Máte dotaz? +420 605 337 238 (Po-Pá 7:30 - 15:30)

Jak snadno podpořit imunitu? Vyrobte si domácí kysané zelí

Starobylý proces uchovávání potravin je starý jako lidstvo samo. Poslední dobou se prohnal nejen naši životosprávou, jídelníčkem, ale i udržitelným zpracováním přebytečných potravin. V chladných měsících vám fermentace přinese dostatek potřebných živin a vitamínů a bojuje tak nejen proti podzimní/zimní únavě.

Co je to fermentace?

Podstata živých mikroorganismů v mléčném kvašení tkví zejména v ideálním způsobu uchování potravin. Fermentace, nebo-li kvašení či kysání je vlastně biochemický proces přeměny organických látek. V průběhu se látky stávají jednoduššími a jsou pro lidský organismus daleko lépe stravitelné. Zároveň se kysání používá v potravinářském průmyslu zejména ke konzervaci. Pokud tedy nevíte, co s velkou úrodou z vaší zahrádky, tak využijte pomoci krouhačů na zeleninu, díky nimž ze zeleniny dostanete maximum.

Podpořte svou imunitu

Poslední roky se začínáme vracet k přirozenosti. Bohudík, protože mléčná kyselina obsažená ve fermentované zelenině je opravdu mocná a pro naše zdraví přináší spoustu výhod.

Proč fermentovat?

  • Podporuje imunitu
  • Zintenzivňuje chuť
  • Obsahují spoustu vitamínů C
  • Bojují proti nadýmání i průjmům
  • Výrazně upravuje vysoký krevní tlak, ale i cholesterol v krvi
  • Podporuje stravitelnost jídla
  • Nezanedbatelným způsobem zamezuje plýtvání jídlem

Hledat zaručený návod už nemusíte. Níže popsaný popis procesu zvládne za pomoci vhodného krouhače na zelí i úplný začátečník.

Co budeme potřebovat:

  • Bílé zelí 10kg
  • Sůl 150g
  • Kmín 20g
  • Koprová semínka 10g
  • Krouhač na zelí
  • Sud / nádobu vhodnou k fermentaci

Postup:

  1. Hlávky zelí opláchneme a očistíme od nečistot. Poté můžeme větším nožem odstranit košťály a hlávky případně naříznout. Teď přichází čas zelí nakrouhat, doporučuji použít kvalitní krouhač na zelí. Takto upravené zelí můžeme smíchat se solí, kmínem a koprem.
  2. Nakrouhané zelí přendáme do připraveného sudu nebo nádoby a ušlapeme, popřípadě upěchujeme dřevěnou palicí. Přebytečně vytvořenou šťávu pravidelně odléváme a necháváme v nádobě prostor, aby se nám dále tvořená šťáva nevylévala ven. Poté přikryjeme připravené zelí kouskem plátna a zatížíme ho spařeným prkénkem.
  3. Cca první dva dny necháme nádobu v teple (kolem 17 °C) a po uplynutí téhle doby ji přemístíme do chladnější místnosti s teplotou okolo 9 °C k dalšímu kysání. V tuto chvíli můžeme opakovaně zelí dřevěnou palicí stlačovat a pomoct tak samotnému procesu fermentace.
  4. Zelí by mělo mít po celou dobu procesu povrch ponořen ve šťávě, aby nedošlo k tvorbě plísní (objeví-li se, ihned je třeba ji odstranit). Prkénko občas zvedněte a zkontrolujte. Pokud šťáva chybí, můžeme šťávu nahradit dolitím převařenou a vychlazenou slanou vodou (cca 25g soli na litr vody).

Krouhač, neboli kruhadlo na zelí doporučujeme samozřejmě používat v dřevěné variantě. V prodeji jsou krouhače různých velikostí, vhodné nejen ke krouhání zelí, ale všeobecně zeleniny. Najdete na našem e-shopu ČistéDřevo.cz. například i krouhač jablek či krouhače na řepu.

Krouhače na zeleninu, ale i další dřevěné výrobky najdete na našem e-shopu ČistéDřevo.cz.

Markéta Kocichová
Autor Markéta Kocichová

Věřím, že dřevo je nejdokonalejší materiál na světě a o zkušenosti s ním se s vámi ráda podělím. Zajímám se o užitečné rady a tipy ze světa dřevotvorby, které publikuji alespoň dvakrát měsíčně.

Další podobné články

Jsou nepostradatelné, pokud milujete dřevo a máte dostatek fantazie na interiérové hrátky. O čem je řeč? Přece o neskutečně variabilních dřevěných bedýnkách, které dodají punc osobitosti jakékoli místnosti vašeho domova. Vykouzlete designový nábytek – stačí vám pár bedýnek. Je to hra(čka)! Dřevěné bedýnky se dají využít nejen jako bedýnky nebo úložné boxy. Díky jejich tvaru a materiálu je […]

Chci číst dále

Čeká vás grilovačka, oslava narozenin, party nebo jakákoliv sešlost, kde se sejdete s rodinou nebo přáteli? Tak to určitě budete chtít mít vše do puntíku perfektní. My pro vás dnes máme ideální výbavu právě pro takové příležitosti a na závěr i tip na lahodný a jednoduchý pokrm, který se hodí na každou hostinu.

Chci číst dále

Dnes jsme pro vás připravili speciální přehlídku produktů, které jsme pro naše zákazníky vytvořili. Můžete se těšit na velkou dávku inspirace, najdete zde od všeho trochu. Ať už krásné dekorace na svatbu nebo stylové doplňky pro vaši malou kavárničku – kochejte se, inspirujte se a tvořte.

Chci číst dále

Přihlaste se k odběru speciálních akcí a novinek

Pohlídejte si zajímavé rady a tipy ze světa dřevotvorby.
Buďte s námi součástí přírody.