AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Používat na krájení dřevěné nebo plastové prkénko?

nahledovy-prkenko_1

 Již odnepaměti panují ohledně krájecích desek dohady o to, který materiál je pro styk s potravinami vhodnější a zejména hygieničtější.

Výzkumy různých zdrojů tvrdí, že dřevěná prkénka disponují takovými vlastnostmi, které nevytvářejí na rozdíl od plastových pro život bakterií ani trochu vhodné prostředí. Důkazem mohou být zejména laboratorní studie (například z univerzity v Madisonu), které jednoznačně dokázaly, že z nějakého důvodu se na dřevěném prkénku udržuje daleko méně bakterií, než na tom plastovém.

Jak studie probíhala?

Tvrzení bylo podloženo na základě testu, kdy došlo u dřevěné krájecí desky ke styku s běžně používanými potravinami a následně se testované prkénko nechalo ležet přes noc. Druhý den ráno vědci zjistili, že 99.9 % bakterií nebylo aktivních a byly téměř mrtvé. U dřevěných prkének je tedy méně pravděpodobné, že dojde ke kontaminaci potravin, než u plastových. Jednoduše se dá říci, že patogeny dávají přednost plastu.

Jiná studie prováděla záměrnou kontaminaci několika druhů plastových a dřevěných prkének salmonelou a zjištění je zřejmé. Zářezy nožem do plastu jsou méně patrné a hůře se vymývají, což hraje bakteriím do karet.

A výsledek? Dřevo strčí plast do kapsy

Bylo to docela překvapující zjištění po tom, co všichni včetně vědců předpokládali, že prkénka na krájení ze dřeva je pro bakterie ideálním prostředím, kde si lehce v pórech a zářezech dřeva naleznou útočiště. Opak je pravdou! Další nespornou výhodou dřeva je, že neustále pracuje, mění svou teplotu a obsahuje přirozené látky, které bakteriím jednoduše nesvědčí.

Mramor a sklo

Kuchyňské prkénko si samozřejmě můžete zakoupit i v mramorové a skleněné variantě. Takové prkénka je z hlediska hygieny zřejmě nejlepším řešením. Spousta lidem se ale lépe pracuje s měkčím materiálem, což kuchyňská prkénka dřevěná hravě splňují. Velkou nevýhodou mramorových a skleněných prkének je jejich schopnost výrazně otupovat kuchyňské nože.

Závěrem…

Tak jako se s dřevěnými prkýnky začalo, je obecně doporučováno držet se jich i dnes. I když jsou dřevěné výrobky odolnější a méně háklivé, dodržujte základní hygienu. Ta je v kuchyni extrémně důležitá, ať už se jedná o kterýkoliv materiál.

Pokud hledáte inspiraci, nebo chcete pouze nahlédnout do tajemství výrobků ze dřeva navštivte náš e-shop.