Máte dotaz? +420 605 337 238 (Po-Pá 7:30 - 15:30)

Houbařská sezóna v plném proudu

První vlnu má náš národ houbařů už letos za sebou. Jestli jste ještě nestihl hříbky usušit, naložit či zamrazit, nic si z toho nedělejte, hlavní houbařská sezóna totiž teprve začíná. Aktuální teplota a deštivé počasí pomůže podhoubí probudit k životu. Rostou!

Už jste letos nasbírali plný koš? Pošlete nám fotku!

Nejlepší koš na houby je ten, který je lehký po cestě tam a plný hub po cestě zpátky. Měli byste sáhnout po takovém, který je vzdušný a lehký, ale zároveň pevný, aby unesl pořádnou nálož. Ručně pletený košík z vrbového proutí je proto na houbaření ideální. Můžete si ho pořídit v tradiční přírodní barvě, ale u nás v nabídce máme i bílou a tmavou variantu. Výhodou takového košíku pak je, že ho na podzim využijete při houbaření a během roku ho můžete vytáhnout třeba na piknik nebo na nákupy.

Koš na houbyKaždý správný muž má u sebe nůž

Když vyrazíte do lesa, je fajn mít po ruce nožík, kterým houby rovnou očistíte od hrubých nečistot, abyste neměli košík zpola zaplněný lesní půdou a jehličím. Ideálním pomocníkem je houbařský nůž se štětečkem na čištění hříbků. Čepel by měla mít na hřbetu čistící ozuby a měla by být samozřejmě sklopná. V naší nabídce najdete ideální zavírací nožík se štětečkem a otvírákem.

Houbařský nůžVšechny houby jsou jedlé, některé ale jen jednou

Houby mají výraznou vůni a chuť, takže jsou výborné i jako koření. V kuchyni mají ale mnoho podob a využití. Dá se z nich uvařit výborná houbová polévka, rizoto, ragú, omáčka, smaženice nebo tradiční vánoční kuba. Výtečné jsou i houbové řízky a někdo má rád lesní hříbky i na pizze. Jak máte houby nejraději vy, máte nějaký zaručený recept? 🙂 

TIP: Hledáte způsob jak houby dlouhodobě uchovat? Inspirujte se těmito skvělými recepty na zavařování hub.

Prkénko s houbami a zeleninouPár rad na závěr

1. Sbírejte jen houby, které znáte a v lese nechejte i ty kusy, kde jsou červi nebo počínající plíseň. Červi by vám mohli zlikvidovat celý košík a plíseň obsahuje nebezpečné toxiny.

2. Před zmrazením houby poduste. Sušené houby uložte do dobře těsnící nádoby, kam se k nim nedostane ani vlhkost, ani potravinoví moli. Vedle klasického kyselého nálevu zkuste orestované houby naložit i do oleje. 

3. Prkénko, na kterém jste houby krájeli, pořádně umyjte vařící vodou. Houby totiž obsahují enzymy, které uvolňují zdraví neprospěšné mykotoxiny.

Autor Markéta Kocichová

Věřím, že dřevo je nejdokonalejší materiál na světě a o zkušenosti s ním se s vámi ráda podělím. Zajímám se o užitečné rady a tipy ze světa dřevotvorby, které publikuji alespoň dvakrát měsíčně.

Další podobné články

Jaro se konečně naplno přihlásilo ke slovu a příroda se probouzí. Spolu s ní se v nás všech probudila i touha po venkovních sportech, procházkách, výletech a po společných grilovačkách, zkrátka po slunných dnech strávených venku. Pokud máte dům se zahradou, můžete jásat. Teď přišel ten pravý čas dát Vaší zahradu dohromady před sezónou. A […]

Chci číst dále

Dřevo dokáže v interiéru divy. Zútulní, zahřeje a dodá kouzlo vašemu domovu. Dnes vám ukážeme, jak ho můžete využít v každém interiéru, nehledě na to, jestli bydlíte v bytě nebo v domě. Projdeme si místnost po místnosti a ukážeme si, kterým nábytkem nebo doplňky vytvoříte to správné kouzlo domova. A to všechno za pár kaček. 

Chci číst dále

Máte rádi naše dušičkovské tradice, zároveň ale chcete udělat radost dětem, které se doslova zamilovaly do Halloweenu, zábavných kostýmů a dlabání dýní? Pusťte se do výroby nejen neobvyklého dušičkovského věnce, ale i do zábavné halloweenské dekorace, která na pár dní ozdobí váš byt, či dům. Zabavíte sebe i prcky a zbavíte se splínu, který na […]

Chci číst dále

Přihlaste se k odběru speciálních akcí a novinek

Pohlídejte si zajímavé rady a tipy ze světa dřevotvorby.
Buďte s námi součástí přírody.