Máte dotaz? +420 605 337 238 (Po-Pá 7:30 - 15:30)

Potěšte své přátele a naservírujte jim stylový oběd

Bezpečnostní opatření se pomalu uvolňují a léto se neúprosně blíží. Je konečně načase potkat se znovu s přáteli a užít si jejich společnost. Pozvěte někoho na lehký letní oběd! Pomůžeme vám sestavit menu, ze kterého si vaši hosté naslintají do roušky.

Předkrm: Nesmrtelná italská klasika 

Začněte něčím lehčím, svěžím a jednoduše geniálním jako je Caprese. Budete potřebovat jen kuličky mozzarelly, cherry rajčátka, bazalku a olivový olej. Stačí přepůlit mozzarellu a rajčátka, vrazit mezi ně lístek bazalky a spojit párátkem. Pro ozvláštnění můžete vše zabalit do tenkého plátku prosciutta. Dochuťte špetkou soli, kapkou olivového oleje a servírujte třeba na prkénku s čerstvou bagetkou v košíku.

Caprese na dřevěném prkénku

Hlavní chod: Kuře plné chuti

Teriyaki kuře je vděčná rychlovka, která vám provoní kuchyň. Omytá kuřecí prsa potřete lžící olivového oleje a omáčkou Teriyaki a vložte na litinové pánvi do trouby předehřáté na 200°C. Prsům to bude trvat přibližně 25-30 min, během té doby je můžete ještě 2x potřít omáčkou – budou pak krásně lesklá a plná chuti. Litinová pánev je ideální, protože na ní můžete rovnou i stylově servírovat a jídlo udrží dlouho teplé. Můžete ale zkusit Teriyaki kuře i coby špíz na grilu. Jako přílohu doporučujeme lehký salát nebo rýži. A nezapomeňte kuře posypat sezamovým semínkem! 🙂 

Pokud neseženete omáčku Teriyaki v obchodě, udělejte si vlastní, zabere vám to jen chviličku a navíc ušetříte. V hmoždíři zpracujte stroužek česneku s kouskem zázvoru a chilli papričkou, postupně zapracujte lžíci třtinového cukru, lžičku sezamového oleje a dvě naběračky medu. Do rendlíku nalijte 50 ml vody, 100 ml sójovky a lžíci rýžového octa. Přidejte směs z hmoždíře a přiveďte k varu. Pak rozmíchejte lžičku škrobu ve 100 ml vody a přilijte do rendlíku. Nechte na malém plameni minutu probublávat a pak omáčku odstavte. 

Teriyaki na litinové pánvi

Dezert: Je libo kávu a zákusek v jednom?

Ledová káva se zmrzlinou bude příjemnou sladkou tečkou, díky které zabijete dvě mouchy jednou ranou. Příprava je navíc zcela primitivní. Stačí jen kopeček zmrzliny přelít silným, klidně dvojitým, espressem nebo filtrovanou kávou (záleží na tom, jaký způsob přípravy preferujete – zda fandíte překapávané kávě nebo jste spíše na automatické kávovary). Hlavně nezapomeňte zvolit chuťově neutrální zmrzlinu, třeba vanilkovou nebo smetanovou, aby nepřebila chuť kávy. A pak už stačí vše jen dozdobit palmičkou. 🙂

Je to sice časově náročnější, ale pokud vám nevadí trochu se zapotit, namelte kávu v ručním mlýnku, výsledné aroma bude nepřekonatelné. U nás si vyberete – v nabídce máme nově krásné dřevěné kávomlýnky s keramickým mechanismem, díky kterému si můžete nastavit hrubost mletí dle svých preferencí.  

Extra Tip na uskladňování kávy: Aby si káva zachovala plnou chuť, skladujte ji ve vzduchotěsných dózách na chladném a suchém místě bez přístupu světla, jinak dojde k jejímu znehodnocení. 

Espresso s vanilkovou zmrzlinou
Nezapomeňte na pitný režim a nachystejte na stůl taky nějaké zobání. Tak ať se vám hostina vydaří, užijte si fajn den! Budeme rádi, když své pokusy zvěčníte na Facebooku nebo Instagramu a označíte nás, jak se vám to povedlo 🙂 

Markéta Kocichová
Autor Markéta Kocichová

Věřím, že dřevo je nejdokonalejší materiál na světě a o zkušenosti s ním se s vámi ráda podělím. Zajímám se o užitečné rady a tipy ze světa dřevotvorby, které publikuji alespoň dvakrát měsíčně.

Další podobné články

Vybrali jsme pro vás přes tucet nejzajímavějších počinů českých blogerů a blogerek, co se věnují bytovému designu, interiérům, ale i různým ručním pracím, zahradničení a všemu ostatnímu, co s bydlením souvisí. Prohlédněte si jejich články a fotografie a načerpejte inspiraci.

Chci číst dále

Košíkářství patří mezi nejstarší řemesla v historii lidské civilizace. Většina těchto výrobků se do našich časů nedochovala a to z prostého důvodu. Jedná se o přírodní materiály a to dřevo a trávu , my pak můžeme stáří tohoto řemesla pouze odhadovat. Přírodní materiál byl přístupný člověku a měl široké využití, jednalo se však o sezonní […]

Chci číst dále

Není nic jednoduššího, než zajít do supermarketu a koupit si kysané zelí. Nicméně i my sami upřednostňujeme domácí výrobu kysaného zelí za pomocí dřevěných pomocníků, neboť zelenina je jedním z hlavních zdrojů vitamínů a dalších pro tělo důležitých látek. Pokud jste četli až sem, pojďme se společně podívat na samotný recept.

Chci číst dále

Přihlaste se k odběru speciálních akcí a novinek

Pohlídejte si zajímavé rady a tipy ze světa dřevotvorby.
Buďte s námi součástí přírody.