AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Jak upéct domácí kváskový chléb?

nahledovy-chleba

Je tady podzim. Protivirová opatření se pořád zpřísňují, ale je to i sychravé počasí, co nás teď zachumlané v dece a s čajem v ruce nutí sedět doma. Upečme si k tomu něco dobrého! Pečení krásně provoní celou domácnost a zahřeje. A jako bonus si pak smlsneme – co třeba na domácím pečivu?

Proto jsme poprosili naše zákazníky, aby s námi sdíleli zaručený recept na domácí chleba.

Děkujeme za inspiraci, milé dámy! ????

Pšeničný kváskový chléb s černým pivem podle Štěpánky

Ingredience

  • 200g žitného rozkvasu
  • 100g tmavého piva
  • 350 – 400g vlažné vody
  • lžíce kmínu
  • hrstka semínek (slunečnice, dýně, len)
  • 100g celozrnné pšeničné mouky
  • 400g hladké pšeničné mouky
  • 2 lžičky soli
*TIP: Mouku přidejte až po zamíchání ostatních ingrediencí a nechejte těsto pracovat. Až po dvou hodinách přidejte sůl.

Postup

Promíchané ingredience nechejte ideálně zpracovat kuchyňským robotem (stejně dobře vám poslouží i domácí pekárna). Chce to cca 10 minut intenzivního hnětení, dokud těsto není hladké a nelepí se na stěny misky. Potom nechejte těsto 3 hodiny kynout, a to buď na vlhké desce nebo v keramické míse. Během kynutí těsto podeberte a několikrát přeložte. Pak si vystelte ošatku lněnou utěrkou, vysypejte pohankovou moukou a na půl hodinky nechejte těsto v pokojové teplotě. Pak ošatku přesuňte do lednice, kde bude kynout 8 hodin (tedy ideálně přes noc).

Pečení

Troubu rozehřejte na 250°C, těsto shora nařízněte a dejte péct na 10 – 15 minut. Pak zkontrolujte, zda kůrka příliš netmavne, a pokud ano, přikryjte chleba shora alobalem. Snižte teplotu na 180ᵒC a pečte dalších 15 – 20 minut.

*TIP: Pokud máte kámen na pečení pizzy, použijte ho. Kůrka bude nepřekonatelná!

chleb

Pšeničný kváskový chléb s černým pivem podle Štěpánky ↑↑↑


Žitný kváskový chléb podle Hanky

Ingredience

  • kvásek
  • 200g žitné mouky
  • 200g vody
  • 400g žitné mouky
  • 250g vody
  • 13g soli
  • 0,5g kmínu

Postup

Nejprve si udělejte rozkvas – do kvásku přidejte vodu a mouku (v poměru 1:1). Rozkvas dejte na  24hod odpočívat do lednice. Pak do něj vmíchejte ostatní ingredience a vypracujte těsto. To nechejte 3 hodiny kynout v misce. Po vykynutí je vyklopte na plech a hurá do trouby!

Pečení

Troubu rozehřejte na 220°C a dejte péct na 18 minut.

*TIP: Po upečení chléb potřete vodou se solí. Kůrka se pak bude krásně lesknout.

chleba

Klasický kváskový chléb podle Anety

Ingredience

  • mouka
  • kvásek
  • sůl (nebo bylinková sůl)
  • voda
  • kmín
*TIP: Přidejte lněné nebo slunečnicové semínko podle chuti.

Postup

Z ingrediencí vypracujte těsto a nechejte ho kynout ideálně do druhého dne. Po vykynutí vypracujte chléb a na dalších několik hodin nechejte kynout v ošatce. Můžete nechat kynout klidně až do dalšího dne, ale na chladnějším místě. Ošatku nezapomeňte pomoučit nebo vyložit pomoučeným pečicím papírem.

Pečení

Těsto vyklopte na plech a pečte 10 minut v troubě vyhřáté na 250°C. Poté stáhněte na 200°C a pečte dalších 20 minut.

*TIP: Do trouby ke chlebu přidejte ještě hrnek s vodou, pára pomůže pro chleba vytvořit ještě lepší pečící prostředí.

Tak co, zkusíte si upéct chleba doma? Mrkněte na naši nabídku ošatek a chlebníků!