Máte dotaz? +420 605 337 238 (Po-Pá 7:30 - 15:30)

Houbařská sezóna v plném proudu

  • 07. 09. 2020
  • Inspirace

První vlnu má náš národ houbařů už letos za sebou. Jestli jste ještě nestihl hříbky usušit, naložit či zamrazit, nic si z toho nedělejte, hlavní houbařská sezóna totiž teprve začíná. Aktuální teplota a deštivé počasí pomůže podhoubí probudit k životu. Rostou!

Už jste letos nasbírali plný koš? Pošlete nám fotku!

Nejlepší koš na houby je ten, který je lehký po cestě tam a plný hub po cestě zpátky. Měli byste sáhnout po takovém, který je vzdušný a lehký, ale zároveň pevný, aby unesl pořádnou nálož. Ručně pletený košík z vrbového proutí je proto na houbaření ideální. Můžete si ho pořídit v tradiční přírodní barvě, ale u nás v nabídce máme i bílou a tmavou variantu. Výhodou takového košíku pak je, že ho na podzim využijete při houbaření a během roku ho můžete vytáhnout třeba na piknik nebo na nákupy.

Koš na houbyKaždý správný muž má u sebe nůž

Když vyrazíte do lesa, je fajn mít po ruce nožík, kterým houby rovnou očistíte od hrubých nečistot, abyste neměli košík zpola zaplněný lesní půdou a jehličím. Ideálním pomocníkem je houbařský nůž se štětečkem na čištění hříbků. Čepel by měla mít na hřbetu čistící ozuby a měla by být samozřejmě sklopná. V naší nabídce najdete ideální zavírací nožík se štětečkem a otvírákem.

Houbařský nůžVšechny houby jsou jedlé, některé ale jen jednou

Houby mají výraznou vůni a chuť, takže jsou výborné i jako koření. V kuchyni mají ale mnoho podob a využití. Dá se z nich uvařit výborná houbová polévka, rizoto, ragú, omáčka, smaženice nebo tradiční vánoční kuba. Výtečné jsou i houbové řízky a někdo má rád lesní hříbky i na pizze. Jak máte houby nejraději vy, máte nějaký zaručený recept? 🙂 

TIP: Hledáte způsob jak houby dlouhodobě uchovat? Inspirujte se těmito skvělými recepty na zavařování hub.

Prkénko s houbami a zeleninouPár rad na závěr

1. Sbírejte jen houby, které znáte a v lese nechejte i ty kusy, kde jsou červi nebo počínající plíseň. Červi by vám mohli zlikvidovat celý košík a plíseň obsahuje nebezpečné toxiny.

2. Před zmrazením houby poduste. Sušené houby uložte do dobře těsnící nádoby, kam se k nim nedostane ani vlhkost, ani potravinoví moli. Vedle klasického kyselého nálevu zkuste orestované houby naložit i do oleje. 

3. Prkénko, na kterém jste houby krájeli, pořádně umyjte vařící vodou. Houby totiž obsahují enzymy, které uvolňují zdraví neprospěšné mykotoxiny.

Markéta Kocichová
Autor Markéta Kocichová

Věřím, že dřevo je nejdokonalejší materiál na světě a o zkušenosti s ním se s vámi ráda podělím. Zajímám se o užitečné rady a tipy ze světa dřevotvorby, které publikuji alespoň dvakrát měsíčně.

Další podobné články

Přinášíme Vám recept na dokonale tenké a křupavé těsto jako z restaurace. Pizza je oblíbeným jídlem mnoha lidí na celém světě, obložte tu svou přesně podle Vaši chuti a podělte se o ni s nejbližšími. Ukážeme Vám, jak na to!

Chci číst dále

Také máte doma rádi tu teplou útulnou atmosféru? Vůni dřeva, originální motivy, teplé barvy. Dřevo jako doplněk v domácnosti dokáže divy. Nejenže krásně vypadá, ale dají se s ním vymýšlet i ty nejbláznivější a nejoriginálnější stylové prvky, které vás jen napadnou. Mořit, brousit, gravírovat, zkuste zkrátka cokoliv! Dnes se zaměříme na boxy a bedýnky, jak […]

Chci číst dále

Bezpečnostní opatření se pomalu uvolňují a léto se neúprosně blíží. Je konečně načase potkat se znovu s přáteli a užít si jejich společnost. Pozvěte někoho na lehký letní oběd! Pomůžeme vám sestavit menu, ze kterého si vaši hosté naslintají do roušky.

Chci číst dále

Přihlaste se k odběru speciálních akcí a novinek

Pohlídejte si zajímavé rady a tipy ze světa dřevotvorby.
Buďte s námi součástí přírody.