Máte dotaz? +420 605 337 238 (Po-Pá 7:30 - 15:30)

Domácí kysané zelí

  • 03. 01. 2016
  • Návody

Není nic jednoduššího, než zajít do supermarketu a koupit si kysané zelí. Nicméně i my sami upřednostňujeme domácí výrobu kysaného zelí za pomocí dřevěných pomocníků, neboť zelenina je jedním z hlavních zdrojů vitamínů a dalších pro tělo důležitých látek.

Pokud jste četli až sem, pojďme se společně podívat na samotný recept.

Budeme potřebovat:

Bílé zelí 10kg

Sůl 150g

Kmín 20g

Koprová semínka 10g

Kruhadlo

Sud / nádobu

krouhač

Krouhač zeleniny

 

Postup:

Hlávky zelí opláchneme a očistíme od nečistot. Poté můžeme větším nožem odstranit košťály a hlávky případně naříznout. Teď přichází čas zelí nakrouhat, doporučuji použít kvalitní krouhač na zelí. Takto upravené zelí můžeme smíchat se solí, kmínem a koprem.

Nakrouhané zelí přendáme do připraveného sudu nebo nádoby a ušlapeme, popřípadě upěchujeme dřevěnou palicí. Přebytečně vytvořenou šťávu pravidelně odléváme a necháváme v nádobě prostor, aby se nám dále tvořená šťáva nevylévala ven. Poté přikryjeme připravené zelí kouskem plátna a zatížíme ho spařeným prkénkem.

Cca první dva dny necháme nádobu v teple (kolem 17 °C) a až po uplynutí téhle doby ji přemístíme do chladnější místnosti s teplotou okolo 9 °C k dalšímu kysání. V tuto chvíli můžeme opakovaně zelí dřevěnou palicí stlačovat a pomoct tak procesu fermentace.

Dejte si však pozor, aby zelí mělo po celou dobu procesu povrch ponořen ve šťávě, aby nedošlo k tvorbě plísní (objeví-li se, ihned je třeba ji odstranit). Prkénko občas zvedněte a zkontrolujte. Pokud šťáva chybí, můžeme šťávu nahradit dolitím převařenou a vychlazenou slanou vodou (cca 25g soli na litr vody).

Krouhač, neboli kruhadlo na zelí doporučujeme používat také dřevěné. V prodeji jsou krouhače různých velikostí, vhodné ke krouhání nejenom zelí, ale všeobecně zeleniny. Kvalitní výrobek (viz. foto) vyrobený z topolového (krouhač) a bukového dřeva (rámeček) a nerezi.

Krouhače na zeleninu, ale i další dřevěné výrobky najdete na našem e-shopu.

 

Markéta Kocichová
Autor Markéta Kocichová

Věřím, že dřevo je nejdokonalejší materiál na světě a o zkušenosti s ním se s vámi ráda podělím. Zajímám se o užitečné rady a tipy ze světa dřevotvorby, které publikuji alespoň dvakrát měsíčně.

Další podobné články

Také máte doma rádi tu teplou útulnou atmosféru? Vůni dřeva, originální motivy, teplé barvy. Dřevo jako doplněk v domácnosti dokáže divy. Nejenže krásně vypadá, ale dají se s ním vymýšlet i ty nejbláznivější a nejoriginálnější stylové prvky, které vás jen napadnou. Mořit, brousit, gravírovat, zkuste zkrátka cokoliv! Dnes se zaměříme na boxy a bedýnky, jak […]

Chci číst dále

Pokud jste se dostali až sem, s největší pravděpodobností máte stejně rádi dřevo a výrobky z něj jako celý náš tým. Náš sortiment dřevěných výrobků nabízí také mnoho hraček vyrobených převážně z bukového, ale také topolového dřeva.

Chci číst dále

Své mamince bychom měli projevovat lásku a vděk každý den po celý život. Jeden den v kalendáři je však k tomu jako stvořený. Ano, řeč je o Dni matek, svátku, který se slaví v různých dnech po celém světě a vychází z různých tradic. Všechny však mají společné uctívání ženy, bohyně matky, která nám dala […]

Chci číst dále

Přihlaste se k odběru speciálních akcí a novinek

Pohlídejte si zajímavé rady a tipy ze světa dřevotvorby.
Buďte s námi součástí přírody.