí chléb podle Štěpánky

Pšeničný kváskový chléb s černým pivem podle Štěpánky ↑↑↑


Žitný kváskový chléb podle Hanky

Ingredience

  • kvásek
  • 200g žitné mouky
  • 200g vody
  • 400g žitné mouky
  • 250g vody
  • 13g soli
  • 0,5g kmínu

Postup

Nejprve si udělejte rozkvas – do kvásku přidejte vodu a mouku (v poměru 1:1). Rozkvas dejte na  24hod odpočívat do lednice. Pak do něj vmíchejte ostatní ingredience a vypracujte těsto. To nechejte 3 hodiny kynout v misce. Po vykynutí je vyklopte na plech a hurá do trouby!

Pečení

Troubu rozehřejte na 220°C a dejte péct na 18 minut.

*TIP: Po upečení chléb potřete vodou se solí. Kůrka se pak bude krásně lesknout.
Domácí chleba podle Hanky

Žitný kváskový chléb podle Hanky ↑↑↑


Klasický kváskový chléb podle Anety

Ingredience

  • mouka
  • kvásek
  • sůl (nebo bylinková sůl)
  • voda
  • kmín
*TIP: Přidejte lněné nebo slunečnicové semínko podle chuti.

Postup

Z ingrediencí vypracujte těsto a nechejte ho kynout ideálně do druhého dne. Po vykynutí vypracujte chléb a na dalších několik hodin nechejte kynout v ošatce. Můžete nechat kynout klidně až do dalšího dne, ale na chladnějším místě. Ošatku nezapomeňte pomoučit nebo vyložit pomoučeným pečicím papírem.

Pečení

Těsto vyklopte na plech a pečte 10 minut v troubě vyhřáté na 250°C. Poté stáhněte na 200°C a pečte dalších 20 minut.

*TIP: Do trouby ke chlebu přidejte ještě hrnek s vodou, pára pomůže pro chleba vytvořit ještě lepší pečící prostředí.

Tak co, zkusíte si upéct chleba doma? Mrkněte na naši nabídku ošatek a chlebníků! 🍞

Markéta Kocichová
Autor Markéta Kocichová

Věřím, že dřevo je nejdokonalejší materiál na světě a o zkušenosti s ním se s vámi ráda podělím. Zajímám se o užitečné rady a tipy ze světa dřevotvorby, které publikuji alespoň dvakrát měsíčně.

Další podobné články

Pokusíme se Vám na tuto otázku odpovědět a vysvětlit, jak se věci ohledně dohadů okolo používání dřevěných a plastových prkének opravdu mají. Věříme, že Vám to pomůže udělat si svůj pohled na věc.

Chci číst dále

Provádění tzv. decoupage (dekupáže) na dřevo je velmi staré řemeslo, které bylo poprvé použito již za Viktoriánské éry, kdy dámy trávily svůj volný čas dekorativním uměním, jako je právě decoupage, ale také zdobení a malování na porcelán. Základní principy a metody používání jsou ale stejné i dnes. Dřevěná prkénka, krabičky na šperky a jiné dřevěné […]

Chci číst dále

Přestože Mezinárodní den žen je už za pár dní a je to ideální příležitost udělat ženám radost malým dárečkem, je důležité si uvědomit, že bychom si je měli hýčkat po celý rok. Proto Vám přinášíme pár tipů, jak udělat opravdovou radost od srdce.

Chci číst dále

Přihlaste se k odběru speciálních akcí a novinek

Pohlídejte si zajímavé rady a tipy ze světa dřevotvorby.
Buďte s námi součástí přírody.