AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Univerzální a nesmrtelné proutěné doplňky a nábytek oživí každý interiér

nahledovka-prouteny-nabytek

Většina z nás má nábytek a výrobky z proutí spojené s dobou a interiérem našich babiček. Proto obvykle proutěné truhlykoše, ale i podnosy a tácy zděděné po předcích končí na chatách a chalupách, aby takříkajíc zapadly do stylu. Proutí ale dokáže zútulnit a zpříjemnit i ultra moderní interiér ve velkoměstě. Jeho hřejivá síla nás vrátí do dětských let a poskytne modernímu bytu nečekaný a zajímavý kontrast.

proutena-truhla_1

Vrbové proutí je univerzální surovinou

Proutěné výrobky se vyrábí z vrbového proutí, které je ohebné, a přitom velice pružné a pevné. Mimochodem vrbové proutí má prý pozitivní účinky na lidskou psychiku. Tyto vlastnosti z něj činí ideální materiál pro bytové doplňky, košíky, podnosy, ale i truhly a koše na prádlo a samozřejmě hračky pro děti. Proutí je ale dokonalou surovinou i pro lehký a skladný nábytek vhodný například do koupelny či předsíně.

Představte si předsíň kompletně vybavenou proutěným nábytkem i doplňky…romantika na druhou

Jako základ vybavení předsíně poslouží proutěná lavice s rafinovaně skrytým úložným prostorem, na níž se můžete při obouvání pohodlně posadit.  Zároveň do jejích útrob uschováte všechny nutně potřebné nezbytnosti. Lavici stylově doplní proutěná polička s věšáky pro odložení bund a kabátů a celou kompozici prakticky doladí proutěný stojan na deštníky. Proutěný nábytek se skvěle hodí i k doladění atmosféry teras a venkovních krytých posezení, jejichž atmosféra se jako mávnutím kouzelného proutku propadne o několik let v čase a my si opět budeme připadat jako malí špunti na prázdninách u prarodičů.

prouteny-nabytek

S proutím do koupelny

S proutěným nábytkem se můžete směle pustit i do vybavování vaší koupelny. Přírodní proutěná čerstvě upletená komoda protkne váš domov vůní přírody a volnosti. Doplníte-li ji o praktickou zásuvkovou skříňku, do níž uložíte své osobní věci, bude o základní úložný nábytek do koupelny postaráno. Celou kompozici doplňte stylovým a samozřejmě proutěným košem na špinavé prádlo a vaše koupelna se rázem stane nejútulnější místností v bytě.

proutena-komoda

Udělejte radost dětem

Z proutí se v minulosti vyráběly například kočárky, v nichž se vozila nemluvňata. A že to nebyly jen tak ledajaké kočárky, mnohé z nich byly výstavní kusy, které přestože se dnes již většinou nevyužívají, předávají se z generace na generaci jako vzácný artefakt. Jaké si myslíte, že by bylo nadšení vaší holčičky, kdybyste jí pořídili na hraní kočárek z proutí či proutěnou postýlku pro panenky?

prouteny-kocarek-pro-holky

Výrobky z vrbového proutí se zkrátka těší trvalé obliby všech, kteří milují přírodní a vysoce odolné materiály, které pro dlouhou životnost vyžadují jen minimální údržbu.

Jak o proutěný nábytek správně pečovat?

Proutěný nábytek by především neměl přeschnout. Nenechávejte ho proto na přímém slunci ani u rozpáleného topení. Stejně jako sucho škodí proutěnému nábytku i voda a vlhkost. Potřebujete – li výrobek z proutí vyčistit, otřete ho mírně navlhčeným hadříkem a hůře přístupná místa dočistěte suchým kartáčkem. Nábytek a doplňky z proutí nikdy nesprchujte ani nenamáčejte do vody, mohl by se vám odměnit vznikem plísní, kterých se budete jen těžko zbavovat. Stejně tak nedoporučujeme používat chemické ani abrazivní a jinak agresivní prostředky, kterými byste si svůj proutěný nábytek mohli nenávratně zničit. Pro oživení struktury a barvy proutí můžete proutěné zbavení čas od času přeleštit běžnou leštěnkou na nábytek. Vzhledem k tomu, že stářím se barva proutí mění a materiál spíše tmavne, je možno proutěný nábytek a dekorace ihned po zakoupení přetřít bezbarvým lakem, díky němuž získá stálobarevnost a vydrží vám po dlouhá léta v nezměněné podobě.