Máte dotaz? +420 605 337 238 (Po-Pá 7:30 - 15:30)

Domácí kysané zelí

  • 03. 01. 2016
  • Návody

Není nic jednoduššího, než zajít do supermarketu a koupit si kysané zelí. Nicméně i my sami upřednostňujeme domácí výrobu kysaného zelí za pomocí dřevěných pomocníků, neboť zelenina je jedním z hlavních zdrojů vitamínů a dalších pro tělo důležitých látek.

Pokud jste četli až sem, pojďme se společně podívat na samotný recept.

Budeme potřebovat:

Bílé zelí 10kg

Sůl 150g

Kmín 20g

Koprová semínka 10g

Kruhadlo

Sud / nádobu

krouhač

Krouhač zeleniny

 

Postup:

Hlávky zelí opláchneme a očistíme od nečistot. Poté můžeme větším nožem odstranit košťály a hlávky případně naříznout. Teď přichází čas zelí nakrouhat, doporučuji použít kvalitní krouhač na zelí. Takto upravené zelí můžeme smíchat se solí, kmínem a koprem.

Nakrouhané zelí přendáme do připraveného sudu nebo nádoby a ušlapeme, popřípadě upěchujeme dřevěnou palicí. Přebytečně vytvořenou šťávu pravidelně odléváme a necháváme v nádobě prostor, aby se nám dále tvořená šťáva nevylévala ven. Poté přikryjeme připravené zelí kouskem plátna a zatížíme ho spařeným prkénkem.

Cca první dva dny necháme nádobu v teple (kolem 17 °C) a až po uplynutí téhle doby ji přemístíme do chladnější místnosti s teplotou okolo 9 °C k dalšímu kysání. V tuto chvíli můžeme opakovaně zelí dřevěnou palicí stlačovat a pomoct tak procesu fermentace.

Dejte si však pozor, aby zelí mělo po celou dobu procesu povrch ponořen ve šťávě, aby nedošlo k tvorbě plísní (objeví-li se, ihned je třeba ji odstranit). Prkénko občas zvedněte a zkontrolujte. Pokud šťáva chybí, můžeme šťávu nahradit dolitím převařenou a vychlazenou slanou vodou (cca 25g soli na litr vody).

Krouhač, neboli kruhadlo na zelí doporučujeme používat také dřevěné. V prodeji jsou krouhače různých velikostí, vhodné ke krouhání nejenom zelí, ale všeobecně zeleniny. Kvalitní výrobek (viz. foto) vyrobený z topolového (krouhač) a bukového dřeva (rámeček) a nerezi.

Krouhače na zeleninu, ale i další dřevěné výrobky najdete na našem e-shopu.

 

Markéta Kocichová
Autor Markéta Kocichová

Věřím, že dřevo je nejdokonalejší materiál na světě a o zkušenosti s ním se s vámi ráda podělím. Zajímám se o užitečné rady a tipy ze světa dřevotvorby, které publikuji alespoň dvakrát měsíčně.

Další podobné články

Už se nám to blíží a právě teď je nejvyšší čas podívat se po pěkné velikonoční výzdobě. Připravte se včas a užijte si svátky naplno! Máme pro vás pár pěkných a jednoduchých tipů, které se ve vaší domácnosti budou jen vyjímat. >>>www.cistedrevo.cz<<<

Chci číst dále

Pití a příprava kávy je jednou z oblíbených činností všech milovníků této pronikavé vůně. Pokud si dáváte na přípravě kávy opravdu záležet, určitě však víte, že koupená mletá káva není tak úplně to pravé ořechové. Mezi lidmi se říká, že čerstvě umletá kávová zrna vydrží čerstvá pouze přibižně 20 minut, poté ztratí svou největší chloubu…Samozřejmě je […]

Chci číst dále

Dřevo samo o sobě je nádherné a má nesčetné množství výhod oproti nepraktickým plastům, které pomalu ale jistě zabírají na naší planetě víc a víc prostoru. Zkuste spolu s námi vyměnit plastové doplňky za dřevěné, které jsou nejen ekologické, ale na první pohled vypadají mnohonásobně lépe! A abychom vám to rozhodnutí ještě více ulehčili, našli jsme […]

Chci číst dále

Přihlaste se k odběru speciálních akcí a novinek

Pohlídejte si zajímavé rady a tipy ze světa dřevotvorby.
Buďte s námi součástí přírody.