Máte dotaz? +420 605 337 238 (Po-Pá 7:30 - 15:30)

Jak si doma připravit kvašené zelí i jinou zeleninu?

  • 07. 10. 2019
  • Návody

Úroda sklizená, sklepy připravené. Nastal čas zpracovat plodiny, které jste během sezóny pracně obstarávali. Víte, kteří pomocníci jsou ti praví? Poradíme i chutný recept na nakládané zelí!

Kvašené zelí nahradí polovinu vaší lékárničky

Ač se to nezdá, zelí je opravdový pomocník nejen při přípravě oběda, ale také při různých zdravotních potížích. Hravě srovná vaše zažívání, poradí si se zácpou nebo odhání bolesti. Příznivě ovlivňuje způsob myšlení, obohacuje imunitní systém o vitamin C a snižuje riziko rakoviny prsu. Zelí tohle všechno dokáže díky obsahu probiotických látek a velkému množství vitamínů.

Věděli jste, že…

… zelí se začalo pěstovat v Evropě již 1000 let před naším letopočtem?

Jak na výborné kysané zelí?

Postup a příprava není tak snadná, jak se na první pohled zdá. Potřebujete k tomu velké množství času a sebekázně, abyste některé fáze nezanedbali.

Co budete na kvašení zelí potřebovat?

  • Zelí v libovolném objemu (podle objemu si vyberte nádobu)
  • Sůl (dává se zhruba 40 až 200 gramů na 10 kilogramů zelí)
  • Koření dle chuti (kopr, kmín, hořčici)
  • Nádobu
  • Čisté vyvařené plátno
  • Něco těžkého na zatížení (například kámen)

 

Než začnete…

Ideální je smíchat připravené zelí s kořením ještě před natlačením do nádoby. Získáte kvalitnější chuť.

Pusťte se do díla!

  1. Očištěné a omyté zelí zbavené horních lupenů nakrouhejte. Doporučujeme vám krouhač na zelí se čtyřmi břity. Čepele jsou velmi ostré a práce vám půjde pěkně od ruky.
  2. Nakrouhané zelí namačkejte do vybrané nádoby.
  3. Každou vrstvu pečlivě udusejte. K udusání zelí je nejlepší tlouk na zelí. Uvolní šťávu a poskytne více místa v nádobě pro další dávku zelí. Pokud nemáte zelí již ochucené, nezapomeňte osolit. Přebytečnou šťávu odeberte, ale nevylévejte! Ještě se vám bude hodit.
  4. Takto naplňte celou nádobu. Pokud na povrchu není dost šťávy, dolijte tu odebranou. Pak zelí přikryjte vyvařeným plátnem, zakryjte pokličkou a zatižte kamenem.

 

Nakonec nechte nádobu týden v teple. Doporučuje se zhruba 18 °C. Poté nádobu přesuňte do chladného sklepa. Během prvního týdnu kontrolujte, zda je zelí dostatečně ponořené. Pokud ne, dolijte teplou vodu. První dávku domácího zelí si můžete vychutnat po měsíci.

Budeme rádi, když nám napíšete, jak se vám zelí připravovalo, a jak chutnalo. Přejeme vám úspěšnou nakládací sezonu a dobrou chuť! A pokud máte tipy na kvašení jiné zeleniny, sem s nimi!

Markéta Kocichová
Autor Markéta Kocichová

Věřím, že dřevo je nejdokonalejší materiál na světě a o zkušenosti s ním se s vámi ráda podělím. Zajímám se o užitečné rady a tipy ze světa dřevotvorby, které publikuji alespoň dvakrát měsíčně.

Další podobné články

Pokud nejste zastáncem rychlé snídaně zatímco ještě dobíháte na autobus, připravili jsme si právě pro Vás krátký, ale obstojný článek, který Vás dokáže inspirovat. Udělejte své polovičce radost, ukážeme Vám jak na to!

Chci číst dále

Patříte mezi ekologické nadšence nebo jen zkrátka milujete dřevo? Pak vás jistě potěší těchto pět tipů na výrobky, kterými si můžeme vybavit svou kancelář! Všichni, kdo jsme někdy pracovali v kancelářích, víme, kolik odpadu se zde denně vyprodukuje. Je to velká spousta plastů, mnoho vyhozených papírů a kancelářských psacích potřeb. Kromě běžného třídění odpadu na […]

Chci číst dále

Léto je období, které přeje spontánnosti – můžeme se prostě sebrat a dělat to, co si zrovna zamaneme. Není potřeba nic plánovat, měli bychom si užívat dobré věci v momentě, kdy se zrovna objeví, zvlášť když je venku slunečno. Připravte se na léto s předstihem – stačí mít po ruce lehký přenosný nábytek a doplňky, […]

Chci číst dále

Přihlaste se k odběru speciálních akcí a novinek

Pohlídejte si zajímavé rady a tipy ze světa dřevotvorby.
Buďte s námi součástí přírody.