AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Jak si doma připravit kvašené zelí i jinou kvašenou zeleninu?

 nahledovy-kysane-zeli

Úroda sklizená, sklepy připravené. Nastal čas zpracovat plodiny, které jste během sezóny pracně obstarávali. Víte, kteří pomocníci jsou ti praví? Poradíme i chutný recept na nakládané zelí!

Kvašené zelí nahradí polovinu vaší lékárničky

Ač se to nezdá, zelí je opravdový pomocník nejen při přípravě oběda, ale také při různých zdravotních potížích. Hravě srovná vaše zažívání, poradí si se zácpou nebo odhání bolesti. Příznivě ovlivňuje způsob myšlení, obohacuje imunitní systém o vitamin C a snižuje riziko rakoviny prsu. Zelí tohle všechno dokáže díky obsahu probiotických látek a velkému množství vitamínů.

Věděli jste, že…

… zelí se začalo pěstovat v Evropě již 1000 let před naším letopočtem?

dreveny-korbel

Jak na výborné kysané zelí?

Postup a příprava není tak snadná, jak se na první pohled zdá. Potřebujete k tomu velké množství času a sebekázně, abyste některé fáze nezanedbali. S některými pomocníky to ale půjde jedna báseň – využijte například krouhač na zelí, dřevěné prkénko, nádoby na zelí či kvalitní nůž.

Co budete na kvašení zelí potřebovat?

  • Zelí v libovolném objemu (podle objemu si vyberte nádobu)
  • Krouhač zelí
  • Sůl (dává se zhruba 40 až 200 gramů na 10 kilogramů zelí)
  • Koření dle chuti (kopr, kmín, hořčici)
  • Nádobu na kvašení zeleniny/dřevěný sud na zelí
  • Čisté vyvařené plátno
  • Něco těžkého na zatížení (například kámen)

 

krouhac-zeli

Než začnete…

Ideální je smíchat připravené zelí s kořením ještě před natlačením do nádoby na zelí. Získáte říznější chuť.

Pusťte se do díla!

  1. Očištěné a omyté zelí zbavené horních lupenů nakrouhejte. Doporučujeme vám krouhač na zelí se čtyřmi břity. Čepele jsou velmi ostré a práce vám půjde pěkně od ruky.
  2. Nakrouhané zelí namačkejte do vybrané nádoby.
  3. Každou vrstvu pečlivě udusejte. K udusání zelí je nejlepší tlouk na zelí. Uvolní šťávu a poskytne více místa v nádobě pro další dávku zelí. Pokud nemáte zelí již ochucené, nezapomeňte osolit. Přebytečnou šťávu odeberte, ale nevylévejte! Ještě se vám bude hodit.
  4. Pomocí kráječe zelí takto naplňte celou nádobu. Pokud na povrchu není dost šťávy, dolijte tu odebranou. Pak zelí přikryjte vyvařeným plátnem, zakryjte pokličkou a zatižte kamenem.

Nakonec nechte nádobu na kvašení zelí týden v teple. Doporučujeme zhruba 18 °C. Poté nádoby na kvašení zelí přesuňte do chladného sklepa. Během prvního týdne kontrolujte, zda je zelí dostatečně ponořené. Pokud ne, dolijte teplou vodu. První dávku domácího zelí si můžete vychutnat už po měsíci!

Budeme rádi, když nám napíšete, jak se vám zelí připravovalo, a jak chutnalo. Přejeme vám úspěšnou nakládací sezonu a dobrou chuť! A pokud máte tipy na kvašení jiné zeleniny, sem s nimi! Pro další skvělé nápady nejen do kuchyně sledujte náš Pinterest.