AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Dřevěné terasy – jaké dřevo je nejodolnější?

nahledovy-terasa

Vyberte si správný strom a řekněte „ano“ dřevěné terase. V čem je výhodná a jaké dřeviny jsou pro dřevěnou terasu nejvhodnější?

Terasa je důležitá součást domu, čistá a pohodlná. Umožňuje příjemné posezení na čerstvém vzduchu. Bývá obvykle oblíbená u všech členů rodiny i u návštěv, a proto je důležité ji věnovat péči. Vezměte to rovnou od podlahy. Nejlepší je ta dřevěná. Dřevěné terasy vás okouzlí vzhledem i energií, která z nich proudí. Tak si vyberte na terasu dřevo, které se bude hodit k vám i vašemu domu a které zútulní vaši terasu ještě o chlup více.

Proč říct „ano“ dřevěné terase

Rozhodnout se, jak vybrat dlažební materiál na terasu, může být nadlidský úkol. Někdo chce, aby chladil, jiný aby hřál. Ladit by měl s domem, i s případnými bočními stěnami terasy, hodit by se měl k zahradě, zároveň musí něco vydržet a neměl by vás zruinovat. Sehnat takový materiál není těžké. Nemusíte obcházet prodejny zahradních potřeb a hobby markety. Ten nejlepší materiál pro vaši terasu stvořila sama příroda. A je to dřevo.

Dřevěná terasa je cenově dostupná varianta, kterou však můžete sehnat i ve vylepšeném provedení pro náročné. Záleží jen na typu dřeva. Některé je prakticky bezúdržbové, jinému je třeba se věnovat. Každé z nich je ale originál, který vaší terase vtiskne osobitý vzhled a i když je to klišé, tak vlastně i duši. Záleží jen na tom, se kterým stromem cítíte souznění. A také s čím bude souznít vaše peněženka.

drevena-terasa

Vsadit můžete na Evropu, tropy jsou odolnější

Dřevěnou terasu můžete vyrobit prakticky z čehokoliv. Můžete si ji nechat udělat na míru, můžete si ji koupit hotovou nebo mít dřevěnou jen podlahu. Důležité jsou vlastnosti jednotlivých dřevin a rozhodující je hlavně hustota, která určuje odolnost dřeva. Obecně jsou evropské dřeviny měkčí než dřeviny tropické, jsou tedy sice méně odolné, ale za to levnější.

Každé dřevo má své výhody a nevýhody a v oblasti teras patří mezi nejčastěji používané druhy smrkové, borovicové, modřínové a dřevo exotických stromů.

Terasa ze smrkového a borovicového dřeva

Obě tyto dřeviny patří do kategorie měkkých dřevin, jejich životnost je okolo 10 let (borovice může vydržet déle) a vyžadují poměrně rozsáhlou údržbu. Nejméně dvakrát do roka je nutné ošetřovat dřevo olejem, který je k tomu určený. Některé terasy, které jsou vystavené slunci, případně jsou v horských oblastech, potřebují ošetřovat častěji. Velkou výhodou je nízká pořizovací cena, během života se ale můžete dostat na částky vyšší. Zejména pokud budete celou terasu po letech vyměňovat.

terasa_1

Proč zvolit modřínovou terasu

Modřín je velmi specifický, nejen proto, že je jediný jehličnan, který na zimu opadává, ale také proto, že je na terasu mimořádně vhodný co se týče vzhledu i vlastností. Má více odrůd, nejlevnější varianta vydrží 12 až 15 let, modřín sibiřský pak nabízí životnost až 25 letModřínové dřevo není třeba nijak ošetřovat a během let získá originální šedou barvu, která je naprosto přirozená, a vlastně i žádoucí. Pokud byste se tomuto jevu chtěli vyhnout, musíte počítat s povrchovými úpravami, obecně ale bývá lepší nechat dřevo přirozeně stárnout, aby působilo autenticky.

Když toužíte po terase z exotických dřevin

Tropické dřeviny čelí dennodenně náletům škůdců, vysoké vlhkosti a náročným podmínkám. Právě proto jsou velmi odolné a mají vysokou hustotu, díky které nabízí životnost 30 a více let. Jsou naprosto nenáročné, udržovat je vůbec nemusíte a ještě skvěle vypadají. Některé typy mohou také šednout, což ale zase nemusí být na škodu, ba naopak.

zahradni-terasa

Nábytek a doplňky

Podle odstínu a textury zvoleného dřeva pak snadno vyberete i nábytek a doplňky na novou terasu. Buď můžete zvolit stejný typ dřeva nebo sáhnout po jiných přírodních materiálech. Například proutí vypadá v kombinaci se dřevem skvěle. Jen nezapomeňte myslet na odolnost, pohodlí a praktičnost zároveň. 

Klasické dřevěné zahradní lehátko je ideální volbou na odpočinek, relaxaci a opalování, a když se nepoužívá, lze pohodlně složit. Proutěná lavice je chytrým úložným řešením např. na podušky a poslouží i jako místo k sezení navíc. Stejným způsobem se dají využít i dřevěné bedýnky – jeden den si do nich uložíte polstry, druhý den v nich přinesete občerstvení a třetí den je můžete použít třeba jako stoleček. Nezapomeňte přidat ještě pár květin a máte oázu pohody!

 


 

Dřevo je materiál, který se neomrzí a který může být dostupný pro každého. Zároveň má každý strom svůj příběh a tím, že si z něj vyrobíte terasu, na které budete další příběhy psát, mu vlastně dáte další život. A pamatujte si, že přírodní materiály, jako je dřevo, budou na zahradě a na terase obecně vypadat vždycky mnohem lépe, než ty umělé. Takže říct „ano“ dřevu je jasná volba.