Máte dotaz? +420 605 337 238 (Po-Pá 7:30 - 15:30)

Jak si doma připravit kvašené zelí i jinou zeleninu?

  • 07. 10. 2019
  • Návody

Úroda sklizená, sklepy připravené. Nastal čas zpracovat plodiny, které jste během sezóny pracně obstarávali. Víte, kteří pomocníci jsou ti praví? Poradíme i chutný recept na nakládané zelí!

Kvašené zelí nahradí polovinu vaší lékárničky

Ač se to nezdá, zelí je opravdový pomocník nejen při přípravě oběda, ale také při různých zdravotních potížích. Hravě srovná vaše zažívání, poradí si se zácpou nebo odhání bolesti. Příznivě ovlivňuje způsob myšlení, obohacuje imunitní systém o vitamin C a snižuje riziko rakoviny prsu. Zelí tohle všechno dokáže díky obsahu probiotických látek a velkému množství vitamínů.

Věděli jste, že…

… zelí se začalo pěstovat v Evropě již 1000 let před naším letopočtem?

Jak na výborné kysané zelí?

Postup a příprava není tak snadná, jak se na první pohled zdá. Potřebujete k tomu velké množství času a sebekázně, abyste některé fáze nezanedbali.

Co budete na kvašení zelí potřebovat?

  • Zelí v libovolném objemu (podle objemu si vyberte nádobu)
  • Sůl (dává se zhruba 40 až 200 gramů na 10 kilogramů zelí)
  • Koření dle chuti (kopr, kmín, hořčici)
  • Nádobu
  • Čisté vyvařené plátno
  • Něco těžkého na zatížení (například kámen)

 

Než začnete…

Ideální je smíchat připravené zelí s kořením ještě před natlačením do nádoby. Získáte kvalitnější chuť.

Pusťte se do díla!

  1. Očištěné a omyté zelí zbavené horních lupenů nakrouhejte. Doporučujeme vám krouhač na zelí se čtyřmi břity. Čepele jsou velmi ostré a práce vám půjde pěkně od ruky.
  2. Nakrouhané zelí namačkejte do vybrané nádoby.
  3. Každou vrstvu pečlivě udusejte. K udusání zelí je nejlepší tlouk na zelí. Uvolní šťávu a poskytne více místa v nádobě pro další dávku zelí. Pokud nemáte zelí již ochucené, nezapomeňte osolit. Přebytečnou šťávu odeberte, ale nevylévejte! Ještě se vám bude hodit.
  4. Takto naplňte celou nádobu. Pokud na povrchu není dost šťávy, dolijte tu odebranou. Pak zelí přikryjte vyvařeným plátnem, zakryjte pokličkou a zatižte kamenem.

 

Nakonec nechte nádobu týden v teple. Doporučuje se zhruba 18 °C. Poté nádobu přesuňte do chladného sklepa. Během prvního týdnu kontrolujte, zda je zelí dostatečně ponořené. Pokud ne, dolijte teplou vodu. První dávku domácího zelí si můžete vychutnat po měsíci.

Budeme rádi, když nám napíšete, jak se vám zelí připravovalo, a jak chutnalo. Přejeme vám úspěšnou nakládací sezonu a dobrou chuť! A pokud máte tipy na kvašení jiné zeleniny, sem s nimi!

Markéta Kocichová
Autor Markéta Kocichová

Věřím, že dřevo je nejdokonalejší materiál na světě a o zkušenosti s ním se s vámi ráda podělím. Zajímám se o užitečné rady a tipy ze světa dřevotvorby, které publikuji alespoň dvakrát měsíčně.

Další podobné články

Aleš Fodor (AF Umění dřeva) vyrábí originální dřevěné výrobky denní potřeby (zejména misky, lžíce, další kuchyňské náčiní, ale i originální šperky) a pořádá workshopy pro dospělé i pro děti. Miluje stromy a dřevo, stejně jako my. Proto jsme ho poprosili o jeho čas a zodpovězení několika otázek. Aleši, jak jste se k výrobě dřevěných výrobků dostal? […]

Chci číst dále

Nastal podzim, blíží se sezóna sklizně a krouhání zelí. Připravili jsme pro Vás pár rad ke krouhání a nakládání zelí do sudu. Ideální je k použití klasický dřevěný krouhač s ostrými nerezovými břity.

Chci číst dále

Přistálo vám v poště svatební oznámení spolu s pozvánkou na obřad? Asi vám v ten moment prolétla hlavou celá řada myšlenek typu: Mám vůbec co na sebe? Seženu v blízkosti obřadu ubytování? Co přinesu jako svatební dar? Věci do domácnosti jsou sice praktické, ale… Na všechny otázky vám odpověď nedáme, ale tu poslední vám pomůžeme vyřešit. Vymýšlení svatebního daru […]

Chci číst dále

Přihlaste se k odběru speciálních akcí a novinek

Pohlídejte si zajímavé rady a tipy ze světa dřevotvorby.
Buďte s námi součástí přírody.