Máte dotaz? +420 605 337 238 (Po-Pá 7:30 - 15:30)

Domácí kysané zelí

Není nic jednoduššího, než zajít do supermarketu a koupit si kysané zelí. Nicméně i my sami upřednostňujeme domácí výrobu kysaného zelí za pomocí dřevěných pomocníků, neboť zelenina je jedním z hlavních zdrojů vitamínů a dalších pro tělo důležitých látek.

Pokud jste četli až sem, pojďme se společně podívat na samotný recept.

Budeme potřebovat:

Bílé zelí 10kg

Sůl 150g

Kmín 20g

Koprová semínka 10g

Kruhadlo

Sud / nádobu

krouhač

Krouhač zeleniny

 

Postup:

Hlávky zelí opláchneme a očistíme od nečistot. Poté můžeme větším nožem odstranit košťály a hlávky případně naříznout. Teď přichází čas zelí nakrouhat, doporučuji použít kvalitní krouhač na zelí. Takto upravené zelí můžeme smíchat se solí, kmínem a koprem.

Nakrouhané zelí přendáme do připraveného sudu nebo nádoby a ušlapeme, popřípadě upěchujeme dřevěnou palicí. Přebytečně vytvořenou šťávu pravidelně odléváme a necháváme v nádobě prostor, aby se nám dále tvořená šťáva nevylévala ven. Poté přikryjeme připravené zelí kouskem plátna a zatížíme ho spařeným prkénkem.

Cca první dva dny necháme nádobu v teple (kolem 17 °C) a až po uplynutí téhle doby ji přemístíme do chladnější místnosti s teplotou okolo 9 °C k dalšímu kysání. V tuto chvíli můžeme opakovaně zelí dřevěnou palicí stlačovat a pomoct tak procesu fermentace.

Dejte si však pozor, aby zelí mělo po celou dobu procesu povrch ponořen ve šťávě, aby nedošlo k tvorbě plísní (objeví-li se, ihned je třeba ji odstranit). Prkénko občas zvedněte a zkontrolujte. Pokud šťáva chybí, můžeme šťávu nahradit dolitím převařenou a vychlazenou slanou vodou (cca 25g soli na litr vody).

Krouhač, neboli kruhadlo na zelí doporučujeme používat také dřevěné. V prodeji jsou krouhače různých velikostí, vhodné ke krouhání nejenom zelí, ale všeobecně zeleniny. Kvalitní výrobek (viz. foto) vyrobený z topolového (krouhač) a bukového dřeva (rámeček) a nerezi.

Krouhače na zeleninu, ale i další dřevěné výrobky najdete na našem e-shopu.

 

Autor Markéta Kocichová

Věřím, že dřevo je nejdokonalejší materiál na světě a o zkušenosti s ním se s vámi ráda podělím. Zajímám se o užitečné rady a tipy ze světa dřevotvorby, které publikuji alespoň dvakrát měsíčně.

Další podobné články

Je léto a to znamená, že naše děti a ratolesti skotačí venku od východu slunce až do večerních hodin. Pojďme jim společně udělat trochu radost a zpříjemnit tak chvíle třeba i sobě. Nemusíte se spoléhat na předražené obchody, dnes si vyrobíme houpačku sami doma a to jen s pár pomůckami.

Chci číst dále

Novinkou v našem sortimentu je dřevěná nízká stolička z borovicového masivu. Stolička se hodí do interiéru nejen na chalupy a letní sídla. Dokonale však zapadne také do moderního prostředí.

Chci číst dále

Táta? Ochránce, učitel, kouč. Když dítě upadne, opráší mu zadek a nechá ho to zkusit znovu. Také známý pod pojmy: nejlepší kámoš a superhrdina! Den otců se celosvětově slaví už od zlatých šedesátých. Vychází vždy na třetí neděli v červnu a letos tedy připadá na 21. června. V Česku se tento den ale netěší až tak velké […]

Chci číst dále

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/hosting/cistedrevo.cz/blog/wp-content/themes/cistedrevo/footer.php on line 20

#cistedrevo_cz na Instagramu

Sledujte nás
 

Přihlaste se k odběru speciálních akcí a novinek

Pohlídejte si zajímavé rady a tipy ze světa dřevotvorby.
Buďte s námi součástí přírody.