Máte dotaz? +420 605 337 238 (Po-Pá 7:30 - 15:30)

Houbařská sezóna v plném proudu

  • 07. 09. 2020
  • Lifestyle

První vlnu má náš národ houbařů už letos za sebou. Jestli jste ještě nestihl hříbky usušit, naložit či zamrazit, nic si z toho nedělejte, hlavní houbařská sezóna totiž teprve začíná. Aktuální teplota a deštivé počasí pomůže podhoubí probudit k životu. Rostou!

Už jste letos nasbírali plný koš? Pošlete nám fotku!

Nejlepší koš na houby je ten, který je lehký po cestě tam a plný hub po cestě zpátky. Měli byste sáhnout po takovém, který je vzdušný a lehký, ale zároveň pevný, aby unesl pořádnou nálož. Ručně pletený košík z vrbového proutí je proto na houbaření ideální. Můžete si ho pořídit v tradiční přírodní barvě, ale u nás v nabídce máme i bílou a tmavou variantu. Výhodou takového košíku pak je, že ho na podzim využijete při houbaření a během roku ho můžete vytáhnout třeba na piknik nebo na nákupy.

Koš na houbyKaždý správný muž má u sebe nůž

Když vyrazíte do lesa, je fajn mít po ruce nožík, kterým houby rovnou očistíte od hrubých nečistot, abyste neměli košík zpola zaplněný lesní půdou a jehličím. Ideálním pomocníkem je houbařský nůž se štětečkem na čištění hříbků. Čepel by měla mít na hřbetu čistící ozuby a měla by být samozřejmě sklopná. V naší nabídce najdete ideální zavírací nožík se štětečkem a otvírákem.

Houbařský nůžVšechny houby jsou jedlé, některé ale jen jednou

Houby mají výraznou vůni a chuť, takže jsou výborné i jako koření. V kuchyni mají ale mnoho podob a využití. Dá se z nich uvařit výborná houbová polévka, rizoto, ragú, omáčka, smaženice nebo tradiční vánoční kuba. Výtečné jsou i houbové řízky a někdo má rád lesní hříbky i na pizze. Jak máte houby nejraději vy, máte nějaký zaručený recept? 🙂 

TIP: Hledáte způsob jak houby dlouhodobě uchovat? Inspirujte se těmito skvělými recepty na zavařování hub.

Prkénko s houbami a zeleninouPár rad na závěr

1. Sbírejte jen houby, které znáte a v lese nechejte i ty kusy, kde jsou červi nebo počínající plíseň. Červi by vám mohli zlikvidovat celý košík a plíseň obsahuje nebezpečné toxiny.

2. Před zmrazením houby poduste. Sušené houby uložte do dobře těsnící nádoby, kam se k nim nedostane ani vlhkost, ani potravinoví moli. Vedle klasického kyselého nálevu zkuste orestované houby naložit i do oleje. 

3. Prkénko, na kterém jste houby krájeli, pořádně umyjte vařící vodou. Houby totiž obsahují enzymy, které uvolňují zdraví neprospěšné mykotoxiny.

Markéta Kocichová
Autor Markéta Kocichová

Věřím, že dřevo je nejdokonalejší materiál na světě a o zkušenosti s ním se s vámi ráda podělím. Zajímám se o užitečné rady a tipy ze světa dřevotvorby, které publikuji alespoň dvakrát měsíčně.

Další podobné články

Aleš Fodor (AF Umění dřeva) vyrábí originální dřevěné výrobky denní potřeby (zejména misky, lžíce, další kuchyňské náčiní, ale i originální šperky) a pořádá workshopy pro dospělé i pro děti. Miluje stromy a dřevo, stejně jako my. Proto jsme ho poprosili o jeho čas a zodpovězení několika otázek. Aleši, jak jste se k výrobě dřevěných výrobků dostal? […]

Chci číst dále

Úroda sklizená, sklepy připravené. Nastal čas zpracovat plodiny, které jste během sezóny pracně obstarávali. Víte, kteří pomocníci jsou ti praví? Poradíme i chutný recept na nakládané zelí! Kvašené zelí nahradí polovinu vaší lékárničky Ač se to nezdá, zelí je opravdový pomocník nejen při přípravě oběda, ale také při různých zdravotních potížích. Hravě srovná vaše zažívání, […]

Chci číst dále

Už od dávných dob bylo dřevo populární volbou pro některé kuchyňské náčiní, jako lžíce nebo vařečky. Dokonce i dnes lidé volí dřevěné kuchyňské vybavení raději než jiné materiály. Dřevo má svoje tradiční kouzlo a vaší kuchyni dodá tu správnou jiskru. Navíc jde o praktický materiál, takže nemůžete šlápnout vedle. Proto jsme se rozhodli pro vás […]

Chci číst dále

Přihlaste se k odběru speciálních akcí a novinek

Pohlídejte si zajímavé rady a tipy ze světa dřevotvorby.
Buďte s námi součástí přírody.