Máte dotaz? +420 605 337 238 (Po-Pá 7:30 - 15:30)

Jak správně pečovat o dřevěné nádobí a výrobky?

  • 04. 01. 2016
  • Návody

Jeden z prvních článků se zákonitě musí týkat toho, jak se správně starat a pečovat o dřevěné kuchyňské výrobky, kterých na našem e-shopu nabízíme nespočet. Tak si to pojďme společně projít a shrnout.

Dřevo se používá již dlouhou dobu k výrobě nádobí, servírovacích, ale i krájecích desek a prkének, ale také vařeček a ostatních kuchyňských doplňků a náčiní. Zejména na vařečky a dřevěné lžičky, které jsou krásnou dekorací, ale také prostředkem k neobyčejnému jídelnímu zážitku se vztahuje tento krátký, ale výstižný článek.

Názory na čištění a obecně péči o dřevěné nádobí se liší. Je obecně známo, že dřevo ve vodě „bobtná“, takže obecně se namáčení dřevěných misek a ostatních výrobků do vody příliš nedoporučuje. Ovšem při dodržování několika jednoduchých kroků není tak složité udržet dřevěné výrobky tak, aby vypadaly pořád jako nové.

dřevěné nádobí

Sada misek z olše

Podívejme se na pár rad a postřehů jak se o takové nádobí starat.

Tipy:

1) Čistětě a pečlivě umývejte Vaše obracečky, kvedlačky, kopisty, škrabky, prostě cokoliv po každém použití. Stačí umyvadlo napustit teplou vodou a přidat několik kapek jaru a houbičkou omýt, dokud nejsou všechny zbytky potravin pryč z povrchu.

2) Dřevěné příbory, misky nebo naběračky, cokoliv ze dřeva používáte dobře opláchněte od jaru, utřete a nechte dokonale vyschnout, například pověšené na háčku.

3) Pro náročnější a pečlivější jedince se doporučuje své dřevěné nádobí také čas od času po opláchnutí dezinfikovat 3% peroxidem vodíku, který po nanesení nechte cca 15 minut působit.

4) Oblíbené je také ošetřování produktů minerálním potravinářským olejem, který prodlouží životnost výrobků. Produkty nepoužívejte, dokud nejsou po aplikování zcela vysušené.

5) Pokud výrobky ze dřeva zapáchají, nebojte se je vyčistit mýdlovou vodou, případně doplněnou o lžičku jedlé sody přidané do vody.

6) Pokud možno vyhněte se použití dřevěných naběraček, misek, lžiček, obraceček apod. k míchání a opracovávání syrového masa (včetně vajec) a podobných potravin, které mohou být zdrojem bakterií. Bakterie se mohou dostávat do drobných trhlin těchto výrobků a množit se.

7) Nemyjte dřevo (například dřevěné hrnky, mašlovačky, prkénka, vařečky, paličky na maso, louskáčky) v myčce na nádobí! Prací prostředky a teplo můžou způsobit deformaci, nebo v horších případech prasknutí a porušení struktury dřevěných výrobků.

Dřevěné nádobí a další výrobky naleznete na našem e-shopu ZDE.

Markéta Kocichová
Autor Markéta Kocichová

Věřím, že dřevo je nejdokonalejší materiál na světě a o zkušenosti s ním se s vámi ráda podělím. Zajímám se o užitečné rady a tipy ze světa dřevotvorby, které publikuji alespoň dvakrát měsíčně.

Další podobné články

Není nic jednoduššího, než zajít do supermarketu a koupit si kysané zelí. Nicméně i my sami upřednostňujeme domácí výrobu kysaného zelí za pomocí dřevěných pomocníků, neboť zelenina je jedním z hlavních zdrojů vitamínů a dalších pro tělo důležitých látek. Pokud jste četli až sem, pojďme se společně podívat na samotný recept.

Chci číst dále

Pro někoho je chlebník zbytečná investice navíc, pro někoho je to však nepostrádatelná věc. Pomůže kuchyň uklidit a zbavit válejícího se pečiva v mikrotenových sáčcích. Pokud si dáte na výběru chlebníku opravdu záležet, může být navíc také dekorativním prvkem Vašeho domova.

Chci číst dále

Provádění tzv. decoupage (dekupáže) na dřevo je velmi staré řemeslo, které bylo poprvé použito již za Viktoriánské éry, kdy dámy trávily svůj volný čas dekorativním uměním, jako je právě decoupage, ale také zdobení a malování na porcelán. Základní principy a metody používání jsou ale stejné i dnes. Dřevěná prkénka, krabičky na šperky a jiné dřevěné […]

Chci číst dále

Přihlaste se k odběru speciálních akcí a novinek

Pohlídejte si zajímavé rady a tipy ze světa dřevotvorby.
Buďte s námi součástí přírody.