AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Jak správně pečovat o dřevěné nádobí a výrobky?

Nahledovy-prkenko

Dřevěný materiál je zřejmě tím nejvděčnějším. Nejen, že přispívá k pozitivitě, ale i o dřevěné kuchyňské výrobky, kterých na našem e-shopu nabízíme nespočet. Tak si to pojďme společně projít a shrnout.

Dřevo se používá již dlouhou dobu k výrobě nádobí, servírovacích, ale i krájecích desek a prkének, ale také vařeček a ostatních kuchyňských doplňků a náčiní. Zejména na vařečky a dřevěné lžičky, které jsou krásnou dekorací, ale také prostředkem k neobyčejnému jídelnímu zážitku se vztahuje tento krátký, ale výstižný článek.

servirovaci-tac

Názory na čištění a obecně péči o dřevěné nádobí se liší. Je známo, že dřevo ve vodě „bobtná“, takže obecně se namáčení dřevěných misek a ostatních výrobků do vody příliš nedoporučuje. Ovšem při dodržování několika jednoduchých kroků není tak složité udržet dřevěné výrobky tak, aby vypadaly pořád jako nové.

Podívejme se na pár rad a postřehů jak se o takové nádobí starat.

Tipy:

  • Čistěte a pečlivě umývejte Vaše obracečky, kvedlačky, kopisty, škrabky, prostě cokoliv po každém použití. Stačí umyvadlo napustit teplou vodou a přidat několik kapek jaru a houbičkou omýt, dokud nejsou všechny zbytky potravin pryč z povrchu.
  • Dřevěné příbory, misky nebo naběračky, cokoliv ze dřeva používáte dobře opláchněte od jaru, utřete a nechte dokonale vyschnout, například pověšené na háčku.
  • Pro náročnější a pečlivější jedince se doporučuje své dřevěné nádobí také čas od času po opláchnutí dezinfikovat 3% peroxidem vodíku, který po nanesení nechte cca 15 minut působit.
  • Oblíbené je také ošetřování produktů minerálním potravinářským olejem, který prodlouží životnost výrobků. Produkty nepoužívejte, dokud nejsou po aplikování zcela vysušené.
  • Pokud výrobky ze dřeva zapáchají, nebojte se je vyčistit mýdlovou vodou, případně doplněnou o lžičku jedlé sody přidané do vody.
  • Pokud možno vyhněte se použití dřevěných naběraček, misek, lžiček, obraceček apod. k míchání a opracovávání syrového masa (včetně vajec) a podobných potravin, které mohou být zdrojem bakterií. Bakterie se mohou dostávat do drobných trhlin těchto výrobků a množit se.
  • Nemyjte dřevo (například dřevěné hrnky, mašlovačky, prkénka, vařečky, paličky na maso, louskáčky) v myčce na nádobí! Prací prostředky a teplo můžou způsobit deformaci, nebo v horších případech prasknutí a porušení struktury dřevěných výrobků.

kulate-prkenko

Dřevěné nádobí a další výrobky naleznete na našem e-shopu ZDE.