AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Jak snadno podpořit imunitu? Vyrobte si domácí kysané zelí

kysane-zeli-sud

Starobylý proces uchovávání potravin je starý jako lidstvo samo. Poslední dobou se prohnal nejen naši životosprávou, jídelníčkem, ale i udržitelným zpracováním přebytečných potravin. V chladných měsících vám fermentace přinese dostatek potřebných živin a vitamínů a bojuje tak nejen proti podzimní/zimní únavě.

Co je to fermentace?

Podstata živých mikroorganismů v mléčném kvašení tkví zejména v ideálním způsobu uchování potravin. Fermentace, nebo-li kvašení či kysání je vlastně biochemický proces přeměny organických látek. V průběhu se látky stávají jednoduššími a jsou pro lidský organismus daleko lépe stravitelné. Zároveň se kysání používá v potravinářském průmyslu zejména ke konzervaci. Pokud tedy nevíte, co s velkou úrodou z vaší zahrádky, tak využijte pomoci krouhačů na zeleninu, díky nimž ze zeleniny dostanete maximum.

krouhac-zeli   nakladane-zeli

Podpořte svou imunitu

Poslední roky se začínáme vracet k přirozenosti. Bohudík, protože mléčná kyselina obsažená ve fermentované zelenině je opravdu mocná a pro naše zdraví přináší spoustu výhod.

Proč fermentovat?

  • Podporuje imunitu
  • Zintenzivňuje chuť
  • Obsahují spoustu vitamínů C
  • Bojují proti nadýmání i průjmům
  • Výrazně upravuje vysoký krevní tlak, ale i cholesterol v krvi
  • Podporuje stravitelnost jídla
  • Nezanedbatelným způsobem zamezuje plýtvání jídlem

Hledat zaručený návod už nemusíte. Níže popsaný popis procesu zvládne za pomoci vhodného krouhače na zelí i úplný začátečník.

Co budeme potřebovat:

  • Bílé zelí 10kg
  • Sůl 150g
  • Kmín 20g
  • Koprová semínka 10g
  • Krouhač na zelí
  • Sud / nádobu vhodnou k fermentaci

kysane-zeli-vyroba   kysane-zeli-domaci

Postup:

  1. Hlávky zelí opláchneme a očistíme od nečistot. Poté můžeme větším nožem odstranit košťály a hlávky případně naříznout. Teď přichází čas zelí nakrouhat, doporučuji použít kvalitní krouhač na zelí. Takto upravené zelí můžeme smíchat se solí, kmínem a koprem.
  2. Nakrouhané zelí přendáme do připraveného sudu nebo nádoby a ušlapeme, popřípadě upěchujeme dřevěnou palicí. Přebytečně vytvořenou šťávu pravidelně odléváme a necháváme v nádobě prostor, aby se nám dále tvořená šťáva nevylévala ven. Poté přikryjeme připravené zelí kouskem plátna a zatížíme ho spařeným prkénkem.
  3. Cca první dva dny necháme nádobu v teple (kolem 17 °C) a po uplynutí téhle doby ji přemístíme do chladnější místnosti s teplotou okolo 9 °C k dalšímu kysání. V tuto chvíli můžeme opakovaně zelí dřevěnou palicí stlačovat a pomoct tak samotnému procesu fermentace.
  4. Zelí by mělo mít po celou dobu procesu povrch ponořen ve šťávě, aby nedošlo k tvorbě plísní (objeví-li se, ihned je třeba ji odstranit). Prkénko občas zvedněte a zkontrolujte. Pokud šťáva chybí, můžeme šťávu nahradit dolitím převařenou a vychlazenou slanou vodou (cca 25g soli na litr vody).

Krouhače na zelí

Krouhač, neboli kruhadlo na zelí doporučujeme samozřejmě používat v dřevěné variantě. V prodeji jsou krouhače různých velikostí, vhodné nejen ke krouhání zelí, ale všeobecně zeleniny. Najdete na našem e-shopu ČistéDřevo.cz. například i krouhač jablek či krouhače na řepu.

Krouhače na zeleninu, ale i další dřevěné výrobky najdete na našem e-shopu ČistéDřevo.cz.