Máte dotaz? +420 605 337 238 (Po-Pá 7:30 - 15:30)

Domácí kysané zelí

  • 03. 01. 2016
  • Návody

Není nic jednoduššího, než zajít do supermarketu a koupit si kysané zelí. Nicméně i my sami upřednostňujeme domácí výrobu kysaného zelí za pomocí dřevěných pomocníků, neboť zelenina je jedním z hlavních zdrojů vitamínů a dalších pro tělo důležitých látek.

Pokud jste četli až sem, pojďme se společně podívat na samotný recept.

Budeme potřebovat:

Bílé zelí 10kg

Sůl 150g

Kmín 20g

Koprová semínka 10g

Kruhadlo

Sud / nádobu

krouhač

Krouhač zeleniny

 

Postup:

Hlávky zelí opláchneme a očistíme od nečistot. Poté můžeme větším nožem odstranit košťály a hlávky případně naříznout. Teď přichází čas zelí nakrouhat, doporučuji použít kvalitní krouhač na zelí. Takto upravené zelí můžeme smíchat se solí, kmínem a koprem.

Nakrouhané zelí přendáme do připraveného sudu nebo nádoby a ušlapeme, popřípadě upěchujeme dřevěnou palicí. Přebytečně vytvořenou šťávu pravidelně odléváme a necháváme v nádobě prostor, aby se nám dále tvořená šťáva nevylévala ven. Poté přikryjeme připravené zelí kouskem plátna a zatížíme ho spařeným prkénkem.

Cca první dva dny necháme nádobu v teple (kolem 17 °C) a až po uplynutí téhle doby ji přemístíme do chladnější místnosti s teplotou okolo 9 °C k dalšímu kysání. V tuto chvíli můžeme opakovaně zelí dřevěnou palicí stlačovat a pomoct tak procesu fermentace.

Dejte si však pozor, aby zelí mělo po celou dobu procesu povrch ponořen ve šťávě, aby nedošlo k tvorbě plísní (objeví-li se, ihned je třeba ji odstranit). Prkénko občas zvedněte a zkontrolujte. Pokud šťáva chybí, můžeme šťávu nahradit dolitím převařenou a vychlazenou slanou vodou (cca 25g soli na litr vody).

Krouhač, neboli kruhadlo na zelí doporučujeme používat také dřevěné. V prodeji jsou krouhače různých velikostí, vhodné ke krouhání nejenom zelí, ale všeobecně zeleniny. Kvalitní výrobek (viz. foto) vyrobený z topolového (krouhač) a bukového dřeva (rámeček) a nerezi.

Krouhače na zeleninu, ale i další dřevěné výrobky najdete na našem e-shopu.

 

Marek Pařík
Autor Marek Pařík

Věřím, že dřevo je nejdokonalejší materiál na světě a o zkušenosti s ním se s vámi rád podělím. Zajímám se o užitečné rady a tipy ze světa dřevotvorby, které publikuji dvakrát měsíčně.

Další podobné články

Pokud nejste zastáncem rychlé snídaně zatímco ještě dobíháte na autobus, připravili jsme si právě pro Vás krátký, ale obstojný článek, který Vás dokáže inspirovat. Udělejte své polovičce radost, ukážeme Vám jak na to!

Chci číst dále

Také máte vždy po novém roce ten pocit, že je čas na změnu? Nějakou, která bude vidět. Co takhle začít právě doma? Udělejme velký krok a  pojďme si společně zútulnit interiér několika dřevěnými kousky, které jsou krásným i praktickým doplňkem či pomocníkem. Navíc produkty z Cistedrevo.cz si můžete vyšperkovat podle vlastních představ tak, aby vám […]

Chci číst dále

Košíkářství patří mezi nejstarší řemesla v historii lidské civilizace. Většina těchto výrobků se do našich časů nedochovala a to z prostého důvodu. Jedná se o přírodní materiály a to dřevo a trávu , my pak můžeme stáří tohoto řemesla pouze odhadovat. Přírodní materiál byl přístupný člověku a měl široké využití, jednalo se však o sezonní […]

Chci číst dále

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/hosting/cistedrevo.cz/blog/wp-content/themes/cistedrevo/footer.php on line 20

#cistedrevo na Instagramu

Sledujte nás
 

Přihlaste se k odběru speciálních akcí a novinek

Pohlídejte si zajímavé rady a tipy ze světa dřevotvorby.
Buďte s námi součástí přírody.